Health & Fitness

Η συντριπτική πλειοψηφία των αντιεμβολιαστών είναι γυναίκες σύμφωνα με έρευνα

Τι ισχύει στην Ελλάδα

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18050509.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των αντιεμβολιαστών είναι γυναίκες. Το συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από έρευνα δυο ετών σε μεγάλες σελίδες στο Facebook κατά των εμβολίων στο εξωτερικό. Με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης, αξίζει να δούμε τι ισχύει και στη χώρα μας.

Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και επιμονή των αντιεμβολιαστικών μύθων σύμφωνα με τη κοινωνιολόγο Naomi Smith του Federation University της Αυστραλίας, η οποία μαζί με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Tim Graham, ερεύνησαν επί δυο χρόνια τη συμπεριφορά των χρηστών του Facebook σε μεγάλες σελίδες του Facebook κατά των εμβολίων. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν το περασμένο Δεκέμβριο, η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν ενεργά σε αυτές τις ομάδες, ήταν γυναίκες.

Οι αντιεμβολιαστικές σελίδες που εξετάστηκαν ήταν οι Fans of the AVN (δεν υπάρχει πλέον), Dr. Tenpenny on VaccinesGreat Mothers (and Others) Questioning VaccinesNo Vaccines AustraliaAge of Autism, και Rage Against the Vaccines με συνολικά 231.491 likes την εποχή που δημοσιεύτηκε η έρευνα. Η αναλογία γυναικών/ανδρών στα μέλη αυτών των σελίδων, ήταν 3 προς 1.

 

Οι αντιεμβολιαστικές αναρτήσεις τυγχάνουν πολλών κοινοποιήσεων από ανθρώπους που τις μοιράζονται στο προφίλ τους στο Facebook. Συνολικά, καταμέτρησαν δυο εκατομμύρια κοινοποιήσεις από έξι τέτοιες ομάδες μέσα σε δυο χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως η απήχησή τους, φτάνει σε πολύ περισσότερους χρήστες απ’ όσους είναι μέλη σε αυτές.

Παρά το μεγάλο μέγεθος και τη μεγάλη δραστηριότητα στις αντιεμβολιαστικές ομάδες του Facebook, η δομή τους είναι «χαλαρή», δηλαδή δεν λειτουργούν ως στενά συνδεδεμένες διαδικτυακές κοινότητες με τους χρήστες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, επιδεικνύουν χαρακτηριστικά μιας «μικρής κοινωνίας» με τη πληροφορία να διαχέεται εύκολα και να εμμένει μέσω σχολίων και γενικής αλληλεπίδρασης με τους χρήστες, γεγονός που δεν είναι γνωστό αν μπορεί να αποδοθεί στη φύση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ή στην ευκολία με της οποία μια πληροφορία διαχέεται με ευκολία στο Facebook.

Τα συναισθήματα που εκφράζονται σε αυτές τις ομάδες διαθέτουν αρνητικό τόνο με τους χρήστες να αισθάνονται ηθικά εξοργισμένοι με τη πρακτική των εμβολιασμών, υπό το πρίσμα της επιβολής τους από τυραννικές κυβερνήσεις που συνωμοτούν με τα ΜΜΕ και τις φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσουν τα κέρδη των τελευταίων. Η θεωρίας συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια είναι ιδιαιτέρως έντονη στις αντιεμβολιαστικές ομάδες, κάτι που είναι γνωστό και έχει μελετηθεί από πιο παλιά. Ο παραλληλισμός των εμβολιασμών με επιχειρήσεις μαζικής γενοκτονία, είναι μια τυπική θεωρία συνωμοσίας που συναντούμε σε αντιεμβολιαστικές ομάδες του Facebook.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Είναι γνωστό πως στη χώρα μας, πάνω από το 20% του πληθυσμού, δηλώνουν σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια. Πρόκειται για δεδομένα που έχουν προκύψει τόσο από σφυγμομετρήσεις, όσο και από ξένες έρευνες.

Στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ενεργές αντιεμβολιαστικές ομάδες με μέλη που αριθμού από μερικές εκατοντάδες, μέχρι τη μεγαλύτερη (Εμβόλια=απειλή ή βοήθεια), που αριθμεί 15.000.

Αυτές και ανάλογες ομάδες στο Facebook, ονομάζονται «echo chambers», δηλαδή χώροι όπου αντηχούν συγκεκριμένες απόψεις (πχ αντιεμβολιασμος, θεωρίες συνωμοσίας κτλ) και τυχόν αντίθετη άποψη, είτε αγνοείται, είτε αντιμετωπίζεται με χλεύη, είτε  -το συνηθέστερο- λογοκρίνεται.

Το δυσάρεστο είναι πως σε αυτές τις ομάδες, συναντάμε γονείς (κυρίως μητέρες) που ζητούν ιατρικές συμβουλές για τα παιδιά τους, κάτι αδιανόητο διότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δε μπορεί να ζητά τη γνώμη αγνώστων, για την υγεία του παιδιού του. Όπως και στις αντιεμβολιαστικές ομάδες του εξωτερικού, έτσι και στις ελληνικές, οι θεωρίες συνωμοσίας από αναξιόπιστες ιστοσελίδες, τυγχάνουν δημοφιλίας.

Το άρθρο που αναρτήθηκε, υποστηρίζει πως μεγάλη φαρμακευτική εταιρία έχασε την άδειά της, επειδή το εμβόλιό της προκάλεσε στείρωση σε 500.000 κορίτσια. Το πρόβλημα ωστόσο με αυτή την ιστορία, είναι πως η ιστοσελίδα που τη φιλοξενεί (yournewswire.com), «ειδικεύεται» στη δημιουργία και αναπαραγωγή φανταστικών ειδήσεων.

2-1.jpg

To yournewswire.com δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην webmaster στο Davidicke.com που τώρα είναι σε διαμάχη με τον David icke (πρώην τερματοφύλακας και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους που δημιούργησε την θεωρία που λέει ότι την ανθρωπότητα την κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους).

Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες ομάδες με ανάλογο περιεχόμενο.

11.jpg

12-1.jpg

13.jpg

14.jpg

Στις ομάδες τους που αριθμούν χιλιάδες μέλη, βλέπουμε ομοιοπαθητικούς και άλλους «εναλλακτικούς θεραπευτές», που μεταξύ άλλων θεραπεύουν τον αυτισμό που δήθεν προκαλούν τα εμβόλια, πωλητές βιολογικών – υγιεινών προϊόντων, συγγραφείς ψευδοεπιστημονικών βιβλίων κτλ. Η λίστα δεν έχει τελειωμό…

Κάποιοι εκ των ζηλωτών του αντιεμβολιασμού, ασκούν δραστηριότητες που ενδεχομένως αντιβαίνουν το καλώς εννοούμενο «ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο».  Είναι το λιγότερο ύποπτο να πουλάς εναλλακτικά προϊόντα, να είσαι ή να υποδύεσαι το γιατρό και να διαφημίζεις τη πραμάτεια σου, ή να επιτρέπεις σε τσαρλατάνους να ψαρεύουν πελάτες. Ακόμη χειρότερα, είναι εγκληματικό να επιτρέπεις σε γονείς να υποβάλουν ερωτήματα σε ομάδες που έχουν μονολιθικές αντιλήψεις σε σοβαρά ζητήματα όπως ο εμβολιασμός. Μέχρι και συμβουλές για την εξεύρεση γιατρών που θα υπογράψουν πλαστές βεβαιώσεις έχουμε δει.

Υπάρχει τουλάχιστον (κλειστή) ομάδα που δίνει συμβουλές για την εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στο σχολείο. Εξυπακούεται πως τόσο η διαχειρίστρια, όσο και αυτοί που δίνουν συμβουλές και «λύσεις», δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με το αντικείμενο. Την ίδια στιγμή, οι πλαστές βεβαιώσεις αντένδειξης στα εμβόλια, εξελίσσονται σε μάστιγα.

2-15.jpg

Διαβάστε τη συνέχεια στa Ellinika Hoaxes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ