- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη δεν είναι σαν τις άλλες, είναι η Πέμπτη των Beaujolais Nouveau!
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη, φέτος 20 του μηνός, παραδοσιακά ανήκει στα Beaujolais Nouveau της Γαλλίας
Η περιοχή Beaujolais εκτείνεται 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Λυών και γειτονεύει με το νοτιότερο άκρο της Βουργουνδίας. Όταν μιλάμε για «Nouveau» από αυτήν την περιοχή, μιλάμε αναμφίβολα για ένα ερυθρό κρασί στα νιάτα του, με ζωηρό ρουμπινί χρώμα και φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα γεμάτο νεότητα και ζωντάνια.
Η ποικιλία-αφορμή για όλα αυτά ακούει στο όνομα Gamay, και τα κρασιά αυτού του τύπου είναι γνωστά παγκοσμίως ως «Beaujolais Nouveau». Εμφιαλώνεται για να φέρει κυριολεκτικά τον αέρα του φετινού τρύγου στα ποτήρια μας και μαζί να γεμίσει τους δρόμους της περιοχής με κέφι, γλέντι και κρασί, καθώς την παραμονή εκείνης της Πέμπτης δεν κοιμάται κανείς… νόμος! Το ρολόι θα χτυπήσει 12.01 π.μ. και όλοι θα είναι έτοιμοι να τσουγκρίσουν με ένα Beaujolais Nouveau στα χέρια… και πάλι νόμος!
Στη Γαλλία, καταλαβαίνετε, πως δεν περιμένουν μόνο να δοκιμάσουν το νέο Beaujolais, αλλά και να το δοξάσουν. Από νωρίς το απόγευμα της τρίτης Τετάρτης του Νοέμβρη, για να μιλάμε στη γλώσσα των Beaujolais, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε bar, εστιατόρια και δρόμους με σκοπό να υποδεχτούν την νέα σοδειά της περιοχής. Σαν να λέμε μια μικρή Πρωτοχρονιά! Η κορύφωση των εορτασμών έρχεται όταν οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί ξεχύνονται έξω στους δρόμους μαζί με τα βαρέλια τους, καλώντας τους οινόφιλους να δοκιμάσουν το πρώτο ερυθρό του 2025! Το εντυπωσιακό είναι ότι και άλλες περιοχές ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να γιορτάζουν τον ερχομό των Beaujolais, και σκέφτομαι εγώ τώρα… μήπως από του χρόνου να οργανωθούμε και εμείς;
Τι κάνει ξεχωριστά τα κρασιά «Βeaujolais Nouveau»;
Αρχικά, το τρομερό και δημιουργικό marketing της οινοπαραγωγικής περιοχής και όλη αυτή η όμορφη γιορτινή διάθεση που δημιουργείται μεταξύ των ντόπιων αλλά και των απανταχού οινόφιλων (και μη). Αυτό που εμένα προσωπικά μου αρέσει επίσης, είναι οι χρωματιστές νεανικές ετικέτες τους που τα κάνει εξαρχής να φαίνονται ότι βρίσκονται πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, σαν να φωνάζουν από μακριά «πιες με τώρα, είμαι στα καλύτερα μου»! Δεν είναι όμως μόνο αυτά που καθιστούν τα Beaujolais Nouveau τόσο ξεχωριστά. Είναι και ο διαφορετικός τρόπος οινοποίησης τους με την εφαρμογή της μεθόδου «Carbonic Maceration», κατά την οποία δεν πραγματοποιείται σύνθλιψη των σταφυλιών όπως συνηθίζεται στην ερυθρή οινοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει ενδοκυτταρικά. Συγκεκριμένα, τα τσαμπιά μπαίνουν όπως είναι ολόκληρα μέσα στη δεξαμενή και, λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που διοχετεύεται και εκλύεται, ο φλοιός των σταφυλιών αρχίζει να ραγίζει. Έτσι ξεκινά να απελευθερώνεται σιγά σιγά ο χυμός. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί σίγουρα τον έχουν βρει.
Τips για μεγαλύτερη απόλαυση
*Σερβίρετέ το δροσερό στους 12-14ο C ώστε να αναδειχθούν περισσότερο το φρούτο και η υπέροχη φρεσκάδα του.
*Απολαύστε το όσο πιο φρέσκο γίνεται. Δεν πρόκειται για ένα κρασί που συστήνεται για παλαίωση. Δίνει το 100% του όσο είναι ακόμη νέο.
*Απολαύστε το πλάι σε πιάτα με λεπτές γεύσεις, όπως μια πίτσα με ντομάτα και mozzarella, ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, ένα ριζότο με γαρίδες, μαλακά τυριά τύπου Brie ή Chevre. Δοκιμάστε το ακόμη και με ασιατική κουζίνα.
4 κρασιά για να δοκιμάσεις τα Beaujolais Nouveau
Σας έχω διαλέξει κάποιες ετικέτες για να έχετε κάτι να περιμένετε ως την κυκλοφορία τους. Μπορείτε να τις «χαζέψετε» αλλά και να τις προαγοράσετε ιντερνετικά. Εγώ ανυπομονώ!
Beaujolais Nouveau 2025 – Georges Duboeuf
Ανοίγεις, βάζεις στο ποτήρι και η φρεσκάδα του σε κατακλύζει. Λίγο μετά έρχονται στο προσκήνιο αρώματα μαύρου κερασιού, βατόμουρου, ανθικές νύξεις, καθώς και λίγες διακριτικές νότες μπαχαρικών που συνθέτουν στο σύνολο τους μια παλέτα την οποία θα ζήλευε κάθε «Νouveau» που σέβεται τον εαυτό του. Θα έφτιαχνα στο πλάι του εκείνη τη ναπολιτέν που λέγαμε…
Ενδεικτική τιμή: 13,90 €
Beaujolais Nouveau 2025 – Albert Bichot
Το σερβίρεις και το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι το ζωηρό ρουμπίνι του χρώμα, έρωτας με την πρώτη ματιά! Σε λίγο όμως φρέσκα αρώματα φράουλας, βύσσινου, κερασιού και φραγκοστάφυλου το απογειώνουν για τα καλά! Στο στόμα είναι δροσερό και βελούδινο, πραγματικό Beaujolaisδηλαδή. Μαζί του θα απολάμβανα μια πίτσα με προσούτο, που την λατρεύω κιόλας.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €
Beaujolais Nouveau 2025 – Vignerons de Bel-Air
Αρώματα που θυμίζουν κεράσι, σμέουρο, μπανάνα και γλυκά μπαχαρικά είναι ότι ακριβώς ζητάς από ένα Beaujolais και μάλιστα Nouveau. Στο στόμα συναντάμε την φρεσκάδα που του αναλογεί, ήπια τανικότητα και έναν ζουμερό αρωματικό χαρακτήρα που έρχεται να πλαισιώσει υπέροχα μαλακά τυράκια ή μια φρουτοσαλάτα εποχής.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €
Beaujolais Nouveau 2025 – Joseph Drouhin
Είναι παιχνιδιάρικο, super φρουτώδες με τόσο μαλακή αίσθηση στο στόμα που πίνεται άνετα ως ένα stylish κόκκινο aperitif. Αρώματα κερασιού, φράουλας και βατόμουρου κάνουν αυτό το κρασί να ξεχειλίζει από ζωντάνια. Στο στόμα είναι ανάλαφρο και δροσερό, με αναζωογονητική οξύτητα και διακριτικές πικάντικες πινελιές που του δίνουν χαρακτήρα. Είναι ο ορισμός του «Νouveau» και σου προτείνω να το ταιριάξεις με ασιατική κουζίνα.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €