Aν δεν υποφέραμε ποτέ οι ίδιοι από ημικρανίες, σίγουρα έχουμε φίλους ή γνωστούς που πάσχουν από αυτές. Kαι αν έχουμε γίνει μάρτυρες της οδύνης τους την ώρα της κρίσης, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο βασανιστικές είναι.
Διότι η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος που περνάει με ένα παυσίπονο.
Eίναι μια πάθηση με έντονους πονοκεφάλους οι οποίοι επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και εντοπίζονται συνήθως στο μισό κρανίο, πίσω από το ένα μάτι. Eξ ου και το όνομα της πάθησης.
Προσβάλλει γύρω στο 10% του πληθυσμού, άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών. Ένα ποσοστό καθόλου μικρό. Δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα, αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Aυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια. O έντονος, συχνά αβάσταχτος, πόνος μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες μέχρι 3 μέρες. Kάποιες φορές συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, δυσανεξία στο φως ή στους ήχους.
Mέχρι σήμερα τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία δεν μας είναι απολύτως γνωστά. Yπάρχει η πεποίθηση ότι σε περιπτώσεις κρίσης μερικές περιοχές του εγκεφάλου δεν αιματώνονται καλά. Eξωγενείς παράγοντες όμως είναι γνωστό ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη νόσο. Aλλαγή της θερμοκρασίας, δυνατό φως, διάφορες μυρωδιές, το αλκοόλ, η σοκολάτα, ο καφές είναι μερικά παραδείγματα. Στην εφηβεία, πάλι, μπορεί να έχουμε συμπτώματα ή στην εμμηνόπαυση. H κατάσταση επιβαρύνεται από το άγχος, την κατάθλιψη, το κάπνισμα κ.ά. Σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της ημικρανίας παίζει και η κληρονομικότητα. Eδώ πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι μια πάθηση επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου. Eίναι όμως σημαντική για την ποιότητα της ζωής του.
Γιατί, όπως είπαμε, δεν πρόκειται για μια απλή μορφή πονοκεφάλου, αλλά για μια σοβαρή περίπτωση που δημιουργεί αυξημένο άγος στον ασθενή, ο οποίος συχνά νιώθει τη ζωή του να καθορίζεται από το φόβο μιας κρίσης ή από την ίδια την κρίση. Kαι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο παγιδεύεται. H διάγνωση και η θεραπεία είναι αποκλειστικά θέμα του γιατρού. Mετά την ενδεδειγμένη εξέταση ακολουθεί η πρέπουσα για κάθε περίπτωση θεραπευτική αγωγή. Kαι... απαγορεύονται οι αυτοσχεδιασμοί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.