Wine & Spirits

7 αποστάγματα που φέρνουν την εξοχή στο τραπέζι της Σαρακοστής

Τσίπουρο, ούζο και ρακή με νότες αλμύρας και ελληνικής παράδοσης

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

7 ελληνικά αποστάγματα για την Καθαρά Δευτέρα

Τσίπουρο, ούζο και ρακή ζουν και βασιλεύουν στο Σαρακοστιανό τραπέζι χαρίζοντας μας κατά... παράδοση ανεπανάληπτα φαγοπότια! Η Καθαρή Δευτέρα καταφτάνει κι εμείς σας προτείνουμε ελληνικά αποστάγματα με πλούσιο αρωματικό στιλ που θα ταιριάξουν με τους μεζέδες και θα εξυψώσουν τον ουρανίσκο σαν ξέγνοιαστος χαρταετός!

Τσίπουρο Αποστολάκη, «με» ή «χωρίς»

Ποιος είπε ότι τα καλά αποστάγματα μπαίνουν μόνο σε μικρά μπουκαλάκια; Εκτός από το μικρό 25αράκι του που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στα ελληνικά μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα, γεμίζει με το καθαρό του σώμα και «οικογενειακές» γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να ...εφοδιάσουν επαρκώς τα ελληνικά σπιτικά τραπεζώματα. Απόσταγμα στεμφύλων της ποικιλίας Μοσχάτο, είναι γέννημα θρέμμα της φημισμένης για τα αποστάγματα περιοχής, της Θεσσαλίας. Εμπλουτισμένο με γλυκάνισο και άλλα βότανα από το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, πίνεται όλες τις ώρες, και αγαπά να βρέχεται απ’ την αρμύρα της θάλασσας πλαισιώνοντας πιάτα θαλασσινών και ελληνικών παραδοσιακών μεζέδων. Η χωρίς γλυκάνισο εκδοχή του απευθύνεται σε γενναίους ουρανίσκους που ξέρουν να διαχειρίζονται το ζεστό αλκοόλ και τον γάργαρο χαρακτήρα του αποστάγματος Αποστολάκη. Συνδυάζεται απόλυτα με μουσική, κέφι και καλή παρέα.

Τσίπουρο Κανένας, Tsantali, χωρίς γλυκάνισο

Σαν σωστό απόσταγμα στεμφύλων της ποικιλίας Μαλαγουζιά, αφήνει στο τελείωμά του αλλεπάλληλες αρωματικές νότες χαρακτηριστικές της ποικιλίας. Η απόσταξη γίνεται αμέσως μετά την αλκοολική ζύμωση, με τον παραδοσιακό πάππου προς πάππου τρόπο, σε μικρούς χάλκινους άμβυκες. Ο λαμπερός χαρακτήρας του καθρεφτίζεται στο ποτήρι, προσφέροντας στοιχεία εσπεριδοειδών, άνθους βιολέτας και απαλών βοτανικών νύξεων από φασκόμηλο. Απαλό άγγιγμα στο στόμα, ισορροπημένη λιπαρή υφή και hints αποξηραμένου βερίκοκου, αποτελούν τις τρεις δυναμικές συνιστώσες που απογειώνουν την αίσθηση.

Τσίπουρο Σιγάλα, χωρίς γλυκάνισο

Ο Πάρις Σιγάλας ο ανήσυχος οινοποιός της Σαντορίνης μπήκε στον χορό των αποσταγμάτων παράγοντας ένα δυναμικό προϊόν διπλής αποστάξεως  πλημμυρισμένο από νιότη και φρεσκάδα. Οι Σαντορινιές ποικιλίες Ασύρτικο και Μαυροτράγανο δομούν ένα από τα πιο εκλεκτά αποστάγματα  της χώρας με ντελικάτα αρώματα βοτάνων και ανθέων. Η θαλασσινή αρμύρα ξυπνάει την νησιώτικη ψυχή του, γι’ αυτό και προτιμάει να συνοδεύει θαλασσινούς μεζέδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το απολαύσετε με ότι γεννά η φαντασία της ελληνικής κουζίνας.

Τσίπουρο Καρδάση, «με» ή «χωρίς»

Ένα τσίπουρο Τυρνάβου δεν γίνεται να λείπει από αυτή την λίστα, καθώς η παραγωγή των ντόπιων παραδοσιακών αποσταγμάτων εδώ, στην πατρίδα του ελληνικού τσίπουρου, μοιάζει ιεροτελεστία που περιλαμβάνει ξακουστές γιορτές και παραδοσιακά έθιμα, απομεινάρια της αρχαιοελληνικής Διονυσιακής κουλτούρας. Το τσίπουρο της οικογένειας Καρδάση είναι γνωστό για την παραδοσιακή του «φιγούρα» και το θεσσαλικό του πνεύμα. Το απόσταγμα στεμφύλων από μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου αποτυπώνει την πολύπλοκη αρωματική σύνθεση της ποικιλίας ενώ ταυτόχρονα εντάσσει στο «οπλοστάσιο» και αρώματα ανοιξιάτικων ρόδων, βατόμουρων, και εσπεριδοειδών. Αν αγαπάτε όσο και εγώ την φρεσκάδα του γλυκάνισου, ζητήστε την «με» εκδοχή του, η οποία θα προσθέσει στο παραπάνω αρωματικό κολάζ, τον δροσιστικό χαρακτήρα γλυκάνισου και μάραθου. Στο πέρασμά της από τον ουρανίσκο αναμένεται να σημειωθούν ελαφριά μηνύματα γλυκάδας.

Ούζο Ψυχής «Ρεμπίκο»

Ένα προϊόν όνομα και πράγμα με την ψυχή στο μεράκι ενός Χιώτη ποτοποιού. Το όνομα παραχώρησε η χιώτικη διάλεκτος όπου «ρεμπίκο» ονομάζει τον παραδοσιακό χάλκινο αποστακτήρα. Το άρωμα του δεν είναι άλλο από τον χιώτικο γλυκάνισο. Την γυάλινη αρχιτεκτονική και διακόσμηση του μπουκαλιού του, την οφείλει στο μεράκι του παραδοσιακού τεχνίτη του νησιού, που μετέφερε την τεχνοτροπία του «ξυστού» από τους στολισμένους τοίχους της Χίου, στον καμβά της γυάλινης φιάλης. Ένα αρωματικά έντονο απόσταγμα, με τον γλυκάνισο να πρωταγωνιστεί στην αρωματική παλέτα μύτης και στόματος. Το σμιλεμένο ύφος του στο στόμα και η μαλακή υφή του ζεστού αλκοόλ δίνουν ένα πραγματικό απόσταγμα ψυχής που μιλάει στα «ένστικτα». Πλαισιώνει θαυμάσια μεζέδες της ελληνικής κουζίνας με βάση τα θαλασσινά και το ψάρι.

Ούζο Πλωμαρίου

Πάνε πολλά χρόνια από την πρώτη συνταγή που δημιουργήθηκε για να απολαμβάνουμε  εμείς την σήμερον ημέρα το περίτεχνο ούζο Πλωμαρίου. Το 1894 ο επίμονος και δημιουργικός Πλωμαρίτης, Ισίδωρος Αρβανίτης, αποστάζοντας καρπούς και βότανα από την καρδιά της Λέσβου, αλλά και εκλεκτούς αρωματικούς σπόρους από όλη τη γη, συνέθεσε την μυστική συνταγή για ένα απόσταγμα, φρεσκάδας και ποιότητας, που γοητεύει και σήμερα τον ουρανίσκο μας. Η γεύση του σε δένει με την ελληνική παράδοση, ενώ η αύρα του σε στέλνει κατευθείαν στα κύματα του Αιγαίου. Γλυκάνισος Λισβορίου, μάραθος από την Εύβοια, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδής, βότανα της Λέσβου και αλάτι Καλλονής αντηχούν σε κάθε γουλιά. Απολαύστε το με ελληνικούς νηστίσιμους μεζέδες που ευωδιάζουν από αλμύρα.

Ούζο Μπαμπατζίμ

Όποιο απόσταγμα της οικογενείας Μπαμπατζίμ και να δοκιμάσεις θα διαπιστώσεις πως είναι αδιαμφισβήτητα ένα προϊόν που αποπνέει την αγάπη και το μεράκι ενός «άρχοντα της απόσταξης», όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο. Η τέχνη της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας πέρασε από γενιά σε γενιά, με την αρχή του ταξιδιού να σημαίνεται στην Κωνσταντινούπολη του 1875, και να καταλήγει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας πολίτικες μυρωδιές και συνταγές. Το Ούζο Μπαμπατζίμ, είναι προϊόν αριστοτεχνικής απόσταξης, από παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Γλυκάνισος, μάραθος και καρποί της Μακεδονικής γης προσγειώνονται στο τραπέζι μόλις το μπουκάλι ανοίξει. Απαλό και μεστό σε γεύση, πίνεται σκέτο ή με παγάκια, και μοιάζει έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε προσδοκία. Η ήρεμη και φίνα αγκαλιά του γλυκάνισου στον ουρανίσκο δίνει τη soft και βοτανική επίγευση του Ούζου Μπαμπατζίμ. Συνδυάστε το ιδανικά με παραδοσιακούς νηστίσιμους μεζέδες, όπως μανιτάρια, αγκινάρες, ελιές, καθώς και με κάθε άλλο καρπό της γης.