Health & Fitness

Θες να μάθεις για την πατούσα σου;

Θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η υγεία που σχετίζεται με τα κάτω άκρα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 231
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
health4.jpg

Του Κωνσταντίνου Τεσφαέ

Αν σκεφτείτε ότι στη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος κάνει περπατώντας 4 φορές το γύρο της γης, θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η υγεία που σχετίζεται με τα κάτω άκρα.

Τα 3/4 του πληθυσμού κάποτε αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις στα πόδια, με αντίκτυπο στα γόνατα, στη μέση, στη σπονδυλική στήλη, στον αυχένα κ.ά. Έτσι το πελματογράφημα, ένα νέο επιστημονικό αντικείμενο που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την προσοχή της ορθοπεδικής και της φυσικοθεραπείας, έρχεται να εντοπίσει και να προτείνει την πιο ανακουφιστική λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Τι είναι το πελματογράφημα
Το πελματογράφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση που αναλύει τις ασκούμενες φορτίσεις στο πέλμα κατά τη στάση άλλα και το βάδισμα. Ο πελματογράφος, ένας τάπητας με πολλαπλούς αισθητήρες, είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή. Καθώς βαδίζετε ή στέκεστε πάνω σ’ αυτόν, αποτυπώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα σας. Με τα αποτελέσματα που βγαίνουν σε μορφή χρωματικά διαβαθμισμένης εικόνας, γίνονται αναλύσεις που αποκαλύπτουν τυχόν παθήσεις ή προβλήματα των ποδιών. Έτσι, εφόσον κριθεί απαραίτητο, κατασκευάζονται εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα τα οποία εφαρμόζονται στα κοινά παπούτσια.

Γιατί να το κάνετε
Μετά τη συμβουλή ορθοπεδικού, φυσιάτρου ή φυσικοθεραπευτή, το πελματογράφημα συνήθως προτείνεται:

* Σε παθήσεις πελμάτων (πλατυποδία, κοιλοποδία, μεταταρσαλγία κ.λπ.)
* Σε παθήσεις στα γόνατα (οστεοαρθρίτιδα γονάτων, αρθρίτιδα κ.λπ.)
* Σε πόνους της μέσης (ισχιαλγία, οσφυαλγία κ.λπ.)
* Σε παθήσεις των πελμάτων των παιδιών (πλατυποδία, βλαισοποδία, ραιβοποδία κ.λπ.). Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των παιδικών παθήσεων είναι σημαντική μια έγκαιρη διάγνωση, αφού μέχρι τα 12-14 χρόνια υπάρχει δυνατότητα σημαντικότερης αποκατάστασης.
* Για προληπτικούς λόγους (πολύωρη ορθοστασία, έλεγχος μετεγχειρητικών κακώσεων κ.λπ.)

Σε τι βοηθάει
Η εφαρμογή των πελμάτων οδηγεί σε μια πιο συμμετρική κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται στο σκελετό. Οι κραδασμοί απορροφώνται σε σημαντικό βαθμό και οι πόνοι που σχετίζονται με τα προβλήματα των ποδιών μειώνονται. Η λειτουργία των ποδιών υποστηρίζει πλέον μια αισθητά πιο ξεκούραστη μυϊκή δραστηριότητα.

* Φυσικοθεραπευτής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ