Ανακαλύφθηκε το εμβόλιο κατά της ασθένειας που σκοτώνει 600 παιδιά κάθε μέρα στον τρίτο κόσμο
Το «Rotasiil» αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα
Ένα νέο εμβόλιο ενάντια στη θανατηφόρα ασθένεια της διάρροιας υπόσχεται να σώσει εκατομμύρια παιδιά του τρίτου κόσμου. Η εν λόγω ασθένεια ευθύνεται για το θάνατο 600 παιδιών κάθε μέρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του «Rotasiil», όπως θα ονομαστεί, την περασμένη Τετάρτη λέγοντας ότι έχει ήδη δουλέψει με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε δοκιμές που έχουν γίνει σε χώρες της Αφρικής. Το νέο εμβόλιο που δρα ενάντια στον ιό που προκαλεί τη θανατηφόρα διάρροια στα παιδιά, παρασκευάστηκε από το ινδικό ινστιτούτο «Serum» και δοκιμάστηκε στη Νιγηρία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται επίσης να είναι φθηνό ή φθηνότερο από τις εναλλακτικές θεραπείες της ασθένειας.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αντέχει μήνες εκτός ψυγείου, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο και σε απομακρυσμένα χωριά όπου τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν την πολυτέλεια του ηλεκτρισμού.
«Αυτά είναι σπουδαία νέα» δήλωσε ο δόκτορ Πολ Όφιτ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια και ένας από τους εφευρέτες ενός άλλου εμβολίου του «Rotateq», το οποίο ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2006. Συνέχισε λέγοντας: «Εύχομαι να υπήρχαν 10 εταιρείες οι οποίες να έφτιαχναν εμβόλια για τους ροταϊούς, επειδή εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν από αυτούς».
Παρόλο που το 67% της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο από αυτή την ασθένεια δεν είναι το ιδανικό, είναι σημαντικό ότι παρέχει περισσότερη προστασία από το προαναφερθέν «Rotateq» ή το «Rotarix», δύο εμβόλια που δρουν κατά της ίδιας ασθένειας με το νέο εμβόλιο και έχουν δοκιμαστεί και αυτά στην Αφρική.
Η Ρεβέκκα Γκρες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διηύθυνε την δοκιμή δήλωσε: «Αν θα θέλαμε ένα τέλειο εμβόλιο; Φυσικά, αλλά εγώ θα ήθελα και ένα πόνυ. Όμως ένα εμβόλιο το οποίο προλαμβάνει 2/3 των θανάτων και των νοσηλειών που προκαλούνται από τον ροταϊο, σίγουρα αξίζει να το λάβουμε υπόψη.
Ο στόχος των επιστημόνων τώρα είναι να κάνουν τις φαρμακοβιομηχανίες να ενδιαφερθούν για αυτό το εμβόλιο, θεωρώντας ότι θα έχουν μεγάλα κέρδη από αυτό αλλά και να δημιουργήσουν αρκετό ανταγωνισμό ώστε να κρατήσουν το κόστος σε λογικά πλαίσια. Ωστόσο πριν από όλα αυτά το εμβόλιο πρέπει να πάρει την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ύγείας, προτού αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.