Health & Fitness

Ιγμορίτιδα και αλλεργίες

Οι πρωταγωνιστές της άνοιξης

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 651
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
spring_retouched.jpg

Η μύτη είναι η αρχή του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία της είναι να φιλτράρει, να θερμαίνει, να υγραίνει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή. 

patarid.jpg
Ανατολή Παταρίδου
Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, από πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια σημειώνει η  Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία (www.pataridou.gr). Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις στη γενικότερη ανάπτυξή τους. Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, με πιο γνωστή την ιγμορίτιδα, από αλλεργία, με ή χωρίς δημιουργία πολύποδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας. Έτσι, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες. 

Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης, τους έντονους πονοκεφάλους, το βήχα και την κακουχία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση. Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. 
Ιγμορίτιδα και κοινό κρυολόγημα 

▶ Πολλοί συγχέουν την ιγμορίτιδα µε το κοινό κρυολόγηµα, επειδή τα συµπτώµατά τους µοιάζουν, ενώ άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι είναι µια πάθηση που δεν θεραπεύεται. Και τα δύο όµως είναι µύθοι, αφού η ιγµορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται µετά από ένα κρυολόγηµα και εάν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν µέχρι τέσσερις εβδομάδες πρόκειται για την οξεία µορφή της, ενώ εάν αυτές επιµείνουν για πάνω από τρεις µήνες, τότε η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια. To πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων. 

Θεραπεία σε πολύποδες και ιγμορίτιδα 

▶ Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές. 

Ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση 

▶ Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητές του και  σταδιακή βελτίωση μέσα στον μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές 

▶ Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
▶ Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά την περίοδο της άνοιξης.
▶ Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
▶ Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.
▶ Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου. 
▶ Αποφύγετε κυρίως στα υπνοδωμάτια χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια. 
▶ Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να υπολογίσετε την υγρασία στο σπίτι. 
▶ Χρησιμοποιείτε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες. 
▶ Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ. 
Να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ