- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα «Βυζιά», ιστορίες για το στήθος και τον καρκίνο
Στις 3 Φεβρουαρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Μια ξεχωριστή προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΙΑ», που θα συνοδευτεί από ανοιχτή συζήτηση, διοργανώνει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, την 4η Φεβρουαρίου.
«Εξίσου σημαντική με την ψυχική υποστήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται από καρκίνο είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων αλλά και του κόσμου ευρύτερα. Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επιλέξαμε την Τέχνη ως όχημα να στείλουμε τα μηνύματά μας και να ανοίξουμε ένα διάλογο γύρω από το θέμα», δηλώνει ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΗΨΥΑΚ Δημήτρης Σακελλάρης. «Το ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη συνιστά μια πολύ καλή αφετηρία, γιατί θίγει μια σειρά από ζητήματα σημαντικά για τη θεραπευτική προσπάθεια των ογκολογικών ασθενών», προσθέτει ο ίδιος.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές, με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες αγάπης, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές που τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε, αλλά σπάνια τις ακούμε. Γυναίκες και άντρες λένε προσωπικές τους ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία, ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται.
«Ως δημιουργούς ντοκιμαντέρ, μας ενδιαφέρει οι ταινίες μας να αποτελούν αφορμή για συζήτηση και σκέψη. Είναι για μας μεγάλη τιμή που, με αφορμή το ντοκιμαντέρ μας ‘ΒΥΖΙΑ’, το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών Καρκίνου θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ο καρκίνος μπήκε στη ζωή τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να πληροφορηθούν, να μιλήσουν, να μοιραστούν ότι αισθάνονται και να μη νιώθουν μόνοι», αναφέρουν η κοινωνιολόγος και σεναριογράφος, Λιόπη Αμπατζή, και οι σκηνοθέτες Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης.
Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή από κοινό και κριτικούς, ενώ ταξίδεψε και σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα, αποσπώντας βραβείο στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, αλλά και στο εξωτερικό (Medimed–Βαρκελώνη 2017, 3ο Hellas Filmbox-Βερολίνο 2018).
Διάρκεια: 55΄ / Γλώσσα: Ελληνικά
Θα υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι για άτομα με προβλήματα ακοής.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός
Είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.