Health & Fitness

Brain Based Threatment: Η καινοτόμα θεραπευτική παρέμβαση για τη νευρική ανορεξία

Η πρωτοποριακή μέθοδος που εστιάζει στη νευροβιολογία του εγκεφάλου επαναλαμβάνεται τον Απρίλιο

Δήμητρα Τσάντα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται τα κρούσματα της νευρικής ανορεξίας, κυρίως με τον γυναικείο πληθυσμό να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα πολύ συχνά, και δυστυχώς όσοι τη βιώνουν δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από αυτό το μαρτύριο. Μια πρωτοποριακή μέθοδος που εστιάζει στην νευροβιολογία του εγκεφάλου και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στο Οχάιο και το Σαν Ντιέγκο, έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας. Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση Brain Based Family Eating Disorders Treatment, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς εφήβους και ενήλικες καθώς και στις οικογένειές του με εξαιρετικά αποτελέσματα και έχει διάρκεια 32 ωρών. Όσοι δοκίμασαν αυτή τη καινοτόμα παρέμβαση είχαν θεαματική αλλαγή γι' αυτό και επαναλαμβάνεται από τις 12 ως τις 15 Απριλίου στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στην Κηφισιά.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τη διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία Τσιάκα, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαία ειδικός που εκπαιδεύτηκε πάνω σε αυτή τη μέθοδο τον Οκτώβριο του 2017. Πώς μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος και γιατί; Αρχικά πρέπει να γίνει σαφές πως δεν πρόκειται για σεμινάριο. Η έννοια της παρέμβασης δεν έχει επιλεχθεί τυχαία και πολλές οικογένειες ρωτάνε γιατί να την παρακολουθήσουν.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία Τσιάκα

Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι η μοναδική που βάζει και την οικογένεια του ασθενούς σε αυτή τη θεραπευτική διαδικασία από την πρώτη στιγμή. Τόσοι οι ασθενείς όσο και οι γονείς αντιλαμβάνονται πως το αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του εγκεφάλου δεν οφείλεται σε αδυναμία χαρακτήρα ή οποιαδήποτε παραξενιά. Η οικογένεια μαθαίνει από την πρώτη κιόλας μέρα πώς να βοηθήσει τον ασθενή με πρακτικό τρόπο. Εκπαιδεύεται στη σίτιση αλλά και στους χειρισμούς που θα οδηγήσουν στην μείωση όλων εκείνων των καταστροφικών συμπεριφορών που βάζουν εμπόδια στον δρόμο προς την ανάρρωση και την αποκατάσταση της βιολογικής βλάβης που έχει υποστεί ο εγκέφαλος από την ανορεξία. Φυσικά όλα γίνονται σε συνεργασία και συμφωνία με τον ασθενή. Η 4ήμερη παρέμβαση έχει γίνει αποδεκτή από το 98% των ασθενών που την έχουν παρακολουθήσει. Η σίτιση ξεκινάει από την πρώτη μέρα, καθώς οι ασθενείς πείθονται να προσπαθήσουν να φάνε, ακριβώς επειδή έχουν συνειδητοποιήσει πως η τροφή είναι το μόνο φάρμακο. Συνεπώς, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της 4ήμερης Θεραπευτικής Παρέμβασης γίνονται πολύ ορατά άμεσα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θεραπείες, οι οποίες απαιτούν μήνες, ακόμη και χρόνια για να λειτουργήσουν.

Καθ' όλη τη διάρκεια των 32 ωρών παρέμβασης οι ασθενείς, οι υποστηρικτές-οικογένειες καθώς και η θεραπευτική ομάδα μέσω της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας θα μάθουν, θα βιώσουν και θα εξασκήσουν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα δημιουργήσουν μια πρακτική, έτοιμη δομή για την σίτιση αλλά και για την ομαλή καθημερινότητα στο σπίτι.


Info: Brain Based Family Eating Disorders Treatment: 12-15 Απριλίου στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών. Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά, 2108003493, 2112212044