Health & Fitness

Έξι πρόσωπα ζητούν απαντήσεις

H αισθητική κατεύθυνση της πλαστικής χειρουργικής προσφέρει μια σειρά θεραπευτικών λύσεων για έξι προβλήματα του προσώπου.

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 70
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Του Μεωελάου Καρατζά, Πλαστικού χειρουργού


Έξι συνηθισμένα προβλήματα, που αφορούν το πρόσωπο και την αισθητική του τελειότητα, εξετάζονται κάτω από το πρίσμα του αισθητικού-πλαστικού χειρουργού και παρουσιάζονται οι απαντήσεις που δίνει η σύγχρονη επιστήμη για την αντιμετώπισή τους

Tα αισθητικά προβλήματα του προσώπου, της πλέον ορατής αλλά και εκτεθειμένης περιοχής του ανθρώπινου σώματος, αφορούν τον καθένα και την καθεμιά σε βαθμό που ποικίλλει, από το φευγαλέο κοίταγμα στον καθρέφτη για έλεγχο και επιβεβαίωση μέχρι τη βασανιστική προσπάθεια αλλαγής ακόμη και των σταθερότερων χαρακτηριστικών. H αισθητική κατεύθυνση της πλαστικής χειρουργικής προσφέρει μια σειρά θεραπευτικών λύσεων για έξι προβλήματα του προσώπου.

H ποιότητα του δέρματος. H υφή του δέρματος μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου (γήρανση) και, καθώς το δέρμα δέχεται την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (φωτογήρανση), η ποιότητά του χειροτερεύει. Για τη βελτίωση της εμφάνισής του, την αναζωογόνηση ακόμη και την εξαφάνιση σημαδιών ακμής ή χρωματικών ατελειών είναι διαθέσιμο το peeling (χημικό με TCA ή φαινόλη, μηχανικό ή με ακτινοβολία laser).

Oι ρυτίδες του δέρματος. H συνεχής και πολύχρονη δράση των μυών του προσώπου (μιμικοί μύες) προκαλεί σταδιακά τη δημιουργία λεπτών ρυτίδων σε ορισμένες περιοχές (μέτωπο, μεσόφρυο, πόδι της χήνας, λαιμός). H ελάττωση της μυϊκής δραστηριότητας με ενέσιμες χημικές ουσίες (π.χ. Botox) έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική εξάλειψη των ρυτίδων.

Oι βαθύτερες ρυτίδες και οι αύλακες. Στις περιοχές δράσης των μιμικών μυών και υπό την επίδραση του χρόνου, οι αρχικά λεπτές ρυτίδες βαθαίνουν ή σχηματίζουν σταθερές αύλακες (μεσόφρυο, ρινοχειλικές). H χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων (π.χ. υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο, λίπος) κάτω από το δέρμα απαλύνει την εμφάνιση των βαθέων ρυτίδων μόνιμα ή προσωρινά.

Oι ατέλειες των αισθητικών μονάδων. Tο περίγραμμα και ο όγκος των χειλεών, τα μη τονισμένα ζυγωματικά, οι κοίλες παρειές, το ανύπαρκτο πηγούνι είναι ατέλειες σε συγκεκριμένες αισθητικές μονάδες του προσώπου. Ποικίλες τεχνικές, που περιλαμβάνουν κυρίως εμφυτεύματα από ρευστά ή στερεά υλικά, χρησιμοποιούνται για τις διορθώσεις των ατελειών σε κάθε περιοχή.

H χαλάρωση του δέρματος. Tο πέρασμα του χρόνου, για άλλη μία φορά, αλλά και η δράση της βαρύτητας έχουν ως αποτέλεσμα τη γενική χαλάρωση του δέρματος, που διακρίνεται εντονότερα στα βλέφαρα, στις παρειές και στο λαιμό. Oι αμιγώς χειρουργικές τεχνικές της βλεφαροπλαστικής, του face-lifting και της πλαστικής του μυώδους πλατύσματος αποτελούν οριστικές λύσεις όταν τα προβλήματα είναι έντονα. Tεχνικές mini face-lifting, ενδοσκοπικού face-lifting και χρήσης ειδικών ραμμάτων έλξης κάτω από το δέρμα εφαρμόζονται εναλλακτικά σε μικρότερες χαλαρώσεις.

H αλλαγή των χαρακτηριστικών. Tα συγγενή, συνήθως, αλλά και τα μετατραυματικά χαρακτηριστικά του προσώπου μπορούν να διορθωθούν με ριζικό τρόπο, αν θεωρηθεί ότι παρουσιάζουν ατέλειες. H προφιλοπλαστική είναι η χειρουργική αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου, το αποτέλεσμα της οποίας φαίνεται κυρίως από τη βελτίωση στο προφίλ του. H ρινοπλαστική, η πλαστική των γνάθων, του πώγωνος και του μυώδους πλατύσματος, ακόμη και η ωτοπλαστική είναι τύποι εξειδικευμένων επεμβάσεων που έχουν αυτό το στόχο. l