Wine & Spirits

10 value for money κρασιά για το Αναστάσιμο και το Πασχαλινό Τραπέζι

Εκεί που ξεκινάει το φαγοπότι και στήνεται η γιορτή!

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κρασί, λευκό και κόκκινο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής. Πάρτε ιδέες και πιείτε προσιτά ελληνικά κρασιά στο πασχαλινό τραπέζι.

Μόλις μπει η άνοιξη όλοι καρτεράμε να φτάσει η πιο «νόστιμη» Κυριακή της, η Κυριακή του Πάσχα. Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας με τα καθιερωμένα έθιμα στήνεται η γιορτινή ατμόσφαιρα. Επιστρέφουμε στα σπίτια μας, σε πόλεις και χωριά, εκεί που οι οικογένειες ξανασμίγουν. Αυτή ίσως είναι και η σημασία των εορτών τελικά, η αντάμωση. Από το βράδυ της Ανάστασης ξεκινούν τα τραπεζώματα, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί το σούβλισμα του οβελία, μαζί με μια σειρά από μεζεδάκια. Από όλα αυτά δεν μπορεί να λείπει ένα καλό value for money κρασί, για να μοιραστείς με όλους την χαρά των ημερών!

Γι’ αυτούς που αγαπούν την μαγειρίτσα

Ένα τραπέζι γεμάτο αχνιστά πιάτα! Γι’ αυτό ας επιλέξουμε ένα εκλεκτό Βιδιανό, η μαγειρίτσα άλλωστε είναι μια σούπα λιπαρή με αρκετά μυρωδικά και αυγολέμονο, άρα ένα βιδιανό με δροσιστική οξύτητα και ισορροπημένο βαρέλι της ταιριάζει υπέροχα!

 

 

Ιππόδρομος Βιδιανό- Κτήμα Λυραράκη
Οι γηγενείς ζύμες και το διακριτικό βαρέλι, του δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο. Ώριμο βερίκοκο, περγαμόντο, και εσπεριδοειδή κυριαρχούν αρωματικά. Πιο πίσω εμφανίζονται βοτανικά αρώματα χαμομηλιού, καθώς και νότες φρυγανιάς, μελιού και βανίλιας. Δύο μήνες σε βαρέλι αρκούν για προσδώσουν σε αυτό το κρασί μια βουτυράτη αίσθηση που ταιριάζει γάντι με την δροσιστική του οξύτητα. Ότι πρέπει για την αχνιστή σας μαγειρίτσα.
Ενδεικτική τιμή: 15,50 €

Για τους λάτρεις της τηγανιάς

Αν δεν αγαπάτε την καθιερωμένη μαγειρίτσα και επιλέξετε να δειπνήσετε για παράδειγμα με μια χοιρινή τηγανιά, απευθυνθείτε με ασφάλεια σε ένα κρασί που θα ταιριάξει με μυρωδικά, και λεμονάτες σάλτσες.

Μοσχόπολις 6 - Οινοποιείο Μοσχόπολις
Όταν μιλάμε για «πασπαρτού» εννοούμε αυτό εδώ το κρασί. Λευκό αλλά με κάποιο ερυθρό παρελθόν. Τα χαρίσματα πηγάζουν από τις δύο ποικιλίες παραγωγής του, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο. Κυριαρχούν αρώματα κίτρου, λεμονανθών, πεπονιού και λεπτά ανθικά αρώματα, ενώ ακολουθούν στοιχεία μελιού και καπνού από το βαρέλι. Στόμα βελούδινο με λιπαρή αίσθηση, και ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικός συνοδός για λευκά κρεατικά και σούπες. Εγώ θα το δοκίμαζα σχεδόν με τα πάντα, οπότε αν το επιλέξετε μείνετε ήσυχοι!
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €

Τα λευκά της Λαμπρής

Στο πνεύμα της ημέρας, από νωρίς τσιμπολογάμε όσο περιμένουμε το ψήσιμο του …κυρίως. Πίτες, φρέσκιες σαλάτες εποχής, αλλά και πιατέλες τυριών περνούν από μπροστά μας, γι’ αυτό ιδανικά επιλέγουμε για το ξεκίνημα στο φαγοπότι, λευκά κρασιά με φρέσκο χαρακτήρα.

Σαββατιανό - Kτήμα Κοκκοτού
Το Σαββατιανό από το κτήμα Κοκκοτού ευωδιάζει από αρώματα φρούτων που θυμίζουν μπανάνα, αχλάδι, πεπόνι και ροδάκινο. Στο τέλος όλων, απομένει μια λεπτεπίλεπτη ανθικότητα! Στο στόμα φοβερά ευκολόπιοτο, με ισορροπημένη οξύτητα, και ανοιξιάτικο χαρακτήρα. Απολαύστε το μαζί με τα μεζεδάκια και τις πίτες του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς κουβεντιάζετε με τους αγαπημένους σας ώσπου να ετοιμαστούν τα κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 6,80 €

Mαλαγουζιά Σακαλάκη - Oινοποιείο Σακαλάκη
Η μέρα θα μυρίσει γιασεμιά και δροσερά φρούτα πίνοντας αυτή την βορειοελλαδίτικη Μαλαγουζιά. Θα συναντήσετε αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο και βερίκοκο αλλά και «μοσχομυριστά» λευκά άνθη. Μια ελαφριά λιπαρή αίσθηση στο στόμα συνοδεύει την δροσιστική οξύτητα της Μαλαγουζιάς και απογειώνει την ανοιξιάτικη διάθεση της ημέρας του Πάσχα!
Ενδεικτική τιμή: 8,50 €

Τα ερυθρά των κρεατικών

Στα σίγουρα χρειαζόμαστε «ένα δυνατό» ελληνικό κρασί να απογειώσει και να συμπρωταγωνιστήσει με την εξίσου δυνατή γεύση του αμνού. Ιδού λοιπόν έξι ερυθρά κρασιά τα οποία θα απολαύσει με χαρά όλη η παρέα.

Ιάνθη Ερυθρός- Κτήμα Αγάτσα
Ένα κρασί μεγαλωμένο σε Θηβαϊκούς αμπελώνες, περιμετρικά του κτήματος Αγάτσα. Κυριαρχούν έντονα κόκκινα και μαύρα φρούτα που θυμίζουν κεράσι και βατόμουρο, καθώς επίσης νότες φρούτων του δάσους και γλυκού βύσσινου που ολοκληρώνουν το αρωματικό σύνολο. Στόμα καλοδομημένο, με ήπιες τανίνες και όγκο που σε «γεμίζει»! Ένα κρασί με χαρακτήρα, σε τόσο απίστευτη τιμή που δεν θα το πιστεύεις. Θα το αγαπήσει κάθε μέλος της οικογενείας δίπλα στα καλοψημένα κρεατικά της Πασχαλιάς.
Ενδεικτική τιμή: 5,00 €

9 Ερυθρό - Κτήμα Μουσών
Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, ποικιλίες που αγαπούν τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, blackberry και δαμάσκηνου γι’αυτό τα χαρίζουν απλόχερα και σε αυτό το κρασί. Ακολουθούν ήπια στοιχεία καπνού και μπαχαρικών απόλυτα ισορροπημένα στο σύνολο. Στόμα απαλό και «νόστιμο» όπως θα περίμενε κανείς από αυτήν την συνεργασία των τριών «διάσημων» ποικιλιών. Ιδανικό για γλέντι και πασχαλινές νοστιμιές!
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €

Άτμα - Κτήμα Θυμιόπουλου
Μόλις ανοίξεις μια φιάλη Άτμα, σαν να έρχεται κατά πάνω σου ένα άρωμα Ελλάδας, Ξινόμαυρου και Μανδηλαριάς! Λίγες νότες ντομάτας, ενσωματώνονται υπέροχα στο φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού. Ακολουθούν αρώματα βύσσινου, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, αρώματα φράουλας και κερασιού καθώς και νύξεις δέρματος. Μεταξένιες τανίνες και γεμάτο σώμα κάνουν αυτό το κρασί να ταιριάζει απόλυτα στο πασχαλινό τραπέζι. 
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €

Νάουσα - Kτήμα Χρυσοχόου
Η Νάουσα μαγεύει και πάλι με διακριτά αρώματα φράουλας, κερασιού, αλλά και απίστευτες γήινες νότες λιαστής ντομάτας, ελιάς, μανιταριού και δέρματος. Οι τανίνες στο στόμα έχουν μαλακώσει ήδη από την 12μηνη παραμονή του κρασιού σε βαρέλι, και πλέον περιμένουν να πλαισιώσουν τα καλοψημένα σουβλιστά κρεατικά αλληλεπιδρώντας υπέροχα με την λιπαρότητα τους.
Ενδεικτική τιμή: 8,00 €

Merlot - Οινοποιείο Κωνσταντάρα
Θα το απολαύσουν όσοι αγαπούν τα ερυθρά κρασιά, καθώς αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, μαζί με νότες δαμάσκηνου και βατόμουρου συνθέτουν την φρουτώδη υπόσταση του. Ακολουθούν διακριτικά στοιχεία βανίλιας και σοκολάτας από την παραμονή του κρασιού σε βαρέλι. Στο στόμα τα γευστικά χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα ευγενικό κρασί με φρουτώδη στοιχεία και βελούδινες τανίνες, ιδανικό να φρεσκάρει το στόμα από την λιπαρότητα των λαχταριστών κρεατικών της σούβλας.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Μαύρος Κώνος - Strofilia
Μια Νεμέα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά όταν πρόκειται για ξεχωριστές περιστάσεις και κρεατικά. Αγιωργίτικο λοιπόν, με ώριμες νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, φράουλας, κερασιού και δαμάσκηνου, διακριτικά βοτανικά ίχνη αλλά και «βαρελίσια» στοιχεία βανίλιας, γαρύφαλλου και σοκολάτας. Στόμα κομψό, με συμπυκνωμένο αρωματικό χαρακτήρα και μαλακές τανίνες που θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει!
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €