- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μάχη για τη θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής
Η A.V. παρουσιάζει την απόφαση του ΚΕΣΥ, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής
Στη διάθεση της A.V. βρίσκεται η απόφαση 2 της 266ης Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και εξεδόθη καθαρογραμμένη στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Θέμα της ως άνω συνεδρίασης ήταν «Σχετικώς με τη Θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής».
Πρόκειται για μία απόφαση η οποία διακρίνεται από την αμφισημία της και την οφθαλμοφανή ασάφεια, καθώς «αποδίδει» την άσκηση της Ομοιοπαθητικής αποκλειστικά και μόνον στους γιατρούς και τους οδοντιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, ισχυρίζεται ότι η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά «θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική».
Αξίζει, όμως να διαβάσει κανείς την ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας του ΚΕΣΥ, η οποία έχει ως εξής:
«Η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική. Δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης. Δεν συνιστά ούτε καν ‘εναλλακτική ιατρική’. Συνιστά Πρακτική και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως τίτλο τον ‘Ομοιοπαθητική Πρακτική’.
Σε κάθε περίπτωση αφορά μόνο ιατρούς και οδοντιάτρους, η λειτουργία των οποίων υπόκειται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Στον τίτλο ‘Ομοιοπαθητική Πρακτική’ δεν θα πρέπει να αναφέρονται οι προσδιοριστικοί όροι ‘εναλλακτική ιατρική’, ‘θεραπευτική’, ‘ιατρική πράξη’ ή ‘θεραπευτική πρακτική’ και άλλοι σχετικοί ιατρικοί τίτλοι και όροι».
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην A.V. η πρόεδρος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος (ΣΟΕ) Θεανώ Ρέντζη - Στουραϊτη, ο Σύλλογος προτίθεται να καταθέσει άμεσα έγγραφο αίτημα προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Κώστα Μάρκου, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις οι οποίες να καθιστούν σαφή την ως άνω απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου, ιδιαιτέρως στα σημεία στα οποία η εν λόγω απόφαση αποδίδει την Ομοιοπαθητική αποκλειστικά και μόνον σε γιατρούς και οδοντιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, η ίδια απόφαση διατείνεται ότι η Ομοιοπαθητική «δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης».
Η Θεανώ Ρέντζη – Στουραϊτη μας εξηγεί επίσης ότι, με τη συμβολή του ΣΟΕ, η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, η οποία εισηγήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου είχε καταλήξει σε μία σχετικά ικανοποιητική εισήγηση, η οποία διαφοροποιείται αισθητά από την τελική απόφαση της Ολομελείας του ΚΕΣΥ.
Σε άλλη «γραμμή» η εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης…
Συγκεκριμένα, στο πρακτικό της συνεδρίασης της 23ης Ιουνίου 2017 της Επιτροπής Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ αναφέρεται ότι η Επιτροπή εισηγείται μεταξύ άλλων ομόφωνα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ το εξής πολύ σημαντικό σημείο:
«Η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική, δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης, δεν συνιστά ούτε καν ‘εναλλακτική ιατρική’. Οι ιατροί, οδοντίατροι και οι μη ιατροί που επιθυμούν να ασκούν την ομοιοπαθητική μπορούν να την πιστοποιούν μόνο μέσω των διαφόρων Ελληνικών οργανώσεων Ομοιοπαθητικής, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να έχει κρατική κατοχύρωση μόνο ως επαγγελματική πρακτική με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπουργείο Εμπορίου».
Ένα είναι το σίγουρο: Το θέμα της θεσμοθέτησης της Ομοιοπαθητικής θα περάσει και από άλλα στάδια και συζητήσεις, πριν έρθει η στιγμή κατά την οποία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αποφανθεί με υπουργική απόφασή του επί του θέματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.