Wine & Spirits

8 κρασιά σε προσιτές τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Φτιάξε τη δική σου Christmas wine list με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χειμώνας, γιορτές και στο τραπέζι τα καλύτερα και με φιλικές τιμές ελληνικά κρασιά

«Ι’m dreaming of a white Christmas» να παίζει ξανά και ξανά και ένα ποτήρι κρασί να συνοδεύει τούτη την ευτυχία, αξία ανεκτίμητη! Ανάψτε τα λαμπάκια, πάρτε τα ποτήρια στο χέρι και ελάτε να διαλέξουμε τα κρασιά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Για το opening

Η αρχή ανήκει στα νόστιμα «τσιμπητά», αυτά που περνάνε από μπροστά μας, δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε και μας ανοίγουν την όρεξη γι' αυτά που θα ακολουθήσουν στα «κυρίως». Στο ένα χέρι λοιπόν ο μεζές και στο άλλο ένα απεριτίφ που κι αυτό θα μας προετοιμάσει για την επόμενη φιάλη. Ένα «φρέσκο» λευκό ή ροζέ κρασί δεξαμενής είναι όνειρο για την εκκίνηση της «Christmas wine list».

Βιδιανό του Κτήματος Μιχαλάκη
To Βιδιανό είναι το new black, άρα γιατί να μην ξεκινήσουμε μαζί του; Το Βιδιανό του Κτήματος Μιχαλάκη έχει αρώματα αποξηραμένου λωτού, ροδάκινου, πράσινου μήλου και κυδωνιού που μαγεύουν μύτη και στόμα και ανοίγουν την όρεξη. Φρέσκα αρώματα λάιμ, και ξύσματος λεμονιού δένουν υπέροχα με την ισορροπημένη οξύτητα του κρασιού. Κουβεντούλα, τυράκια και ίσως μια σαλάτα για την αρχή είναι ότι πρέπει γι’ αυτό το κρασί.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Γαλοπούλα & Wine pairing

Η γαλοπούλα που πολλοί προτιμούν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πιάτο χωρίς έντονη γεύση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνήθως αυτές τις μέρες προτιμάμε να τη γευόμαστε γεμιστή, με κιμά, κάστανα, δαμάσκηνα και ρύζι. Θα τη συνδυάσουμε μ’ ένα κρασί είτε λευκό πλούσιο σε σώμα και παραμονή σε βαρέλι, είτε με ένα ερυθρό με ήπιο τανικό χαρακτήρα. Το χοιρινό, που επίσης συναντάμε αρκετά στα γιορτινά τραπέζια, αν είναι μαγειρεμένο με αποξηραμένα φρούτα και γλυκές πινελιές θα πάμε σε ένα ερυθρό κρασί με έντονο φρούτο. Σε μια λεμονάτη εκδοχή του θα διαλέξουμε ένα λευκό με πλούσιο σώμα και ιδανικά με ωρίμανση σε βαρέλι, ή θα ήταν τρομερά ενδιαφέρον να τολμήσουμε ένα blanc de noir.

Νεμέα - Κτήμα Παπαιωάννου
Νεμέα σημαίνει πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας και γιορτινά αρώματα. Αγαπάμε το Αγιωργίτικο σόλο καριέρα, με τα αρώματά του που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, φράουλες, κεράσια και βατόμουρα. Την παλέτα συμπληρώνουν πλούσια στοιχεία βανίλιας και δρυός λόγω της παραμονής σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στόμα με ευγενείς τανίνες, και ισορροπημένη οξύτητα, ένα όνειρο αν το συνδυάσετε με τη γαλοπούλα και την πικάντικη της γέμιση.
Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Ερυθρό - Κτήμα Γεροβασιλείου
All time classic, Merlot, Syrah και Λημνιό, δηλαδή το ερυθρό που ξέρουμε και αγαπάμε! Μαύρα φρούτα που θυμίζουν δαμάσκηνο και κεράσι, 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, στόμα με σμιλεμένες τανίνες, άφθονο φρούτο και στοιχεία μπαχαρικών, που δένουν υπέροχα με τον κιμά και τα πικάντικα χαρακτηριστικά της γεμιστής γαλοπούλας.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

Chardonnay Γερακοφωλιά - Κτήμα Χατζημιχάλη
Και Chardonnay και βαρελάτο, γι’ αυτό και χωρίς δεύτερη σκέψη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πλούσια αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, νότες που θυμίζουν βανίλια, ξηρούς καρπούς και βούτυρο συναντούν το βελούδινο και λιπαρό όσο πρέπει «στόμα» προσφέροντας ένα ισορροπημένο σύνολο στο ποτήρι. Αυτό το Chardonnay είναι πασπαρτού και δένει ιδανικά με όλες τις αγαπημένες μας γεύσεις των χριστουγέννων.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

Λευκό γράμμα - BOUTARI
Οι τρεις ποικιλίες του -Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά- δίνουν ένα κρασί «tutti fruity» με έντονη παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα κυριαρχεί η φρεσκάδα από την δροσιστική οξύτητα του κρασιού, ο φρουτώδης χαρακτήρας, ενώ η άψογη αρμονία των χαρακτηριστικών του απλώνεται στο τελείωμα.
Ενδεικτική τιμή: 9,50 €

Portes Ερυθρό - Κτήμα Σκούρα
Αγαπάμε το Merlot και όλοι υποκύπτουμε στην απαλή και μαζί δυναμική συντροφιά του. Ο ποικιλιακός χαρακτήρας του φρούτου κάνει εμφανή την παρουσία του με κόκκινα κεράσια και δαμάσκηνα, ενώ γλυκιά βανίλια και νότες κέδρου που οφείλονται στην παραμονή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα. Στόμα… σωστό λουκούμι, με ήπιες τανίνες και πλούσιο φρούτο αρμονικά ισορροπημένο με τον χαρακτήρα του βαρελιού. Είναι αυτό που χρειάζεται κανείς για να συνοδεύσει ένα γεμιστό κοτόπουλο με κιμά, δαμάσκηνα και κουκουνάρι.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €

Δάφνιος Ερυθρός - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Το Λιάτικο μπορεί να γίνει η ονειρεμένη έκπληξη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με αρώματα που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα φρούτα, βότανα, λουλούδια και γλυκά μπαχαρικά. Στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα, μαλακές τανίνες και πλούσια φρουτώδη αρώματα. Θα το αγαπήσεις πλάι σε χοιρινό μαγειρεμένο με μέλι και αποξηραμένα φρούτα.
Ενδεικτική τιμή: 8,50 €

Blanc de Noir - Οινοποιείο Πατιστής
Ένα blanc de noir από το Πήλιο που θα αγαπήσετε με την πρώτη γουλιά ειδικά αν προτιμάτε τις πιο γήινες γευστικές αποχρώσεις. Το χρώμα φανερώνει την ερυθρή καταγωγή του από την ποικιλία Ξινόμαυρο ενώ η οξύτητά του θα εκδηλώσει τον χαρακτήρα του Ασύρτικου. Μύτη με αρώματα ελιάς, κίτρου, περγαμόντου, τομάτας και κυδωνιού, στο στόμα τραγανή οξύτητα που ισορροπεί υπέροχα με την λιπαρότητα του. Θα ταιριάξει άψογα σε λεμονάτες αλλά και πιο γήινες εκδοχές του χοιρινού σας.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €