- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Παράδεισος» βακτηρίων τα πλαστικά παπάκια μπάνιου -Από τι κινδυνεύετε
Τι αποκάλυψε έρευνα
Τα πλαστικά παπάκια για το μπάνιο των μικρών παιδιών είναι ο "παράδεισος" των βακτηρίων και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, διαπίστωσαν Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Στο πλαίσιο της έρευνας, που διενήργησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης Και Τεχνολογίας Υδάτινων Πόρων στη Ζυρίχη και το πανεπιστήμιο του Ιλινόι, μετρήθηκαν τα μικρόβια που βρίσκονταν μέσα στα κίτρινα πλαστικά παιχνίδια και διαπιστώθηκε ότι το παχύρευστο υγρό που απελευθερώνεται όταν πιέζουμε τα παπάκια περιείχε "πιθανόν παθογόνα βακτήρια" σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που εξετάστηκαν.
Τα βακτήρια περιελάμβαναν βακτήρια της λεγεωνέλλας και βακτήρια της ψευδομονάδας της αεριογόνου, ενός βακτηρίου που "συχνά ευθύνεται για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συγγραφείς της έρευνας.
"Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά πλαστικά ζωάκια για το μπάνιο", δήλωσε η μικροβιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Λίζα Νόι αναφερόμενη σε άλλους τύπους παιχνιδιών για το μπάνιο, όπως κροκόδειλοι από καουτσούκ, οι οποίοι επίσης εξετάστηκαν. "Ένας από τους λόγους είναι το υλικό τους επειδή απελευθερώνει διοξείδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για τα βακτήρια".
Το νερό της βρύσης συνήθως δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγούν οι επιστήμονες, αλλά τα κακής ποιότητας πολυμερή στα πλαστικά υλικά δίνουν στα βακτήρια την απαραίτητη "τροφή" τους.
Τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα και ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου, προσθέτουν μικρόβια και συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο και δημιουργούν ένα είδος άλμης ιδανικό για τα βακτήρια.
Ενώ συγκεκριμένη ποσότητα βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί ταυτόχρονα και να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που προτείνουν ως λύση την κατασκευή των πλαστικών αυτών παιχνιδιών μπάνιου με καλύτερης ποιότητας πολυμερή.
(πηγή: Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.