- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το σπέρμα περνά κρίση. Αποδυναμώνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καταστρέφει την υγεία του άνδρα
Κατακόρυφη μείωση έως και 60% διαπιστώνεται στην περιεκτικότητα του σπέρματος των ανδρών τα τελευταία 40 χρόνια στη Δύση σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μελέτες επιστημόνων που προειδοποιούν πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανδρικού πληθυσμού.
Φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, χημικά που διαταράσσουν τις ορμόνες, διατροφή, άγχος, κάπνισμα και παχυσαρκία είναι παράγοντες που συνδέονται με το πρόβλημα της αποδυνάμωσης του σπέρματος και επίσης σχετίζονται με μια ευρεία γκάμα ασθενειών, όπως καρκίνος του προστάτη και εν γένει αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.
«Αυτή η έρευνα έχει ως στόχο να αφυπνίσει τους ερευνητές και τις υγειονομικές αρχές, ανά τον κόσμο, και να τους παροτρύνει να εξερευνήσουν περαιτέρω τις αιτίες πίσω από την απότομη και συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών περιεκτικότητας του σπέρματος», δήλωσε ο Χαγκάι Λεβίν, συν-επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό μείωσης της περιεκτικότητας και της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Η ίδια πτωτική τάση δεν παρατηρήθηκε σε χώρες της νοτίου Αμερικής, Αφρικής και της Ασίας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι μελέτες σε αυτές τις χώρες είναι λιγότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στις χώρες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου.
Ο Λεβίν μαζί με μια ομάδα ερευνητών, σύλλεξε τα ευρήματα από 185 μετρήσεις σπέρματος από το 1973 μέχρι το 2011 και διεξήγε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ανθρώπινης αναπαραγωγής (Human Reproduction Update) και έδειξε ότι μετρήσεις σπέρματος ανδρών από τη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, παρουσίασαν μειωμένη περιεκτικότητα σε σπερματοζωάρια κατά 59,3%.
Τα ευρήματα «έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη γονιμότητα αλλά για την υγεία των ανδρών και την ευρύτερη δημόσια υγεία», προσθέτοντας πως «ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί είναι το αν οι επιπτώσεις των παραγόντων που συμβάλλουν στη μείωση της περιεκτικότητας του ανδρικού σπέρματος, θα είναι εμφανής στις μελλοντικές γενιές μέσω της επιγενετικής ή των άλλων μηχανισμών λειτουργίας του σπέρματος», δήλωσε ο εμβρυολόγος-βιολόγος του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ντάνιελ Μπρισόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.