Health & Fitness

Φαλάκρα; Υπάρχουν λύσεις

Το σηµαντικό για την αντιµετώπισή της είναι να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέµβαση

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 609
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348387-723022.jpg

Ένας στους δύο άνδρες όλων των ηλικιών έχουν ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα), µε τους τρεις στους δέκα άνδρες να την εκδηλώνουν από τα 30 τους.

Η φαλάκρα χαρακτηρίζεται από σταδιακή αραίωση των µαλλιών και πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασµό ορµονικών και γενετικών παραγόντων, αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Σίγουρο θεωρείται ότι έχει κληρονοµικό υπόβαθρο και υπεύθυνα θεωρούνται κυρίως τα γονίδια που ρυθµίζουν την ορµονική παραγωγή.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερµατολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερµατολογία-Δερµατοχειρουργική), µελέτες έχουν δείξει ότι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία σχετίζεται µε την επίδραση ορµονών (ανδρογόνα, ειδικά η διυδροτεστοστερόνη) στους θυλάκους των τριχών, σε άτοµα µε γενετική προδιάθεση. Η γενετική προδιάθεση επηρεάζει όχι µόνο το αν θα χαθούν τα µαλλιά, αλλά και την ηλικία έναρξης της τριχόπτωσης και την ταχύτητά της.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει στο κεφάλι του συγκεκριµένο αριθµό τριχών οι οποίες κυµαίνονται από 80.000 έως 120.000. Κάθε τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής (την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή) και κύκλο ζωής 3-6 χρόνια. Όταν πέσει, αντικαθίσταται από νέα. Έτσι, όλοι οι άνθρωποι χάνουν καθηµερινά 50-100 τρίχες από τα µαλλιά τους και κάθε 3-6 χρόνια έχει αντικατασταθεί όλο το τριχωτό του κεφαλιού τους, ενώ η απώλεια παρουσιάζει και εποχιακή διακύµανση (συνήθως είναι εντονότερη κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη). 

Όταν η απώλεια υπερβαίνει τις 100 τρίχες την ηµέρα και οι τρίχες δεν επανεµφανίζονται, καθώς και όταν δεν έχει εποχιακή διακύµανση, τότε είναι παθολογική και σταδιακά οδηγεί σε αραίωση του τριχωτού, η οποία επιστηµονικά λέγεται αλωπεκία. 

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία αρχίζει στους άνδρες µε απώλεια µαλλιών από τους κροτάφους και το πάνω µέρος του κεφαλιού και στις γυναίκες συνήθως αρχίζει µε «υποχώρηση» της γραµµής των µαλλιών στο µέτωπο και στους κροτάφους. 

Η αραίωση φθάνει µέχρι την πλήρη απώλεια της τριχοφυΐας, η οποία µπορεί να εκδηλωθεί σε ορισµένα σηµεία του κεφαλιού (συνήθως στους κροτάφους) ή και σε όλο το κεντρικό τµήµα του κεφαλιού (αποµένουν µαλλιά µόνο γύρω από τα αυτιά και στο πίσω µέρος του κεφαλιού).

Όλ’ αυτά, όµως, δεν συµβαίνουν σε µία νύχτα, αλλά σε βάθος χρόνου, καθώς η φαλάκρα είναι ένα πρόβληµα που εξελίσσεται βαθµιαία και δεν εµφανίζεται απότοµα.

«Το σηµαντικό για την αντιµετώπισή της είναι να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέµβαση, δηλαδή πριν υπάρξει σηµαντική απώλεια µαλλιών» τονίζει ο Δρ. Μιχελάκης. «Αυτό προϋποθέτει ότι µε τις πρώτες υποψίες θα γίνει έλεγχος από τον δερµατολόγο ιατρό, ώστε να αποκλειστούν οι άλλες µορφές αλωπεκίας, όπως η γυροειδής αλωπεκία ή η διάχυτη αλωπεκία, που έχουν εντελώς διαφορετικές αιτίες και εποµένως αντιµετώπιση. Η γυροειδής, για παράδειγµα, έχει κληρονοµική προδιάθεση, µπορεί να συνυπάρχει µε αυτοάνοσα νοσήµατα, ενώ ρόλο στην εµφάνισή της µπορεί να παίξουν ορµονικές ή/και νευροψυχικές διαταραχές». 

«Όταν η τριχόπτωση οφείλεται στην κλασική ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, µπορούµε να χορηγήσουµε φαρµακευτική θεραπεία, καθώς είναι εγκεκριµένα δύο φάρµακα γι’ αυτήν, η µινοξιδίλη (minoxidil) και η φιναστερίδη (finasteride)» λέει ο Δρ. Μιχελάκης. «Η µινοξιδίλη είναι ένα αγγειοδιασταλτικό φάρµακο το οποίο εφαρµόζεται τοπικά, σε µορφή διαλύµατος ή αφρού για επάλειψη, και διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως στην κορυφή του κεφαλιού. 

Τα φάρµακα αυτά επιδρούν όταν έχει αρχίσει µεν η αραίωση του τριχωτού, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόµα πλήρης απώλεια των µαλλιών. Έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσµατικότητας, αλλά µόνο για όσο καιρό λαµβάνονται, ενώ µπορεί να χρειαστούν λίγοι µήνες µέχρι να φανούν τα αποτελέσµατά τους.

Για όσους έχουν χάσει σηµαντικό µέρος των µαλλιών τους, µία λύση µπορεί να είναι η µεταµόσχευση µαλλιών µε διάφορες µεθόδους. Η πιο συνηθισµένη είναι λήψη τριχοθυλακίων από µία περιοχή µόνιµης τριχοφυΐας του κεφαλιού και τοποθέτηση στις περιοχές απ’ όπου έχουν χαθεί τα µαλλιά. Αυτού του είδους η αυτοµεταµόσχευση είναι αποτελεσµατική εφόσον υπάρχουν σηµεία στο κεφάλι µε πυκνή τριχοφυΐα, ειδάλλως µπορεί να γίνει µεταµόσχευση τεχνητών µαλλιών. 

Για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, πρόσθετη επιλογή είναι η χρήση περούκας στα σηµεία µε τη µεγάλη αραίωση των µαλλιών, γιατί παρόλο που η τριχόπτωση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αποτελεί πηγή µεγάλης ψυχικής επιβάρυνσης για πολύ κόσµο.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ