Health & Fitness

Μάχη για τη θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής

Η A.V. παρουσιάζει την απόφαση του ΚΕΣΥ, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_0060.jpg

Στη διάθεση της A.V. βρίσκεται η απόφαση 2 της 266ης Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και εξεδόθη καθαρογραμμένη στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Θέμα της ως άνω συνεδρίασης ήταν «Σχετικώς με τη Θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής».

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία διακρίνεται από την αμφισημία της και την οφθαλμοφανή ασάφεια, καθώς «αποδίδει» την άσκηση της Ομοιοπαθητικής αποκλειστικά και μόνον στους γιατρούς και τους οδοντιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, ισχυρίζεται ότι η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά «θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική».

Αξίζει, όμως να διαβάσει κανείς την ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας του ΚΕΣΥ, η οποία έχει ως εξής:

«Η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική. Δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης. Δεν συνιστά ούτε καν ‘εναλλακτική ιατρική’. Συνιστά Πρακτική και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως τίτλο τον  ‘Ομοιοπαθητική Πρακτική’.

Σε κάθε περίπτωση αφορά μόνο ιατρούς και οδοντιάτρους, η λειτουργία των οποίων υπόκειται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Στον τίτλο ‘Ομοιοπαθητική Πρακτική’ δεν θα πρέπει να αναφέρονται οι προσδιοριστικοί όροι ‘εναλλακτική ιατρική’, ‘θεραπευτική’, ‘ιατρική πράξη’ ή ‘θεραπευτική πρακτική’ και άλλοι σχετικοί ιατρικοί τίτλοι και όροι».

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην A.V. η πρόεδρος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ) Θεανώ Ρέντζη - Στουραϊτη, ο Σύλλογος προτίθεται να καταθέσει άμεσα έγγραφο αίτημα προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Κώστα Μάρκου, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις οι οποίες να καθιστούν σαφή την ως άνω απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου, ιδιαιτέρως στα σημεία στα οποία η εν λόγω απόφαση αποδίδει την Ομοιοπαθητική αποκλειστικά και μόνον σε γιατρούς και οδοντιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, η ίδια απόφαση διατείνεται ότι η Ομοιοπαθητική «δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης».

Η Θεανώ Ρέντζη – Στουραϊτη μας εξηγεί επίσης ότι, με τη συμβολή του ΣΟΕ, η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, η οποία εισηγήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου είχε καταλήξει σε μία σχετικά ικανοποιητική εισήγηση, η οποία διαφοροποιείται αισθητά από την τελική απόφαση της Ολομελείας του ΚΕΣΥ.

Σε άλλη «γραμμή» η εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης…

Συγκεκριμένα, στο πρακτικό της συνεδρίασης της 23ης Ιουνίου 2017 της Επιτροπής Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ αναφέρεται ότι η Επιτροπή εισηγείται μεταξύ άλλων ομόφωνα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ το εξής πολύ σημαντικό σημείο:

«Η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική, δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης, δεν συνιστά ούτε καν ‘εναλλακτική ιατρική’. Οι ιατροί, οδοντίατροι και οι μη ιατροί που επιθυμούν να ασκούν την ομοιοπαθητική μπορούν να την πιστοποιούν μόνο μέσω των διαφόρων Ελληνικών οργανώσεων Ομοιοπαθητικής, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να έχει κρατική κατοχύρωση μόνο ως επαγγελματική πρακτική με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπουργείο Εμπορίου».

Ένα είναι το σίγουρο: Το θέμα της θεσμοθέτησης της Ομοιοπαθητικής θα περάσει και από άλλα στάδια και συζητήσεις, πριν έρθει η στιγμή κατά την οποία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποφανθεί με υπουργική απόφασή του επί του θέματος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.