- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής κατάθλιψης μετά την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο, ιδίως στις γυναίκες
Τα ευρήματα μεγάλης διεθνούς επιστημονικής μελέτης
Η εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος υπάρχει κατά την πρώτη πενταετία μετά την εκδήλωση της ακμής και αφορά περισσότερο τις γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλ Βαλεράν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας "British Journal of Dermatology", ανέλυσαν σε βάθος 15ετίας στοιχεία για 134.400 άτομα με ακμή, στην πλειονότητά τους νέες γυναίκες.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της ακμής, όντας αυξημένος κατά 63% σε σχέση με όσους δεν έχουν ακμή.
Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά από το δεύτερο (38%) έως το πέμπτο έτος (16%) μετά τη διάγνωση της ακμής και στη συνέχεια παύει να υπάρχει. Οι γυναίκες με ακμή, ιδίως οι παχύσαρκες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη οι δερματολόγοι να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ψυχική διάθεση των ασθενών τους με ακμή και να τους παραπέμπουν έγκαιρα σε ψυχίατρο, αν διαβλέπουν ενδείξεις κατάθλιψης.
«Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σχέση ανάμεσα στις παθήσεις του δέρματος και στις ψυχικές νόσους. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά την περίοδο αμέσως μετά την εκδήλωση της ακμής για πρώτη φορά, είναι φανερό πόσο μεγάλη επίπτωση έχει το δέρμα στη συνολική ψυχική υγεία. Για τους ασθενείς με ακμή, είναι κάτι παραπάνω από μια ατέλεια στο δέρμα και γι' αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται σοβαρά» τόνισε η Βαλεράν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει για αλκοόλ και καφέ
Κάποια από αυτά βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ
Το σημείο που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να πλύνουν κάθε φορά που κάνουν μπάνιο
«Η αφασία αποτελεί σύμπτωμα και όχι πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί οξέως, βραδέως επιδεινούμενη ή να είναι παροδική» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση ή επώδυνα εγκαύματα, αλλά ανοίγει την πόρτα σε «κοιμώμενους» ιούς με βασικό πρωταγωνιστή τον ιό HPV
Η Αττική στο επίκεντρο της έξαρσης
Το Ημερολόγιο της Πλήξης: 31 Αυγούστου
Τι λένε οι καρδιολόγοι
Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί
Νέα μελέτη συνδέει τις στατίνες με έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο
Ο Δημήτριος Λύρας εξηγεί πότε η φθορά της άρθρωσης οδηγεί στην ανάγκη για ολική αρθροπλαστική ισχίου
Γήρανση του πληθυσμού, μαζικές διαγνώσεις και απεικονιστικές εξετάσεις
Και πώς επηρεάζει την ευτυχία μας αυτή η συνήθεια;
Η εποχικότητα, οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, για το πόσο κινδυνεύουμε πραγματικά, τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα προστασίας
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: Τι πρέπει να προσέχουμε στην παραλία
Ο ρόλος της συντρόφου και του φίλου
Τα πρώτα αποτελέσματα που ενθουσίασαν τους επιστήμονες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.