Health & Fitness

Δεν φταίει η κακή τύχη για τον καρκίνο

«Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη για τον καρκίνο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315493-622818.jpg

Η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολύ λιγότερο στην κακή τύχη ή τα κακά γονίδια σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature. Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έρευνα που κι αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα το τρέχον έτος, ερευνητές υποστήριξαν ότι τα δύο τρία όλων των καρκίνων οφείλονταν στην «ατυχία» τυχαίων μεταλλάξεων κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης παρά σε γενετικές αιτίες ή παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Η νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως ο τρόπο ζωής, το κάπνισμα και η διατροφή) ευθύνονται περισσότερο για την εκδήλωση της ασθένειας, ενώ εκτιμά ότι μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος (π.χ. αυξημένες κυτταρικές μεταλλάξεις λόγω γήρανσης).

Οι κύριοι «ένοχοι» - σε ποσοστό 70% έως 90%- θα πρέπει να αναζητηθούν στο περιβάλλον (τοξικά, χημικά, ακτινοβολίες) και σε παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα άτομα και οι κοινωνίες έκαναν διαφορετικές επιλογές (κάπνισμα). Η νέα μελέτη και εκτίμηση αμφισβητείται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αρκετοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα των μεταλλάξεων στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ Γιουσούφ Χανούν του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε στο BBC: «Οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την κακή τύχη τους. Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη που έχουν καρκίνο. Αν παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο, έχεις μια πιθανότητα στις έξι να πάθεις καρκίνο λόγω κακής τύχης - και αυτό είναι μία σφαίρα. Αν όμως είσαι καπνιστής, τότε έχεις προσθέσει άλλες δύο-τρεις σφαίρες στο περίστροφό σου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε καπνιστής, όμως έχει αυξήσει τις πιθανότητες σε βάρος του. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, στόχος είναι να αφαιρέσουμε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες από το όπλο».

Σύμφωνα με την ομάδα του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, εκδηλώνουν πλέον πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να εκδηλωθεί η ασθένεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.