Οι περισσότεροι άνθρωποι «φοβούνται» τον οδοντίατρο, εάν όμως είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον καρδιολόγο τι θα προτιμούσαν; Η σύγκριση με την πρώτη ματιά δείχνει ατυχής, όμως δεν είναι. Κι αυτό γιατί όλες οι τελευταίες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η στοματική υγιεινή αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικής μας υγείας, καθώς τα χαλασμένα δόντια και ούλα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην ανάπτυξη νόσων του αναπνευστικού, ακόμα και στη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών.
Τα καλά νέα είναι ότι η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, αρκεί να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Ο πρώτος είναι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ακόμα κι αν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο εμφανές πρόβλημα, ένας πόνος για παράδειγμα, η προληπτική εξέταση ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν δεν φροντίζουμε οι ίδιοι τη στοματική μας υγιεινή ο οδοντίατρος δεν θα καταφέρει τίποτα. Και ο πρώτος και καλύτερος σύμμαχός μας είναι το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, δύο φορές ημερησίως ή, ιδανικά, μετά από κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν από τον ύπνο, καθώς στη διάρκειά του μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του. Να θυμάστε ότι το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά. Το βιαστικό των 30 δευτερολέπτων δεν καθαρίζει, απλώς δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας.
Η ευαισθησία των δοντιών
Ένας στους τρεις ενήλικες, κυρίως μεταξύ 20 και 50 ετών, υποφέρουν από τη γνωστή «ευαισθησία των δοντιών», η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε πολύ επίμονου βουρτσίσματος είτε λόγω ασθένειας των ούλων. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα ευαίσθητο σημείο του δοντιού, η οδοντίνη, μένει εκτεθειμένη λόγω υποχώρησης των ούλων ή διάβρωσης από οξέα που προέρχονται από τροφές και ποτά, που μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο του δοντιού απομακρύνοντάς το. Και σε αυτή την περίπτωση το σωστό βούρτσισμα με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα αποτρέπουν από την εμφάνιση του προβλήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.