Το «ταβάνι» της ανθρώπινης ζωής μπορεί να είναι τα 115 έτη
Γηραιότερη όλων των εποχών η 122χρονη η Ζαν Κλαμάν, η Γαλλίδα που γεννήθηκε πριν από τον Πύργο του Άιφελ και συνάντησε τον Βαν Γκογκ
Το ανώτατο όριο της ανθρώπινης ζωής ενδέχεται να είναι τα 115 έτη, όπως υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature και βασίζονται σε αναλύσεις δεκαετιών των δεδομένων της μακροζωίας του ανθρώπου. Η επιστημονική ομάδα της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι θα χρειαστούν 10.000 πλανήτες σαν αυτόν της Γης για να βρεθεί έστω κι ένας άνθρωπος ηλικίας 125 ετών.
Η έρευνα έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. «Παρωδία» την χαρακτήρισαν αρκετοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολεγίου Ιατρικής 'Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν τις ηλικίες θανάτου που έχουν καταγραφεί στη Διεθνή Βάση Δεδομένων Μακροζωίας και εστίασαν σε χώρες όπως η Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ. Πρόκειται για τις τέσσερις χώρες που έχουν αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής κ.ά, ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι η διάρκεια της ζωής μας μπορεί να μην έχει κάποιο εγγενές φυσικό όριο. Όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια σχετική επιβράδυνση. Παρόλο που καταγράφεται μια διαχρονική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου από τα 70 έως τα 100, μετά τα 100 η βελτίωση μειώνεται πλέον δραστικά. Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970. «Είναι μικρή πρόοδος για τα άτομα των 105 ετών και άνω. Φαίνεται ότι το όριο, η οροφή, ο φραγμός της ανθρώπινης ζωής να είναι τα 115 έτη», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Γιαν Βιγκ. «Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία. Θα χρειάζονταν 10.000 πλανήτες σαν τον δικό μας για να βρούμε κάποιον που θα ζήσει έως τα 125 - μια πολύ μικρή πιθανότητα. Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115», πρόσθεσε.
Η Ζαν Κλαμάν πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Κανείς άνθρωπος δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα χρόνια της. Είναι η μόνη Γαλλίδα που γεννήθηκε πριν από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και που συνάντησε τον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η Ζαν Κλαμάν παραμένει το σύμβολο της μακροζωίας.
Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια αύξησης και στην «οροφή» της διάρκειας της ζωής, κυρίως μέσω γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα επιβραδύνουν συνολικά το ρυθμό της γήρανσης. Ωστόσο, σημειώνουν πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, επειδή η διάρκεια της ζωής των ανθρώπων - τόσο η μέση όσο κυρίως η μέγιστη- καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς γενετικούς παράγοντες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.