Health & Fitness

Μελέτη: Πώς μπορούμε να προβλέψουμε αν ο καρκίνος θα κάνει μετάσταση

Ελπιδοφόρα ευρήματα από ερευνητές στις ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διατείνονται πως αν τα κύτταρα του καρκινικού όγκου δεν προσκολλώνται στον περιβάλλοντα ιστό του σώματος, τότε αυτό είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα βιοφυσική εξέταση, η οποία θα αποκαλύπτει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος ο καρκίνος να εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς.

Ειδικότερα, ερευνητές με επικεφαλής τον Άνταμ Ένγκλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο που προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Biophysical Journal", δημιούργησαν μια συσκευή που μετρά τη δύναμη προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων.

Χάρη σε αυτή, διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερη είναι η δύναμη προσκόλλησης των κυττάρων αυτών, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να «μεταναστεύσουν» σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκείμενες μελέτες που αφορούσαν κύτταρα καρκίνων του μαστού και του προστάτη, υπέδειξαν ότι τα κύτταρα των όγκων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τη δύναμη προσκόλλησής τους.

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσουν πειράματα σε ποντίκια, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική βιοφυσική μέθοδος πρόβλεψης της επιθετικότητας (μεταστατικότητας) των καρκίνων. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν ακόμη αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος κοινός βιοδείκτης που να προειδοποιεί ότι ένας όγκος είναι πιθανότερο να κάνει μεταστάσεις σε σχέση με κάποιον άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ