Health & Fitness

Αποσύρεται πολύτιμο ογκολογικό φάρμακο από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν όλο το κόστος του Cotellic

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379000-782082.jpg

Μεγάλη αναστάτωση στον ευαίσθητο χώρο των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας αναμένεται να προκαλέσει η απόσυρση από την ασφαλιστική κάλυψη ενός από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα για το μελάνωμα, δηλαδή τον καρκίνο του δέρματος.

Συγκεκριμένα, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης, κατ’ επιταγήν του κουαρτέτου, να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για την είσοδο των νέων, καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων και αποζημιουμένων από την κοινωνική ασφάλιση φαρμακευτικών σκευασμάτων, έκπτωση με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ από την… 1η Ιανουαρίου 2017, η γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το πολύτιμο ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων της χώρας μας!

Έτσι, το σκεύασμα θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς, όμως, το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασφαλισμένους να το προμηθεύονται μόνον εφόσον καταβάλλουν το σύνολο της λιανικής τιμής του...

Σημειώνεται ότι το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον. Η περίπτωση του Cotellic (cobimetinib), του πρώτου σκευάσματος της εταιρείας μας που επηρεάζεται από το μέτρο, αναδεικνύει τους ευρύτερους, σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επιβολή της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε νέα φάρμακα, στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της Roche Hellas στην A.V.

Χαρακτηριστικό των προβλημάτων τα οποία προκαλεί το τέλος εισόδου ύψους 25% για τα νέα, καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι το γεγονός ότι η Roche έχει αναπτύξει ένα ακόμη νέο σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Για το προϊόν αυτό, όμως, δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση για ένταξή του στη θετική λίστα, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διάθεσή του στην αγορά με έκπτωση ύψους 40% επί της τιμής παραγωγού και έκπτωση ύψους 50%, αν περιληφθεί και το Clawback.

Το αξιοπερίεργο με το τέλος εισόδου (25%) στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων είναι ότι δεν παρέχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, δεν προσθέτει καμία αξία ούτε εξοικονομεί πόρους για το σύστημα Υγείας, δεν παρέχει καμία οικονομική ελάφρυνση στους φορολογούμενους και στους ασφαλισμένους, καθώς το πλαφόν για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή τη φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) παραμένει σταθερά στο 1,945 δισ. ευρώ για το 2017, ανεξάρτητα από την τιμή του συγκεκριμένου ή άλλου φαρμακευτικού σκευάσματος. Στο ίδιο επίπεδο παραμένει σταθερά και η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται, με την απόσυρση του εν λόγω ογκολογικού φαρμακευτικού σκευάσματος, φαίνεται ότι προβληματίζει και την ίδια την εταιρεία, καθώς κορυφαία της στελέχη δηλώνουν στην A.V.:

«Κατανοούμε πλήρως ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους ασθενείς και στους γιατρούς. Γι’ αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. Αίτημά μας είναι να αποσυρθεί το μέτρο της οριζόντιας υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα». 

ven.ygeia@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ