Wine & Spirits

Οινόραμα, όλος ο ελληνικός αμπελώνας στο κέντρο της Αθήνας

Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότερα από 200 οινοποιεία, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί από όλες τις γωνιές της χώρας και όλος ο πλούτος του ελληνικού αμπελώνα συγκεντρώνονται την επόμενη εβδομάδα στην καρδιά της πόλης, στη γιορτή που περιμένουν κάθε χρόνο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι εραστές του κρασιού.

Το Οινόραμα θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 5,6 και 7 Μαρτίου (10.00-19.00) στο Ζάππειο Μέγαρο και θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πρώτη και καλύτερη η δοκιμή. Περιηγήσου στα διάφορα περίπτερα κρατώντας το ειδικό ποτηράκι γευσιγνωσίας που θα σου δώσουν στην είσοδο, γνώρισε τους παραγωγούς, λύσε τις απορίες σου και δοκίμασε νέες ετικέτες, κρασιά σπάνια και ακριβά, αλλά και τη νέα (2015) πολλά υποσχόμενη σοδειά.

Έπειτα, υπάρχει η ενδιαφέρουσα αίθουσα «Discover Greek Wines», όπου φιλοξενούνται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά της Ελλάδας. Αλλά και στην αίθουσα με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Οινικές Αποκαλύψεις» σε περιμένουν οινοποιεία πολύ μικρής παραγωγής, κρασιά από άγνωστες ποικιλίες, βιοδυναμικά κρασιά, κρασιά από σταφύλια αυτόρριζων αμπελιών και κρασιά ζυμωμένα με γηγενείς ζυμομύκητες, για εσένα που ψάχνεις κάτι το πιο εξεζητημένο.

Υπάρχουν ακόμα η δράση «ΕλλΟινικό Εστιατόριο», που στοχεύει στην επιβράβευση των εστιατορίων που δίνουν έμφαση στα ελληνικά κρασιά, και το ομαδικό σταντ «Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών» με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, παραγμένα από οινοποιούς του Οινοράματος.

image

Πριν από όλα αυτά όμως υπάρχει το …ορεκτικό. Η «Athens Wine Week» προαναγγέλλει και φέτος το Οινόραμα, δίνοντάς μας μια πρόγευση από όσα πρόκειται να συμβούν. Για μια ολόκληρη εβδομάδα (από τις 28/02 έως τις 6/03) σχεδόν σε κάθε γωνιά της Αθήνας γιορτάζουν και υμνούν το κρασί. Γευσιγνωσίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, διαλέξεις, οινικά δείπνα σε περιμένουν σε όλη την πόλη (μπορείς να δεις όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ). Ανάμεσά τους και ένας «Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης» με 30 διαλέξεις-εξπρές από ειδικούς του κρασιού, που ανοίγει την εβδομάδα του κρασιού, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο King George (10.00-18.00).

Info: Το εισιτήριο στο Οινόραμα 2016 κοστίζει €10, περιλαμβάνει το απαραίτητο ποτήρι γευσιγνωσίας, τον κατάλογο κρασιών της έκθεσης και ισχύει για όλες τις μέρες. Το Οινόραμα διοργανώνεται από το 1994 στην Αθήνα από την εταιρεία Vinetum και τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.