Wine & Spirits

Η οινοποιία Μπουτάρη ανάμεσα στις 6 καλύτερες του κόσμου

Η μοναδική ελληνική οινοποιία που έχει αποσπάσει τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς», για 19η φορά

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η οινοποιία Μπουτάρη βραβεύτηκε ως το «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020 και βρέθηκε για ακόμη μία φορά ανάμεσα στα 6 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου

Το μακρινό 1879 ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει το ομώνυμο οινοποιείο στη Νάουσα. Ο στόχος του; Να παράγει και να εμπορεύεται ποιοτικό κόκκινο κρασί και μάλιστα εμφιαλωμένο, σε μια εποχή που το χύμα κρασί ήταν ο κανόνας. Οραματιστής και πρωτοπόρος άνοιξε τον δρόμο για μια οινική ιστορία που συνεχίζεται τα τελευταία 140 χρόνια. Δεν ξέρω αν ο ίδιος φαντάστηκε ποτέ την πορεία που θα είχε η οινοποιία Μπουτάρη στο μέλλον, πάντως αν μπορούσε να γνωρίζει το μέγεθος της εξέλιξης, είμαι σίγουρη ότι τα μουστάκια του θα χαμογελούσαν όλο περηφάνια.

Φέτος η οινοποιία Μπουτάρη απέσπασε και πάλι τη σπουδαιότερη και τιμητικότερη διάκριση σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της, καθώς για ακόμη μία φορά βρέθηκε ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου σύμφωνα με το γνωστό και έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits”. Να σημειωθεί επίσης ότι το ίδιο περιοδικό πρόσφατα της απένειμε τον τίτλο «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020, έναν τίτλο που της έχει αποδοθεί συνολικά 19 φορές τα τελευταία 33 χρόνια.

Με αυτή της τη διάκριση η οινοποιία Μπουτάρη παραμένει το μοναδικό, ελληνικό οινοποιείο που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην top 6άδα του παγκόσμιου οινικού χάρτη. Αξίζει να τονίσουμε ότι για να βρεθεί ένα οινοποιείο σε αυτή τη θέση, προηγείται μια σειρά τυφλών γευστικών δοκιμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, για την απονομή του τίτλου «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», οι δημοσιογράφοι και κριτικοί του περιοδικού δοκίμασαν τα κρασιά Boutari που προμηθεύονταν από την αγορά των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα κρασιά που δοκίμασαν ήταν τα ακόλουθα:

  • Grande Reserve Naoussa Boutari 2013 | 94 βαθμούς
  • Επετειακή Νάουσσα Μπουτάρη 2017 | 92 βαθμούς
  • Σαντορίνη Μπουτάρη 2019 | 90 βαθμούς

Η διατήρηση της θέσης της οινοποιίας Μπουτάρη στην κορυφή των καλύτερων οινοποιείων παγκοσμίως, αφενός δικαιώνει την προσπάθεια της οινοποιίας για την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών και αφετέρου αποδεικνύει ότι η ηγετική θέση της οινοποιίας στην ελληνική οινική προσφορά δεν είναι καθόλου τυχαία.

Την 6αδα των καλύτερων οινοποιείων που έχουν διακριθεί τις περισσότερες φορές την συμπληρώνουν οι εξής: Penfolds (Αυστραλία), Concha y Toro (Χιλή), Chateau Ste. Michelle (USA), Antinori (Ιταλία) και Ridge (Καλιφόρνια).