Wine & Spirits

Συνέντευξη με τον chef ambassador του Aperol Spritz

«Η ελληνική κουζίνα κάνει τη μεγαλύτερη καριέρα που έκανε ποτέ»

Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O διάσημος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιουργεί το τέλειο Aperitivo ritual με ένα μενού 4 πιάτων, ιδανικών για να συνοδεύσουν το αγαπημένο μας Aperol Spritz.

Τον Αθηναγόρα Κωστάκο τον πρωτογνωρίσαμε ως νικητή του τηλεοπτικού διαγωνισμού μαγειρικής Top Chef. Από τότε όμως έχει περάσει ήδη μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η καριέρα του έλληνα chef εκτινάχτηκε: δούλεψε σε λαμπρά εστιατόρια, διεύθυνε τεράστιες κουζίνες, στο Λονδίνο άνοιξε το δικό του Meraki σερβίροντας δημιουργικές ελληνικές συνταγές και γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Φέτος, ως chef ambassador του Aperol Spritz δημιουργεί ένα απολαυστικό μενού 4 συνταγών, ειδικά σχεδιασμένων για να συνοδεύσουν το δημοφιλές aperitivo. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο aperitivo experience! Με αφορμή αυτή τη νέα συνεργασία, είχαμε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα…

Πώς ξεκίνησε η μαγειρική σας πορεία; Θέλατε από πάντα να ασχοληθείτε με τη μαγειρική ή ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία;
Μεγάλωσα μέσα στα μαγαζιά, στις ταβέρνες του πατέρα μου. Η μαγειρική ήταν μια καθημερινή κατάσταση στο σπίτι, στο μαγαζί, παντού! Εγώ μαγείρευα για να ηρεμήσω, για να διασκεδάσω με τους φίλους μου τα Σαββατοκύριακα... Ήμουν ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, μέχρι που ένα ατύχημα με καθήλωσε για πάνω από ένα χρόνο εκτός αθλητισμού και εκεί είδα ότι το δεύτερο χάρισμά μου -ίσως και αυτό που θα με στιγματίσει σε όλη μου τη ζωή- είναι η μαγειρική.

Ποιες συνεργασίες έχετε ξεχωρίσει και αγαπήσει; Για ποια αισθάνεστε περισσότερο περήφανος;
Νομίζω ότι οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής μου είναι τρεις. Πρώτα το Bill and Coo με τις πολλαπλές βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους, που ήταν και το μαγειρικό μου σπίτι για 10 συνεχόμενα χρόνια. Έπειτα η τεράστια επιτυχία του Scorpios Mykonos που σίγουρα είναι το μεγαλύτερο project σε μέγεθος από όσα είχα κάνει κι αυτό που με έβγαλε στην παγκόσμια αγορά. Στη συνέχεια έρχεται το Meraki London που με καθιέρωσε ως chef και επιχειρηματία. Εύχομαι σε λίγα χρόνια να έχω να πω και για το Noema το καινούργιο μου παιδί.

Δραστηριοποιείστε πολύ και στο εξωτερικό… Το Meraki ξεκίνησε από το Λονδίνο. Θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες;
Το Meraki γεννήθηκε στο Λονδινο ωστόσο ήδη έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας και πηγαίνει εξαιρετικά, αλλά και στο Porto Cervo της Σαρδηνίας πριν λίγες μέρες και εύχομαι και εκεί να το αγκαλιάσουν με την ίδια θέρμη.

Για ποια ελληνικά πιάτα ενθουσιάζονται στο εξωτερικό; Γνωρίζουν οι ξένοι τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα ή έχουν μείνει στο μουσακά και στη χωριάτικη σαλάτα;
Οι ξένοι αγαπούν τις απλές γεύσεις και ειδικά τα πιάτα με αρνί και ψάρι... Ξέρουν ίσως τα πιο κλασικά αλλά δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και όλα τα πιο ελαφριά και μοντέρνα πιάτα. Επίσης να πω ότι δεν είμαι αρνητής ούτε της χωριάτικης, ούτε του μουσακά. Και τα δύο υπάρχουν στο μενού μου. Είναι απλώς  μαγειρεμένα με σεβασμό και καλύτερα υλικά.

Πιστεύετε ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα;
Η ελληνική κουζίνα κάνει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη καριέρα που έκανε ποτέ στο εξωτερικό! Και νομίζω ότι σε λίγα χρόνια θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον...

Ποια θα λέγατε ότι είναι η μαγειρική σας ταυτότητα; Ποια στοιχεία δεν λείπουν ποτέ από τα πιάτα σας;
Όπως κάθε Έλληνας μάγειρας λατρεύω το λεμόνι! Υπάρχει σχεδόν παντού στα πιάτα μου. Τα φρέσκα μυρωδικά είναι η υπογραφή μου, και όλοι οι συνδυασμοί με ελληνικό ποιοτικό γιαούρτι που βοηθάει στις υφές και την ξινή επίγευση και δεν αφήνει κανένα άρωμα από λίπος, σκόρδο ή κρεμμύδι.

Η συνεργασία με το Aperol Spritz πώς προέκυψε; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη αυτή η συνεργασία. Είμαι fan του Aperitivo Ritual και φυσικά του Aperol Spritz, οπότε αποδέχτηκα αυτή τη συνεργασία με μεγάλη χαρά. Το έχω συνδέσει με στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης και χαράς παρέα με φίλους. Λίγα tapas στο τραπέζι, φίλοι και φυσικά Aperol Spritz*, είναι τα βασικά συστατικά για απολαυστικά απογεύματα μετά τη δουλειά. Τι καλύτερο λοιπόν για μένα από το να είμαι φέτος ο Chef Ambassador του Aperol Spritz; Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είχα τη χαρά να δημιουργήσω συνταγές που πιστεύω ότι συνοδεύουν εξαιρετικά το Aperol Spritz. Ελπίζω να τις απολαύσετε όσο και εγώ.

Τι είναι λοιπόν το Aperitivo Ritual για εσάς;
Η ιδέα είναι απλή: βρίσκομαι όλη μέρα στη δουλειά και το απόγευμα πριν πάω στο σπίτι θέλω να απολαύσω ένα Aperol Spritz παρέα με φίλους. Είναι ελαφρύ, δροσιστικό και γευστικό! Ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να ξεκινήσει το απόγευμα! Και επειδή η όρεξη έρχεται τρώγοντας, συνοδεύω το Aperol Spritz με ελαφριά tapas. Μικρές απολαυστικές μπουκιές, που συνοδεύουν τέλεια το Aperol Spritz και με προετοιμάζουν για το κυρίως γεύμα. Είναι εκείνη η ώρα στο μυαλό μου, το απόγευμα που θα μου δώσει όλη τη χαρά και την χαλάρωση που χρειάζομαι. Θα βρεθώ με φίλους, θα μοιραστώ τα νέα μου, θα γελάσουμε και θα απολαύσουμε αυτή την ιεροτελεστία του Aperitivo όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι.  

Ποιες γεύσεις ταιριάζουν ιδανικά με το Aperol Spritz;
Το Αperol Spritz αγαπάει το καλοκαίρι και έτσι όλα τα στοιχεία του καλοκαιριού του πάνε γάντι... ώριμες τριμμένες ντομάτες, καυτερές σάλτσες, δροσιστικό και τραγανό αγγούρι και σίγουρα πολλά αλμυρά στοιχεία όπως ελιές, κάπαρη και τυριά με αλμυρή γεύση αλλά όχι παλαίωση.

Οπότε τι πιάτα θα δοκιμάσουμε; 
Θα δοκιμάσετε φοβερές μπρουσκέτες, γεμιστά αβοκάντο με αρκετό ξύσμα λεμόνι και καυτερά στοιχεία, αλλά και ένα λαχταριστό bun με γαρίδες και βουτυράτο ψωμάκι.


Πιο συγκεκριμένα θα ανακαλύψεις μια τρομερή μπρουσκέτα με μαύρο σκόρδο, ντοματίνια και βασιλικό, ένα δροσερό ταρτάρ από αβοκάντο με φέτα, τσίλι και μυρωδικά, ένα αφράτο hot dοg με γαρίδα, καυτερή μαγιονέζα και μυρωδικά, όπως επίσης και κροκέτες τυριού με καυτερή σάλτσα ντομάτα και κάρδαμο. Πάτα εδώ και δες στον χάρτη όλα τα σημεία όπου μπορείς να απολαύσεις τα πιάτα του Αθηναγόρα Κωστάκου για να ζήσεις το πιο αυθεντικό Aperitivo Time!

Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ! Το Aperol Spritz έχει ήδη ενεργοποιήσει για ακόμα μια χρονιά τα Aperol Spritz Promos και σε καλεί να ντύσεις τα απογεύματά σου σε χρώμα πορτοκαλί και να κάνεις τα απογεύματά σου πιο Aperol Spritz από ποτέ! Πώς; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακαλύψεις τα πιο Aperol Spritz σημεία του φετινού καλοκαιριού, να απολαύσεις το αγαπημένο σου aperitivo, να παίξεις με το μοναδικό Aperol Insta Filter και να κερδίσεις Joyful  δώρα! Κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες!

*Δείτε στο παρακάτω video πώς θα φτιάξετε το τέλειο Aperol Spritz:

Facebook: Aperol Spritz
Instagram: aperolspritzgr
You Tube: Aperol Spritz Gr

Απολαύστε υπεύθυνα