- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έρευνα: Ποιοι θα κολλήσουν μέσα σε αεροπλάνο με άρρωστο επιβάτη
Ποια είναι η χειρότερη θέση και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε
Αν συνταξιδεύετε με κάποιον άρρωστο επιβάτη σε ένα αεροπλάνο, έχετε καλές πιθανότητες να τη γλιτώσετε και να μην κολλήσετε τον ιό, αρκεί να μην κάθεστε στα γύρω καθίσματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο όσοι κάθονται στην ίδια σειρά καθισμάτων με τον άρρωστο ή το πολύ μια σειρά μπροστά ή πίσω από αυτόν, έχουν μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν. Όλοι οι άλλοι επιβάτες έχουν μεγάλη πιθανότητα να μείνουν υγιείς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν πιθανότητα περίπου 80% να κολλήσουν γρίπη, όσοι κάθονται έως δύο θέσεις αριστερά ή δεξιά του άρρωστου επιβάτη, καθώς και όσοι κάθονται στην μπροστινή ή στην πίσω σειρά καθισμάτων από αυτόν. Για τους πιο απομακρυσμένους επιβάτες η πιθανότητα να κολλήσουν είναι το πολύ 3%.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Βίκι Χέρτσμπεργκ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Science" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν επιτόπιες μελέτες επιβαίνοντας σε δέκα διαφορετικές πτήσεις διάρκειας τρεισήμιση έως πέντε ωρών.
Οι ερευνητές κατέγραφαν τις κινήσεις των επιβατών και του πληρώματος, ενώ συνέλλεξαν δείγματα του αέρα πριν και μετά τις πτήσεις, καθώς και από διάφορες επιφάνειες του αεροπλάνου. Έγιναν επίσης προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να υπολογισθεί η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πιο πιθανό να τη γλιτώσει κανείς, είναι αν κάθεται δίπλα σε παράθυρο, αν αποφεύγει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του αεροσκάφους και αν δεν έχει πολλά πάρε-δώσε με το πλήρωμα. Μια άρρωστη αεροσυνοδός εκτιμάται ότι μπορεί να κολλήσει τέσσερις έως πέντε επιβάτες ανά πτήση.
Η χειρότερη θέση για να κάθεται κανείς, είναι δίπλα στο διάδρομο στο μέσον του αεροπλάνου, επειδή τότε έχει αναγκαστικά τις περισσότερες επαφές με τους άλλους. Διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια της πτήσης κατά μέσο όρο μετακινούνται από τη θέση τους το 80% όσων κάθονται δίπλα στο διάδρομο, το 62% όσων κάθονται σε μεσαίο κάθισμα και μόνο το 43% όσων κάθονται δίπλα σε παράθυρο.
Αν κάποιος είναι άτυχος και βρεθεί δίπλα σε επιβάτη που βήχει ή φταρνίζεται, τότε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αποφεύγει όσο μπορεί να τον κοιτάζει, καθώς επίσης καλά θα κάνει να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του με τα χέρια του, να μην αγγίζει τις ίδιες επιφάνειες με τον άρρωστο και να χρησιμοποιεί αντιμικροβιακό μαντηλάκι. Φυσικά, όπως είπε η Χέρτσμπεργκ, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν κενές θέσεις, ώστε κανείς να μετακινηθεί μακριά από τον άρρωστο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.