Health & Fitness

Το «ταβάνι» της ανθρώπινης ζωής μπορεί να είναι τα 115 έτη

Γηραιότερη όλων των εποχών η 122χρονη η Ζαν Κλαμάν, η Γαλλίδα που γεννήθηκε πριν από τον Πύργο του Άιφελ και συνάντησε τον Βαν Γκογκ

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ανώτατο όριο της ανθρώπινης ζωής ενδέχεται να είναι τα 115 έτη, όπως υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature και βασίζονται σε αναλύσεις δεκαετιών των δεδομένων της μακροζωίας του ανθρώπου. Η επιστημονική ομάδα της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι θα χρειαστούν 10.000 πλανήτες σαν αυτόν της Γης για να βρεθεί έστω κι ένας άνθρωπος ηλικίας 125 ετών.

Η έρευνα έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. «Παρωδία» την χαρακτήρισαν αρκετοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολεγίου Ιατρικής 'Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν τις ηλικίες θανάτου που έχουν καταγραφεί στη Διεθνή Βάση Δεδομένων Μακροζωίας και εστίασαν σε χώρες όπως η Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ. Πρόκειται για τις τέσσερις χώρες που έχουν αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής κ.ά, ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι η διάρκεια της ζωής μας μπορεί να μην έχει κάποιο εγγενές φυσικό όριο. Όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια σχετική επιβράδυνση. Παρόλο που καταγράφεται μια διαχρονική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου από τα 70 έως τα 100, μετά τα 100 η βελτίωση μειώνεται πλέον δραστικά. Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970. «Είναι μικρή πρόοδος για τα άτομα των 105 ετών και άνω. Φαίνεται ότι το όριο, η οροφή, ο φραγμός της ανθρώπινης ζωής να είναι τα 115 έτη», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Γιαν Βιγκ. «Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία. Θα χρειάζονταν 10.000 πλανήτες σαν τον δικό μας για να βρούμε κάποιον που θα ζήσει έως τα 125 - μια πολύ μικρή πιθανότητα. Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115», πρόσθεσε.

Η Ζαν Κλαμάν πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Κανείς άνθρωπος δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα χρόνια της. Είναι η μόνη Γαλλίδα που γεννήθηκε πριν από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και που συνάντησε τον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η Ζαν Κλαμάν παραμένει το σύμβολο της μακροζωίας.

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια αύξησης και στην «οροφή» της διάρκειας της ζωής, κυρίως μέσω γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα επιβραδύνουν συνολικά το ρυθμό της γήρανσης. Ωστόσο, σημειώνουν πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, επειδή η διάρκεια της ζωής των ανθρώπων - τόσο η μέση όσο κυρίως η μέγιστη- καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς γενετικούς παράγοντες.