Wine & Spirits

5 υπέροχα οινοποιεία για να επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι

Φέτος συνδύασε τις διακοπές με δοκιμές ωραίων κρασιών επιτόπου

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

5 επισκέψιμα οινοποιεία σε Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα για να επισκεφθείς στις διακοπές σου

Υπέροχα οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Και προσφέρουν αυγουστιάτικες ιστορίες, γευστικές απολαύσεις και τις καλύτερες σοδειές σερβιρισμένες απ’ τα χέρια του δημιουργού! Στο τέλος ακολουθεί γεύμα με θέα τον καταπράσινο ορίζοντα των αμπελώνων. Ανακαλύψτε και επισκεφθείτε πέντε ονειρεμένα οινοποιεία, που είναι σίγουρο πως θα λατρέψετε.

Οινοποιείο Βενετσάνου, Μεγαλοχώρι - Σαντορίνη

Η καλντέρα να την πιεις στο ποτήρι κι εσύ γεύεσαι μια γουλιά από το περίφημο Νυχτέρι ή  Μανδηλαριά στην πανέμορφη βεράντα. Το Οινοποιείο λαξευμένο κυριολεκτικά πάνω στον γκρεμό, χτίστηκε περίπου το 1949 από την οικογένεια Βενετσάνου. Λόγω της κλίσης του εδάφους κατασκευάστηκε σε 4 ορόφους ώστε η μεταφορά του οίνου να γίνεται με φυσική ροή. Σήμερα στο τιμόνι βρίσκεται ο απόγονος της οικογενείας, Νίκος Ζώρζος. Μία επίσκεψη στο εσωτερικό του οινοποιείου, εξερευνώντας τον μουσειακό και καλοδιατηρημένο εξοπλισμό του απ’ τα παλιά, ισοδυναμεί με ταξίδι στον χρόνο.

Ιnstagram page: @venetsanoswinery
Website: https://venetsanoswinery.com/


Οινοποιείο Πετρακόπουλου, Θηραμόνα Κεφαλονιάς

Στο γραφικό χωριό Θηράμονα της Κεφαλονιάς βρίσκεται το Οινοποιείο Πετρακόπουλου, που ήταν και παλιά εξοχική κατοικία της οικογένειας. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αρχοντικού σπιτιού που στεγάζει το οινοποιείο θα σε μαγέψει, ύστερα η αυλή, διαμορφωμένη με ξερολιθιές, πετρόχτιστες πεζούλες και πολύχρωμα λουλούδια θα σταθεί ένα παραμυθένιο σημείο ώστε να κάνεις γευστικές δοκιμές των υπέροχων κρασιών. Στη συνέχεια, μια κοντινή βόλτα με τα πόδια ως τους αμπελώνες του κτήματος με φόντο το απέραντο γαλάζιο σίγουρα αξίζει τον κόπο! Μπορεί το οινοποιείο να είναι φημισμένο για τις συγκλονιστικές εκφράσεις της τοπικής ποικιλίας Ρομπόλα, όμως η οικογένεια έχει αδυναμία και οινοποιεί από το 1950, τη σπάνια ποικιλία Ζακυνθινό.

Ιnstagram page: @petrakopouloswines
Website: https://petrakopouloswines.gr/


Οινοποιία Σπυρόπουλου, Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης

Οινικό «αποτύπωμα» σε αναμνηστικό t-shirt

Ο Θάνος και η Μαρία, δύο πολύ ευχάριστοι άνθρωποι και καλοί οινοποιοί περιμένουν να σε ξεναγήσουν στο δικό τους οινικό ταξίδι. Μια επίσκεψη στη μοντέρνα κουζίνα-τραπεζαρία του οινοποιείου, θα σε κάνει να νιώσεις «σαν στο σπίτι σου». Εκεί απόλαυσε ένα «Inspirante Asyrtiko» παρέα με μικρά πιάτα. Για λίγη δροσιά με θέα το καταπράσινο τοπίο, πάρε το ποτήρι σου ως την υπαίθρια βεράντα. Λίγο πιο δίπλα στον μικρό πειραματικό αμπελώνα, περιηγήσου, δοκίμασε και μάθε τις διαφορές μεταξύ των βασικών ελληνικών ποικιλιών. Για το τέλος φύλαξα το καλύτερο. Zήσε για μια στιγμή την εμπειρία του «Grape Stomping»! Νιώσε οινοποιός μιας άλλης εποχής, πατώντας με τον παραδοσιακό τρόπο τα σταφύλια στο πατητήρι του οινοποιείου. Και για να πιστέψουν πως «Ήσουν και εσύ στο πατητήρι» υπόγραψε με το οινικό σου «αποτύπωμα» σ’ ένα αναμνηστικό t-shirt.

Instagram page: @spyropoulos_winery
Website: https://spyropoulos-winery.business.site/


Art Space, Έξω γωνιά - Σαντορίνη

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα απ’ το παλιό αποστακτήριο και οινοποιείο, ιστορίες τρύγων και καλοκαιριών και στο τέλος γευστική δοκιμή με τον Αντώνη Αργυρό, ιδιοκτήτη του οινοποιείου. Στο φόντο  εικαστικά έργα που το καθένα κρύβει και μια ιστορία.  Οι εκθεσιακοί χώροι βρίσκονται στα δύο κελάρια του οινοποιείου, στο παλιό αποστακτήριο και σε έναν υπόσκαφο εντυπωσιακό χώρο. Αγκαλιά μ’ έναν «Άγιο Αύγουστο», μια αφιλτράριστη Σαντορίνη σπουδαίας τέχνης, περιπλανήσου στα μονοπάτια των εικαστικών δημιουργημάτων που διαθέτει η όμορφη «Gallery» του οινοποιείου.

Ιnstagram page: @artspace_winery
Website: https://artspace-santorini.com/


Sant’Or Winery, Σαντομέρι Αχαΐας

Ήταν το 2007 όταν ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος θέλησε να συνεχίσει την οικογενειακή  παράδοση, ξεκινώντας την παραγωγή κρασιών με ελάχιστες παρεμβάσεις. Το οινοποιείο Sant’ Or βρίσκεται στο ιστορικό χωριό Σαντομέρι στην Αχαΐα. Οι  γηγενείς ποικιλίες είναι Ροδίτης, Μαυροδάφνη και Αγιωργίτικο, αλλά και η μοναδική ποικιλία Σανταμεριάνα που αναβίωσε μέσα από τους αμπελώνες του οινοποιείου.  Η ξενάγηση στους βιοδυναμικούς αμπελώνες θα σε κάνει να νιώσεις τη φιλοσοφία των βιοδυναμικών τεχνικών αλλά και την ανεπιτήδευτη ομορφιά των κρασιών. Απ’ τη μία η συνάντηση με την ποικιλία Σανταμεριάνα, από την άλλη η γνωριμία με την οινοποίηση μιας άλλης εποχής με τη βοήθεια αμφορέων… κάτι μου λέει πως αυτή η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη!

Ιnstagram page: @santorwines
Website: https://www.santorwines.gr/