Health & Fitness

Δύσκολα γεράματα για όσους δουλεύουν πολύ και κοιμούνται λίγο

Φινλανδική επιστημονική έρευνα μελετά την επίδραση των απαιτητικών βιορυθμών 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χειρότερη υγεία τείνουν να έχουν όταν εισέλθουν στην τρίτη ηλικία, οι μεσήλικες που αφιερώνουν πολύ χρόνο στην εργασία τους, θυσιάζοντας τον ύπνο τους, διαπιστώνει πολυετής φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για την υγεία μελετώντας περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις ανδρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, τόσο κατά την μέση όσο και την τρίτη ηλικία τους.

Όπως προέκυψε, οι 45άρηδες και οι 50άρηδες πουείχαν τη συνήθεια να δουλεύουν σκληρά, δηλαδή περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, και να μην κοιμούνται αρκετά, δηλαδή λιγότερο από εξήμιση ώρες ημερησίως, όταν έφτασαν τα 65 και τα 70 αντίστοιχα, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες, στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, συγκριτικά με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόνσντορφ του Πανεπιστημίου της πόλης Γυβάσκυλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Age and Ageing».