Wine & Spirits

Κρασιά για το Πασχαλινό Τραπέζι

Δυνατές ετικέτες και κάποια Magnum που δίνουν τόνο γιορτινό

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

8 ωραία ελληνικά κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Το Πάσχα είναι Πάσχα και όλοι, ακόμη κι όσοι κάνουμε τους «δύσκολους», αγαπάμε τα παραδοσιακά έθιμα, την οικογενειακή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα -έστω και σε στενό κύκλο- καθώς και τα υπέροχα τραπεζώματα των ημερών. Όλοι μας λοιπόν περιμένουμε την πιο νόστιμη Κυριακή της άνοιξης που κορυφώνεται με το πλούσιο πασχαλινό φαγοπότι! Γι’ αυτό σας προτείνω υπέροχα ελληνικά κρασιά, προσθέτοντας και κάποια Magnum που πάντα δίνουν γιορτινό τόνο, ώστε και φέτος να γιορτάσετε κατά πως της πρέπει τη Λαμπρή, ακόμα και στο σπίτι (…ελπίζοντας πως του χρόνου θα απολαμβάνουμε και πάλι αυτή τη μέρα στην εξοχή!

Για τη μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου:

Η καθιερωμένη «μαγειρίτσα» είναι μια σούπα με εντόσθια και ιδιαίτερα λιπαρή υφή. Ας την συνδυάσουμε υπέροχα μ’ ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι!

Chardonnay Barique, Domaine Florian
Ο αμπελώνας του κτήματος Florian βρίσκεται στη χερσόνησο της Επανομής, περίπου 500 μέτρα από την ακτή. Το Chardonnay Barrique, τυλιγμένο σε χρυσαφένιες αποχρώσεις, ταιριάζει υπέροχα με τη μαγειρίτσα καθώς διαθέτει σώμα, ψυχή, γευστική πολυπλοκότητα και ενδιαφέρουσα οξύτητα που ζωντανεύει και με το παραπάνω τα χαρακτηριστικά της σούπας. Αρώματα μήλου, ανανά και λουλουδιών εμφανίζονται από την αρχή ενώ η οινoποίηση σε δρύινα βαρέλια εμπλουτίζει τα αρώματα της μύτης με νότες βανίλιας και μπαλσάμικου. Το πληθωρικό του στόμα υπογράφει την επίγευση με απολαυστικές πινελιές τροπικών φρούτων και καπνιστές νότες βανίλιας.
Ενδεικτική τιμή:  17,00 €

Sauvignon Fumé, Κτήμα Καριπίδη
Ώριμα φρούτα όπως ροδάκινο και κυδώνι, νύξεις από βασιλικό, και πικάντικα στοιχεία βανίλιας και μπαχαρικών που έχει κληρονομήσει από το βαρέλι κάνουν τη μύτη ιδιαίτερα ελκυστική. Η οξύτητα στο ύψος της, συνδυάζεται με τα πλούσια φρούτα και μπαχαρικά στο στόμα. Στην επίγευση κυριαρχούν πληθωρικά αρώματα ώριμων φρούτων και ξύλου. Επιλέξτε το άφοβα, καθώς αναδεικνύει ιδανικά την πληθωρική σούπα.
Ενδεικτική τιμή: 12,50 €

Για τα κρέατα του πασχαλινού τραπεζιού:

Το πασχαλινό μενού κατά παράδοση αγαπάει τα κόκκινα κρασιά, τα οποία «ξεπλένουν» υπέροχα το στόμα από την λιπαρότητα των κρεατικών του!

Νάουσα-Οινοποιείο Δαλαμάρα, 750mL ή Μαgnum 1,5L
Όπου Πάσχα και χαρά, η «Νάουσα» είναι σίγουρα πρώτη. Το Ξινόμαυρο δίνει  καταρχάς τον τόνο στο γιορτινό τραπέζι με το ρουμπινί του στιβαρό σώμα. Χαρακτηριστικά αρώματα τομάτας και ελιάς «συνεργάζονται» με ώριμο δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι. Την αρωματική πολυπλοκότητα της μύτης συμπληρώνουν εξελιγμένα στοιχεία καπνού, κανέλας και μπαχαριών που κληρονομεί το κρασί από τη 12μηνη εμπειρία του στο βαρέλι. Το στόμα πλούσιο και σοβαρό όπως αρμόζει σε ένα Ξινόμαυρο. Η οξύτητα υψηλή ισορροπεί με τις καλοδομημένες τανίνες που προσαρμόζονται υπέροχα με τις κρεατικές επιλογές. Αρώματα τομάτας και κόκκινων φρούτων απλώνουν τον γευστικό ιστό τους γύρω από τις νοστιμιές του πασχαλινού τραπεζιού.
Ενδεικτική τιμή 750mL:  14,00€ 
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 35,00€

Κτήμα Δρυόπη Reserve- Οινοποιείο Τσελέπου, 750mL ή Μαgnum 1,5L
Μία κοσμοπολίτικη Νεμέα από το Κτήμα Τσέλεπου κρύβει μέσα της τα ευγενή αρώματα του Αγιωργίτικου και συνοδεύει ιδανικά την εκδοχή των κρεατικών στον φούρνο! Στη μύτη έντονα αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα όπως κεράσι και δαμάσκηνο, ενώ στη συνέχεια ξεχωρίζουν νότες ευκαλύπτου, πιπεριού και πινελιές βανίλιας. Το στόμα «νόστιμο» και γεμάτο! Η οξύτητα συνοδεύει ισορροπημένα τον ώριμο τανικό χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η απολαυστική και βελούδινη επίγευση με έντονα στοιχεία μαύρων φρούτων και μπαχαρικών!
Ενδεικτική τιμή 750mL:  14,50€ 
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 30,00€ 
           

Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός, 750mL ή Μαgnum 1,5L
Είναι blend, είναι ευκολόπιοτο και από όλους αποδεκτό καθώς ο ερυθρός οίνος του Κτήματος Γεροβασιλείου αποτελείται από Λημνιό, γνωστό και ως «λήμνια άμπελος» κατά τον Αριστοφάνη, μαζί με τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Syrah και Merlot. Στο ποτήρι θα συναντήσετε ένα βαθυπόρφυρο χρώμα από το οποίο αναβλύζει ένα αρωματικό μπουκέτο ώριμων μαύρων φρούτων όπως κεράσι και δαμάσκηνο, αλλά και πικάντικα μπαχαρικά που θυμίζουν πιπέρι. Ο διακριτικός τανικός χαρακτήρας του και ο χείμαρρος φρούτων και μπαχαρικών που τυλίγει τον ουρανίσκο, ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα αλλά και τις νοστιμιές της Πασχαλιάς.
Ενδεικτική τιμή 750mL:  14,50€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 33,50 €

Κτήμα Αβαντίς-Syrah, 750mL ή Μαgnum 1,5L
Πρόκειται για ένα κρασί - σταθμό για το Κτήμα Αβαντίς, γι’αυτό και επιβάλλεται να το δοκιμάσετε τώρα που το Syrah αναμφισβήτητα αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τα «πιπεράτα» εδέσματα του πασχαλιάτικου γεύματος! Αρώματα μπαχαρικών που θυμίζουν πιπέρι, καπνό και κανέλα ξεδιπλώνονται σε απόλυτη ισορροπία με τα μαύρα φρούτα όπως βατόμουρα, δαμάσκηνα αλλά και τα πλούσια στοιχεία μαρμελάδας. Το στοιχείο της βανίλιας δείχνει τη 12μηνη ωρίμαση του κρασιού σε βαρέλι. Το στόμα πληθωρικό με ώριμα μαύρα φρούτα και μπαχαρικά αλλά και αισθητές τανίνες που «νοστιμεύουν» παραπάνω το ποτήρι.
Ενδεικτική τιμή 750mL: 10,50€
Ενδεικτική τιμή Μagnum: 29,00 €

Ραψάνη, Οινοποιία Tsantali
Τι καλύτερο από μια ευχάριστη Ραψάνη που αγγίζει όλα τα γούστα και τις ηλικίες; Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό από την περιοχή που η Οινοποιία Τσάνταλη αναδεικνύει χρόνια τώρα. Τα ζουμερά κεράσια και τα σμέουρα ταιριάζουν όμορφα με στοιχεία βανίλιας και μπαχαρικών ενώ νότες ελιάς και τομάτας συμπληρώνουν την αρμονία της μύτης. Το στόμα βελούδινο, με ιδιαίτερα μαλακές τανίνες από την παραμονή σε βαρέλι, και με ώριμες γεύσεις κόκκινων φρούτων, τομάτας και μπαχαρικών.

Ενδεικτική τιμή: 8,00€

Ασκός Μerlot-Syrah, Domaine Migas
Αφού πρόκειται για οικογενειακή γιορτή ή μάζωξη φίλων, η κατανάλωση του κρασιού προβλέπεται άφθονη. Οπότε ένας ασκός πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Αυτός από το Κτήμα του Δημήτρη Mίγα, στον Τύρναβο ίσως πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο ερυθρό κρασί σε ασκό. Μέσα σε όλα τα καλά του διαθέτει και την απαραίτητη εμπειρία σε βαρέλι ώστε να εμπλουτίσει τα χαρακτηριστικά του. Τανίνες μαλακές και ευχάριστες, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων που συνδυάζονται με στοιχεία βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών, αποδεικνύοντας πως είναι δυνατόν να απολαύσουμε ένα ποιοτικό κρασί από ασκό!

Ενδεικτική τιμή 5 Lt: 23,50€