- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιδιαίτερη ασφαλής και αποτελεσματική είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα μας, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους που κάνουν πολλά ζευγάρια να διστάζουν να απευθυνθούν στον ειδικό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), από τους περισσότερους από 12 χιλιάδες κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ο ένας στους τρεις καταλήγει σε εγκυμοσύνη, ενώ δεν καταγράφονται σοβαρές επιπλοκές.
Ακόμα και ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων είναι χαμηλός (το 2013 αναφέρθηκαν 31 τρίδυμες κυήσεις και 408 δίδυμες, επί συνόλου σχεδόν 3.600 κυήσεων με εξωσωματική), ενώ λιγοστές (σχεδόν 50) είναι και οι περιπτώσεις γυναικών που εκδηλώνουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (χαρακτηρίζεται από πόνο στις ωοθήκες για περίπου μία εβδομάδα) ή παροδική αιμορραγία κατόπιν της ωοληψίας.
«Η εξωσωματική στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας. Παρόλο που πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών, τα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ (www.gynecologie.gr).
Επιπρόσθετα, οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα υγείας ούτε στα παιδιά που θα γεννηθούν από αυτές, καθώς ειδικά στο θέμα του καρκίνου κάθε χρόνο που περνάει βεβαιωνόμαστε ολοένα περισσότερο ότι οι φόβοι γι’ αυτό είναι αβάσιμοι.
Τεχνικές εξωσωματικής
▶ Οι οκτώ στους δέκα κύκλους εξωσωματικής που διενεργούνται στη χώρα μας γίνονται με μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI). Η τεχνική αυτή είναι ουσιαστικά μία μικροσκοπική επέμβαση στο ωάριο και γίνεται όταν οι άνδρες έχουν σοβαρό πρόβλημα στον αριθμό ή την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή ακόμη και παντελή έλλειψή τους στο σπέρμα (αζωοσπερμία). Η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης όταν υπάρχει ανεξήγητα χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στις προσπάθειες τεκνοποίησης, ακόμα και με κλασική εξωσωματική, καθώς και στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με μικρό αριθμό ωαρίων τα οποία συχνά φέρουν και σκληρό περίβλημα.
▶ Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής έπειτα από κατάψυξη, καθώς φθάνουν το 35%, αλλά και έπειτα από δωρεά ωαρίων όπου είναι 54%.
▶ Η κατάψυξη χρησιμοποιείται τόσο για τη διατήρηση των εμβρύων που δημιουργούνται έπειτα από την εξωσωματική (δεν μεταφέρονται όλα στη μήτρα αλλά συνήθως δύο ή τρία), όσο και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Κρυοσυντήρηση ωαρίων
Είναι μία αρκετά νέα μέθοδος η οποία ιδανικά εφαρμόζεται σε γυναίκες ηλικίας 30-36 ετών ή νεότερες, οι οποίες:
* Επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο για κοινωνικούς λόγους να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν
* Έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
* Πάσχουν από καρκίνο για τον οποίο πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου
* Υποβάλλονται σε εξωσωματική αλλά δεν επιθυμούν να καταψύξουν έμβρυα.
▶ Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κρυοσυντήρηση ωαρίων ουσιαστικά «παγώνει» το χρόνο και επιτρέπει στη γυναίκα να μείνει έγκυος με τα δικά της, «νεανικά» ωάρια ακόμα και στα 45 της ή αργότερα (η εξωσωματική στη χώρα μας μπορεί να γίνει μέχρι τα 50 έτη).
▶ Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξη είναι 75%, ενώ εφάμιλλο είναι και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησής τους.
▶ Η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για τα μωρά. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει έως σήμερα δημοσιευθεί για τα μωρά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια, συμπεριέλαβε πάνω από 900 βρέφη (από τα συνολικά 6.000 που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως) και δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια.
▶ Σε ό,τι αφορά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η γυναίκα που μένει έγκυος με εξωσωματική πρέπει να γεννήσει με καισαρική, αυτό δεν ισχύει γιατί η εξωσωματική δεν αποτελεί εξ ορισμού ένδειξη για καισαρική. Αντίθετα, πάρα πολλές γυναίκες που μένουν έγκυοι με εξωσωματική, αποκτούν τα μωρά τους με φυσιολογικό τοκετό. Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. πολύδυμη κύηση ή κάποια επιπλοκή της κύησης) η γυναίκα άνετα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.
Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.