- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αλγεινή εντύπωση, αλλά και πολλά ερωτήματα προκαλεί η συνεχιζόμενη... σιωπή της διοίκησης του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», σχετικά με τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις καθηλώσεις νοσηλευομένων, διεγερτικών ψυχικώς πασχόντων στο ίδρυμα…
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ νοσηλευόμενοι, διεγερτικοί ψυχικώς πάσχοντες καθηλώνονται ή απομονώνονται στο «Δρομοκαΐτειο», όχι για θεραπευτικούς λόγους, αλλά εξαιτίας της... έλλειψης προσωπικού! Για διευκόλυνση του προσωπικού, δηλαδή!
Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ διέπραξε επίσης το εξής απαράδεκτο: Συνόδευσε την «καταγγελία» της με μία φωτογραφία καθηλωμένου ψυχικώς πάσχοντα από το «Δρομοκαΐτειο» και έγραψε έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάθε έννοια προστασίας των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας!
Μπορεί η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου να σιωπά, αλλά η καλύτερη απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ ήρθε από τον Σύλλογο Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΥΝΟ) ΕΣΥ νομού Αττικής, ο οποίος ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων, ρητώς, στη σχετική ανακοίνωσή του:
«Παρόλα τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό, κατά την άσκηση των καθηκόντων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτό το επιχείρημα ότι “λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, γίνεται καθήλωση ενός ψυχικά ασθενή”.
Ο περιορισμός ενός ψυχικά ασθενή επί κλίνης αποτελεί μια μέθοδο διαχείρισης ενός περιστατικού, το οποίο δυνητικά θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ή τη ζωή άλλων και εκεί όπου όλες οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι δεν στάθηκαν αποτελεσματικές. Μόνο, δηλαδή, στην περίπτωση που η συμπτωματολογία του ασθενή τον οδηγεί σε πράξεις βίας κατά του εαυτού του ή κατά τρίτων και όπου όλες οι άλλες παρεμβάσεις της θεραπευτικής ομάδας δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στην ύφεση των συμπτωμάτων, επιτρέπεται και εφαρμόζεται ο προστατευτικός κλινοστατισμός. Πάντα, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ειδικής Επιτροπής Έλεγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας.
Καταδικάζουμε εν προκειμένω, για ακόμη μία φορά, τη συσχέτιση της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού με τον προστατευτικό περιορισμό ψυχικά ασθενών».
Σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων έχουν βαλτώσει, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα, σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες νοσηλείας των ψυχικώς πασχόντων, αλλά και τη συνολική λειτουργία των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, εάν πράγματι επιθυμούμε να συζητάμε επί του πραγματικού και επί του πραγματικού να διεκδικούμε τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.