Στο εδώλιο οι γονείς που «καταδίκασαν» το μωρό τους σε μια ζωή χωρίς γλουτένη και σε θάνατο
Ο Λούκας πέθανε με άδειο στομάχι, τελείως αφυδατωμένος
Επτά μηνών μωράκι έφυγε από τη ζωή με το βάρος του να μην ξεπερνά τα 4 κιλά, γιατί οι γονείς του αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να τρέφεται με μια εναλλακτική διατροφή χωρίς γλουτένη. Αυτοί οι γονείς σήμερα δικάζονται στην πόλη Μπέβερεν του Βελγίου, διότι επέμεναν να υποβάλουν τον μικρό Λούκας στη δικής τους εμπνεύσεως δίαιτα αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των παιδιάτρων. Αυτό που φαίνεται να στοίχισε τη ζωή του μωρού ήταν ότι οι γονείς το τάιζαν μόνο με γάλα κινόα. Οι γιατροί φώναζαν πως αυτό το γάλα είναι ακατάλληλο για την ηλικία του.
Το παιδί έχανε συνεχώς κιλά. Ήταν επτά μηνών και ζύγιζε όσο ένα βρέφος τη στιγμή που γεννιέται. Πέθανε στις 6 Ιουνίου του 2014. Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι ο μικρός Λούκας ανάσανε με δυσκολία τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου. Ακόμη και τότε, οι γονείς του δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια. Η έκθεση του ιατροδικαστή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παιδάκι ήταν εντελώς αφυδατωμένο και το στομάχι του άδειο.
Η κατηγορούσα αρχή του Βελγίου εισηγείται την ενοχή των γονέων για το θάνατο του γιου τους: «Οι γονείς έκαναν από μόνοι τους διάγνωση σαν να είναι ειδικοί, και διαπίστωσαν ότι το παιδί τους είχε δυσανεξία στη γλουτένη και αλλεργία στη λακτόζη». Ωστόσο, υπογραμμίζει η κατηγορούσα αρχή, ούτε ένας γιατρός δεν είχε ιδέα για το τι συνέβαινε στον Λούκας. Κατηγορούνται, επίσης, ότι αναζήτησαν τη βοήθεια ενός ομοιοπαθητικού ιατρού, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη του Βελγίου σε σχέση με το σπίτι του κατηγορούμενου ζεύγους γονέων. «Φόρτωσαν το μωρό στο αυτοκίνητο και με νηστικό το μωρό ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της χώρας, αντί να το πάνε στο πιο κοντινό νοσοκομείο», τόνισε η κατηγορούσα αρχή.
Οι γονείς ισχυρίζονται πως δεν πήγαν στο γιατρό γιατί δεν παρατήρησαν ποτέ κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του Λούκας. Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του, Σαντρίνα Β., είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Κάποιες φορές έπαιρνε βάρος, κι άλλες έχανε λίγο. Δεν θέλαμε να πεθάνει το παιδί μας». Η δίκη συνεχίζεται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.