Health & Fitness

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την ιλαρά…

Μιλούν στην A.V. οι ειδικοί Τάκης Παναγιωτόπουλος και Σωτήρης Τσιόδρας

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1.000, από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) είναι βέβαιοι ότι ούτε η ύφεση της επιδημίας φαίνεται στον ορίζοντα ούτε θα ξεμπερδέψει εύκολα η Ελλάδα με την ιλαρά.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει στην A.V. ο επιδημιολόγος της ΕΣΔΥ Τάκης Παναγιωτόπουλος, ακόμη και χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γερμανία, ακόμη και η Βρετανία, οι οποίες εισήλθαν στην επιδημία της ιλαράς περίπου έναν χρόνο πριν από την είσοδο της χώρας μας σε αυτήν, δεν εμφανίζουν σημάδια ύφεσης της εξάπλωσης της νόσου.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι «παρατηρούμε μία κάποια ελαφρά, αχνή ύφεση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν πρόκειται για ένα σταθεροποιημένο φαινόμενο, το οποίο θα μας έκανε να μιλήσουμε από τώρα για περίοδο ύφεσης».

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την επιδημία της ιλαράς, εκτιμά και ο επικεφαλής παθολόγος λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τονίζει στην A.V. ότι «το γεγονός πως το 72% των κρουσμάτων της ιλαράς στη χώρα μας αφορά πληθυσμούς Ρομά κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των αιτίων της εξάπλωσης της νόσου», ενώ ο  ίδιος υπογραμμίζει ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε μία εγρήγορση προκειμένου να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να ξεφύγει στον γενικό πληθυσμό», καθώς και ότι «οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και συστηματικά, ιδιαιτέρως στους πληθυσμούς των Ρομά».

Όλα δείχνουν, με άλλα λόγια, ότι η ιλαρά επανεμφανίσθηκε στην Ευρώπη όχι πρόσκαιρα, αλλά θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο οδηγεί τους ειδικούς στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη να μελετούν με προσοχή το ενδεχόμενο η πολιτική των εμβολιασμών να προχωρήσει πλέον και σε άλλες κοινωνικές ή ηλικιακές κατηγορίες του πληθυσμού.