Wine & Spirits

6 «Chardonnay του κόσμου» για να γιορτάσουμε την παγκόσμια Ημέρα Chardonnay

Απανταχού λάτρεις του Chardonnay παρουσιαστείτε

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις 25 Μαΐου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα Chardonnay με 6 υπέροχα κρασια του είδους του, ξένα αλλά και ελληνικά

Ένα πράγματι κοσμογυρισμένο σταφύλι, που έχει βρει τη γωνίτσα του σε πολλούς αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, λόγω του προσαρμοστικού του χαρακτήρα και των φοβερών δυνατοτήτων του. Μέχρι την «Champagne» έχει φτάσει η χάρη του συμμετέχοντας στο blend των αγαπημένων μας γαλλικών αφρωδών οίνων, ενώ δεν είναι και λίγες οι μονοποικιλιακές εκδοχές του τόσο σε θερμά όσο και σε πιο ψυχρά κλίματα του πλανήτη.

Θα βρείτε πολλές «πινέζες» στον παγκόσμιο οινικό χάρτη όπως για παράδειγμα στη Βουργουνδία, τη Καλιφόρνια, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή. Μια και η καταγωγή του είναι γαλλική συμμετέχει σε αρκετές ονομασίες προέλευσης στην περιοχή της Βουργουνδίας, εκεί όπου παράγονται κάποια από τα πιο φημισμένα Chardonnay του κόσμου. Ξεκινώντας από τον Βορρά με το «Chablis AOC» και τους ψυχρούς αμπελώνες του, συνεχίζουμε στην περιοχή Cote d’Or όπου το κλίμα γίνεται πιο ήπιο με τις ονομασίες «Meursault AOC» και «Puligny-Montrachet AOC» και τέλος καταλήγουμε στο νότιο Mâconnais με τα φημισμένα κρασία «Μacon AOC» και «Pouilly-Fuissé AOC». Το πιο ενδιαφέρον που θα παρατηρήσετε στις συγκεκριμένες γαλλικές ετικέτες είναι ότι συχνά δεν θα βρείτε να αναγράφεται στην φιάλη τους η ποικιλία ως «Chardonnay», αλλά κυρίως η περιοχή και η ονομασία προέλευσής τους. Με αυτόν τον τρόπο τα πιο γνωστά γαλλικά κρασιά και συνεπώς και Chardonnay προσφωνούνται με το όνομα του τόπου τους.

Ένα τυπικό Chardonnay σε ψυχρό κλίμα θα χαρακτηριστεί από υψηλότερη οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και μέτριο σώμα, ενώ σε θερμότερα κλίματα συναντάμε κρασιά με νότες πυρηνόκαρπων, τροπικών φρούτων και πιο γεμάτο σώμα. Επίσης πολλές φορές για την οινοποίηση του, οι οινοποιοί επιλέγουν τη συνταγή που το θέλει να ζυμώνει και να ωριμάζει σε βαρέλι. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που ολοκληρώνεται και η μηλογαλακτική ζύμωση του εκεί, μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κρασιά αποκτούν πιο «γαλακτικά» αρώματα όπως το βούτυρο, κρεμώδη υφή και πιο μαλακή γεύση. Φυσικά και η εκδοχή παραμονής της ποικιλίας με τις φίνες οινολάσπες της σε αδρανή δοχεία αναδεικνύει ευθέως τα πλούσια χαρακτηριστικά της και είναι εξίσου αγαπητή.

Είστε έτοιμοι λοιπόν να ταξιδέψουμε γευστικά, λόγω και της ημέρας, στα Chardonnay του κόσμου; Πάρτε τα ποτήρια σας και φύγαμε!

Βουργουνδία

Famille Vincent Chardonnay - Château Fuissé
Ένα τυπικό Chardonnay «Βourgogne AΟC», από την περιοχή Macon, για να μπεις στην «ψυχολογία» της γαλλικής ποικιλίας. Η οικογένεια Vincent οινοποιεί εδώ και 5 γενιές, άρα καταλαβαίνετε ότι εδώ δεν μιλάμε για κάποιο τυχαίο Chardonnay αλλά για ένα Chardonnay με ιστορία. Αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων παρασύρουν μύτη και στόμα ενώ η καλή δομή και η ενδιαφέρουσα υφή πλαισιώνει υπέροχα το σύνολο. Συνοδεύει ιδανικά οστρακοειδή, ψαρικά ή λευκά κρεατικά με λευκές σάλτσες.
Ενδεικτική τιμή: 17,00 €

Chablis - Domaine Albert Bichot
Η οικογένεια Bichot, μια ιστορική οικογένεια της περιοχής του Chablis ασχολείται με την παραγωγή κρασιού από το 1831, σήμερα στο τιμόνι της βρίσκεται πλέον η έκτη γενιά. Στο δροσερό κλίμα της περιοχής δημιουργείται ένα από τα πιο φημισμένα Chardonnay, το οποίο ωρίμασε για 10 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του σε ανοξείδωτες δεξαμενές αναδεικνύοντας τα φρέσκα ποικιλιακά του αρώματα. Λεμονάτες νότες που θυμίζουν εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, lime, και άνθη εσπεριδοειδών συνδυάζονται με κάποια διακριτικά στοιχεία ορυκτότητας και πυρηνόκαρπων φρούτων και υποστηρίζουν την αρωματική παλέτα του κρασιού σε μύτη και στόμα. Μόλις το δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε την αισθητή οξύτητά του, ενώ ταυτόχρονα θα αντιληφθείτε και την πλήρη εναρμόνιση της με τον λεμονάτο χαρακτήρα του κρασιού. Συνοδεύει υπέροχα οστρακοειδή, αστακούς, χτένια, στρείδια, πιάτα θαλασσιών και ψαρικά.
Ενδεικτική τιμή: 38,00 €

Νέα Ζηλανδία

Chardonnay Marlborough - Astrolabe
To Marlborough με το δροσερό του κλίμα, παράγει εξαιρετικά Chardonnay με πολυπλοκότητα. Αρώματα ώριμων τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων όπως πεπόνι, γκρέιπφρουτ και ροδάκινο λόγω της επαφής του κρασιού με το βαρέλι και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε αυτό, συνδυάζονται με νότες που θυμίζουν βανίλια, βούτυρο και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Στόμα πλούσιο με κρεμώδη υφή, οξύτητα και κοινά αρωματικά χαρακτηριστικά με αυτά της μύτης. Να το δοκιμάσετε μαζί με ψητό κοτόπουλο και κρεμώδεις σάλτσες, ή με ένα ριζότο μανιταριών.
Ενδεικτική τιμή: 23,00 €

Χιλή

Chardonnay Reserva - Montes Alpha
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά οινοποιεία της Χιλής, άρα και για ένα από τα ωραία Chardonnay με ονομασία προέλευσης «Valle de Aconcagua (D.O.)». Τροπικά φρούτα που θυμίζουν ανανά και ώριμο μάνγκο, νότες λευκόσαρκων φρούτων όπως το ροδάκινο και το αχλάδι, καθώς και αρώματα λευκών λουλουδιών εκφράζουν το κλίμα της περιοχής. Περίπου το 30% του κρασιού ωριμάζει για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια προσδίδοντας αρωματικά και γευστικά κάποια χαρακτηριστικά δρυός και κυρίως μια «βουτυρένια αίσθηση» που εξισορροπείται από την δροσιστική οξύτητα του κρασιού.  Συνοδεύει ιδανικά οστρακοειδή, ψαρικά, θαλασσινά, καθώς επίσης φρέσκιες πράσινες σαλάτες και τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €

Αυστραλία

Koonunga Hill Chardonnay - Penfolds
Φύγαμε για «South Australia», με αρώματα που θυμίζουν πυρηνόκαρπα φρούτα όπως το ροδάκινο, και εξωτικές νότες ανανά και πεπονιού. Η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτη δεξαμενή ενώ ένα μέρος του κρασιού έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 8 μήνες, χαρίζοντας πολυπλοκότητα στο σύνολο, αρωματικά στοιχεία ξηρών καρπών και βανίλιας, καθώς και μια κρεμώδης αίσθηση στο στόμα. Ένα κρασί που δεν του λείπει τίποτα, ενώ χαρακτηρίζεται από την φρεσκάδα του, τις tropical πτυχές του και την ισορροπημένη οξύτητα του που πλαισιώνει εξαιρετικά την γεμάτη γευστική παλέτα του. Θα το συνδύαζα πολύ εύκολα με λευκά κρεατικά, πίτες, θαλασσινά, αλλά θα το απολάμβανα ακόμα και solo!
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

Ελλάδα

Emphasis Chardonnay - Κτήμα Παυλίδη
Δώσε έμφαση σε αυτό το ελληνικό Chardonnay που το αρωματικό μπουκέτο του ξεκινάει με λίγες τροπικές νότες ανανά και μάνγκο οι οποίες συναντώνται μ’ ένα διακριτικό φόντο αρωματικών στοιχείων που θυμίζουν μέλι, κερί και ψημένο ψωμί. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ το κρασί παραμένει για 6 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες του πραγματοποιώντας επίσης και μηλογαλακτική ζύμωση. Στόμα στρογγυλό με μια αίσθηση λιπαρότητας η οποία εξισορροπείται από την γεμάτη φρεσκάδα οξύτητα του. Θα το λατρέψετε πλάι σε ψάρια ψητά, μακαρονάδες με θαλασσινά, καπνιστό σολωμό, ή ένα ψητό κοτόπουλο με μυρωδικά στο φούρνο.
Ενδεικτική τιμή: 15,50 €