- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
9 συνήθειες του σώματος που δεν ήξερες ότι σε προστατεύουν
Τίποτα από όσα κάνει ο οργανισμός μας δεν είναι τυχαίο
Το σώμα μας ακολουθεί καθημερινά μια σειρά λειτουργιών οι οποίες είναι απαραίτητες για εκείνο αλλά εμείς ίσως δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι χρησιμέυουν. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα του οργανισμού μας και οι μέθοδοι άμυνας που χρησιμοποιεί μπορεί κάποιες φορές να μας βασανίζουν ή να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Κι όμως οι εννέα αντανακλαστικοί μηχανισμοί που ακολουθούν είναι τρόποι άμυνας.
Φτέρνισμα
Συνήθως φτερνιζόμαστε όταν η ρινική δίοδος έχει συσσωρευμένα αλεργιογόνα, μικροοργανισμούς ή σκόνη. Με το φτέρνισμα, ο οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει όλα εκείνα που πιστεύει ότι θα του δημιουργήσουν πρόβλημα αν τελικά εισέλθουν. Το φτέρνισμα μπορεί ωστόσο να συνοδεύει συμπτώματα όπως ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός ή να οφείλεται σε ψυχικό stress, έξαψη ή και υστερία.
Τέντωμα
Όταν ξυπνάμε το πρωί, ενστικτωδώς τεντωνόμαστε προκειμένου να ετοιμάσουμε το σώμα μας για τις φυσικές λειτουργίες που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το τέντωμα γυμνάζει επίσης τους μύες, αποκαθιστά ην κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Λόξυγκας
Ο λόξυγκας ενοχλητικό και ταυτόχρονα αστείο σύμπτωμα είναι το αποτέλεσμα γαστρεντερικών διαταραχών. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το σταματήσεις είναι να πιεις κρύο νερό με κοφτές γουλιές ή να κρατήσεις την αναπνοή σου για 20-30 δευτερόλεπτα, αναγκάζοντας το διάφραγμα να παραμείνει τεντωμένο και να σταματήσει τη σύσπαση. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου ή μεγάλης διάρκειας λόξυγκα, υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να είναι πιο σόβαρο, οπότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο.
Χασμουρητό
Αν και δεν έχει αναλυθεί πλήρως, η πιο δημοφιλής θεωρία λέει ότι το χασμουρητό είναι μια προσπάθεια του εγκεφάλου να πάρει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται αυτό το οξυγόνο για να κρυώσει όταν ζεσταίνεται υπερβολικά ή υπερφορτώνει. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι ζώα, ψάρια και ακόμα και έμβρυα χασμουριούνται, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι το χασμουρητό είναι «μεταδοτικό».
Μυοκλονικά τινάγματα
Αναφερόμαστε σε εκείνο το περίεργο συναίσθημα που όταν πέφτεις για ύπνο και αρχίζεις να χαλαρώνεις, το σώμα σου κάνει ξαφνικά ένα δυνατό τίναγμα σαν ηλεκτροσόκ κάνοντάς σε να πεταχτείς. Αυτό το φαινόμενο προκύπτει από το γεγονός ότι όταν αρχίζεις να βυθίζεσαι στον ύπνο, η συχνότητα της αναπνοής σου μειώνεται γρήγορα ενώ ο σφυγμός απλά επιβραδύνει και οι μύες χαλαρώνουν. Αυτό ο εγκέφαλος κάποιες φορές εκλαμβάνει αυτές τις κινήσεις ως επικείμενο θάνατο οπότε προσπαθεί να σε επαναφέρει με ένα τίναγμα.
Ζάρωμα του δέρματος
Πόσες φορές σου έχει πει η μαμά σου ότι όταν ζαρώσουν τα δάχτυλά σου πρέπει να βγεις από το νερό; στην πραγματικότητα το ζάρωμα του δέρματος στις άκρες των δαχτύλων έχει άλλη χρησιμότητα. Όταν ο οργανισμός ανιχνεύει αυξημένη υγρασία, αντιλαμβάνεται ότι το περιβάλλον μπορεί να γλιστράει. Έτσι, το δέρμα των χεριών μας αλλάζει ώστε να είναι πιο εύκολο να πιάσεις λείες επιφάνειες.
Απώλεια μνήμης
Σίγουρα θα σου έχει τύχει να μην μπορείς να θυμηθείς κάποιο περιστατικό ή τις λεπτομέρειες κάποιου συμβάντος, ειδικά αν ήταν δυσάρεστο. Λοιπόν αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας συχνά διαγράφει -στην κυριολεξία- τις αναμνήσεις που μας προκαλούν πόνο, ταραχή ή θλίψη προκειμένου να προστατέψει την ψυχική μας ισορροπία.
Ανατρίχιασμα
Το ανατρίχιασμα που πολλές φορές νιώθουμε (βλέποντας τους πόρους μας να ανασηκώνονται από το δέρμα)οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να μειώσει την θερμοκρασία που χάνει από τους πόρους του δέρματος και να ζεσταθεί πιο εύκολα σε αφιλόξενες συνθήκες.
Δάκρυα
Εκτός από σύστημα απομάκρυνσης μικροβίων, τα δάκρυα λειτουργούν και ως συναισθηματική άμυνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σε αγχώδεις καταστάσεις, το σώμα δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ενόχλησης ώστε να αποσπάσει το άτομο από τον πόνο ή τη συναισθηματική φόρτιση που βιώνει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.