Wine & Spirits

5 σύγχρονες Ρετσίνες - «όνειρο» που ταιριάζουν πολύ με τους μεζέδες της Καθαρής Δευτέρας

Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

5 ετικέτες που θα σου αλλάξουν γνώμη για τη ρετσίνα και ταιριάζουν πολύ στις γεύσεις της Καθαρής Δευτέρας

Πάντα την περιμένω πώς και πώς… Καθαρά Δευτέρα αργείς; Οι μεζέδες της, τo κρασί, οι εκδρομές στη φύση που ξυπνάει και οι φίλοι την κάνουν να μοιάζει «μια άλλη Δευτέρα» από τις συνηθισμένες, τόσο ξέγνοιαστη και σίγουρα πολύ πολύ νόστιμη. Οι ελληνικές, «δυνατές» γεύσεις πρωταγωνιστούν στα τραπεζώματα της ημέρας, γι’ αυτό φύγαμε ολοταχώς να τις ταιριάξουμε με σούπερ σύγχρονες και πρωτοποριακές ρετσίνες ζυμωμένες με τη φρέσκια ματιά των οινοποιών του σήμερα. Ετοιμάστε τους χαρταετούς, ετοιμάζω τη special wine list.

Retsina - Μylonas Winery
Σαββατιανό, το λατρεμένο της ρητίνης! Ο Σταμάτης Μυλωνάς έχει δημιουργήσει μια δροσερή ρετσίνα που σκορπίζει αρώματα ροδάκινου, μάνγκο, λεμονιού και λευκών ανθέων. Οι νότες μαστίχας και βοτάνων ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ με διακριτικότητα αλλά και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Είναι το «other half» των σαρακοστιανών γεύσεων, και εκτός αυτού είναι και η κορυφαία value for money επιλογή.
Ενδεικτική τιμή: 7,00 €

Ρόζα - Οινοποιείο Κεχρής
«Ρόζα» εκτός από γνωστό (και αγαπημένο μου) τραγούδι είσαι και υπέροχο (και επίσης αγαπημένο μου) κρασί. Και τι κρασί! Ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο με την φρέσκια άγρια φράουλα να ισορροπεί υπέροχα με τις διακριτικές νότες ρετσινιού, μαστίχας και βοτάνων εκτοξεύοντας το αρωματικό τοπίο σε άλλο level. Το Ξινόμαυρο top επιλογή, καθώς από μόνο του έχει αυτό το γήινο στοιχείο που εναρμονίζει υπέροχα τον χαρακτήρα του ρετσινιού, αλλά και μια οξύτητα δροσιστική που δίνει φρεσκάδα και ένταση στο σύνολο. Τα συνοδευτικά της ημέρας δεν πάνε πίσω σε νοστιμιά, οπότε…έφυγες για «Ρόζα», μην το σκέφτεσαι!
Ενδεικτική τιμή: 9,80 €

Retsina - Οινοποιία Αναστασία Φράγκου
Την αγαπάει όλος ο κόσμος της ρετσίνας και είναι από Σαββατιανό. Είναι τέλειο να ανακαλύπτεις καινούρια κρασιά, και εγώ ομολογώ πως την ανακάλυψα πρόσφατα. Μπορούμε να την αποκαλούμε και «φρεσκάδα» καθώς φινετσάτα αρώματα που παραπέμπουν σε άνθη εσπεριδοειδών, λίτσι, μάνγκο, lime και βότανα κάνουν έξτρα δροσιστική την αρωματική της παλέτα. Είναι το έντονο φρούτο, η πλούσια βοτανικότητα και η αισθητή οξύτητά της που στο στόμα της δίνουν το χάρισμα να ταιριάζει φοβερά με τους γευστικούς μεζέδες της Καθαρής Δευτέρας. Ανήκει στην λίστα των «top must-have» που κυκλοφορούν σε ρετσίνα και θα με θυμηθείτε!
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Retsina Amphorε Nature - Οινοποιείο Τετράμυθος
Mια ρετσίνα που αν ήταν φράση για μένα θα ήταν «thinking out side the box». Κάτι διαφορετικό, τρομερά ενδιαφέρον, έξτρα πλούσιο γευστικά και στον απολογισμό του «τοπικό» όπως το θέλουμε (ρετσίνα είσαι)! Παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της ποικιλίας Ροδίτη και με ρετσίνι από τα πεύκα που βρίσκονται στην άκρη του αμπελώνα. Η ζύμωση γίνεται με γηγενείς ζύμες σε πήλινους αμφορείς και κάπως έτσι συναντάμε στο ποτήρι αρώματα που θα θυμίσουν λεμόνι, κίτρο, αχλάδι, χαμομήλι και πεύκο. Είναι τόσο σύγχρονη όσο και παραδοσιακή που σε κάνει να μη μπορείς να αποφασίσεις μονομιάς τι από τα δύο επικρατεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα την δοξάσεις μια και είναι το «κάτι άλλο» από αυτά που ξέρεις και ταιριάζει φοβερά με τις ελληνικές γεύσεις της ημέρας.
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Botanic Brut Sparkling - Οινοποιείο Νικολού
Ok, ok, ok. Τι νομίζατε ότι η ρετσίνα είναι καμιά τυχαία και δεν μπορεί να μπει σε flute κολονάτα ποτήρια; Σας έχω λοιπόν μια αφρώδη επιλογή από Σαββατιανό που έχει παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Ναι, σοβαρά μιλάω! Οι λεπτές φυσαλίδες ισορροπούν ανάμεσα σε ντελικάτα αρώματα φρούτων, νότες μαστίχας και πεύκου και σε συνδυασμό με την οξύτητα του κρασιού φρεσκάρουν το στόμα από τα νόστιμα τηγανιτά καλαμαράκια που δίνουν και παίρνουν στα πιάτα. Ο δε βοτανικός χαρακτήρας δένει φουλ με την μεσογειακή αύρα της ημέρας. Ρετσίνα, η sparkling εκδοχή σου ίσως και να ήταν το πεπρωμένο σου!
Ενδεικτική τιμή: 14,80 €