Ποια είναι η μόνη μη χειρουργική θεραπεία για τη νόσο που στραβώνει το πέος;
Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
Η μόνη, μη χειρουργική θεραπεία, που έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην πλάκα που σχηματίζεται εξαιτίας της νόσου Peyronie και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μέση μείωση της κάμψης του πέους κατά 35% είναι με βάση τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα το Xiapex. Τα αποτελέσματα, βέβαια, διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, με κάποιους να έχουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.
Πώς λειτουργεί
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου Peyronie προκαλούνται από τον σχηματισμό μιας πλάκας κολλαγόνου.
«Η ένεση Xiapex, η οποία αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο, χορηγείται απευθείας στην πλάκα και οδηγεί στην ενζυματική της διάλυση, με αποτέλεσμα τη μείωση της κάμψης του πέους και των άλλων συμπτωμάτων, από τα οποία υποφέρει ο ασθενής», μας λέει. Και προσθέτει: «Οι γιατροί μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι στη χορήγηση των ενέσεων Xiapex κι έχουμε ενσωματώσει τη θεραπευτική αυτή επιλογή στο πρώτο στάδιο θεραπείας της νόσου».
Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η θεραπεία αυτή αλλάζει εντελώς τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου και επιτρέπει για πρώτη φορά την έναρξη της θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης.
Ακολουθούν οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις:
Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;
Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των ενέσεων Xiapex στη θραύση της πλάκας και στην μείωση της πεϊκής κάμψης. Οι τελευταίες μελέτες, μάλιστα, έδειξαν μια μέση μείωση της κάμψης κατά 35%. Αν, δηλαδή, ένας ασθενής έχει κάμψη 90 μοιρών, τότε μια μείωση της τάξης των 30 μοιρών θα έχει σαν αποτέλεσμα μια κλίση 60 μοιρών. «Η κλινική μας εμπειρία έχει δείξει ότι ασθενείς με 60 μοίρες κάμψη είχαν πλήρη διόρθωση της κάμψης με μια μόνο ένεση, ενώ άλλοι χρειάστηκαν 3 ενέσεις για να δουν μια πολύ μικρή βελτίωση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Πόσο σύντομα θα δω αποτελέσματα;
Μετά τη χορήγηση της ένεσης, ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον μηχανικό χειρισμό, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζεται για τουλάχιστον έναν μήνα. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες, σταδιακά θα αρχίσει να παρατηρεί μείωση της κάμψης του πέους.
Είμαι καλός υποψήφιος για τη θεραπεία με ενέσεις Xiapex;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού ο γιατρός θα αξιολογήσει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη θεραπεία. Από τη στιγμή που το Xiapex είναι μια νέα θεραπεία, τα κριτήρια καταλληλόλητας των υποψήφιων ασθενών είναι ακόμη υπό διερεύνηση και μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. «Για παράδειγμα, στην αρχή η θεραπεία δοκιμάστηκε μόνο στη χρόνια φάση της νόσου. Η κλινική εμπειρία των γιατρών μας, όμως, δείχνει ότι οι ασθενείς στην οξεία φάση μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο, αρκεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι», διασαφηνίζει ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Πόσες ενέσεις θα χρειαστώ;
Πρόκειται για ένα νέο κι εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο και η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ο αριθμός των ενέσεων εξαρτάται από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους από τον γιατρό. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά ο γιατρός σας θα μπορέσει να αξιολογήσει εάν η θεραπεία θα λειτουργήσει για εσάς, μετά από 2-3 ενέσεις ή και λιγότερες. «Το πρωτόκολλό μας συνήθως περιλαμβάνει τρεις ενέσεις, με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους, αν και κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μόνο μία, ενώ κάποιοι άλλοι περισσότερες. Οι αρχικές σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τις 8 ενέσεις δεν είναι πιθανή η περαιτέρω μείωση της κάμψης τους πέους. Ο αριθμός των ενέσεων, που λαμβάνουν οι περισσότεροι ασθενείς, κυμαίνεται από 3 έως 8», επισημαίνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.