Θεματα

Η A.V. περπατάει στην Αθήνα και ανακαλύπτει την ιταλική νοστιμιά

Η A.V. περπατάει στην Αθήνα και ανακαλύπτει ό,τι πιο νόστιμο και ιταλικό υπάρχει στην πόλη

Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 525
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η A.V. περπατάει στην Αθήνα και ανακαλύπτει ό,τι πιο νόστιμο και ιταλικό υπάρχει στην πόλη.

Πίτσα, μπρουσκέτα, προσούτο, σπαγγέτι, καρμπονάρα, αραντσίνο, αματριτσάνα, φοκάτσια, πεπερόνι… Αλλά και κιάντι, λιμοντσέλο, εσπρέσο τζελάτο, τιραμισού, μασκαρπόνε, γκράπα. Βάλε στη σειρά όσα έχεις φάει κι όσα έχεις πιει και θα δεις πόσο άπταιστα τα μιλάς τα ιταλικά… Η A.V. περπατάει στην Αθήνα και ανακαλύπτει ό,τι πιο νόστιμο και ιταλικό υπάρχει στην πόλη.


Ιστορίες με κόκκινη σάλτσα

Αν η ελληνική κουζίνα εξαφανιζόταν ως διά μαγείας –κούφια η ώρα–, θα έμενε η ιταλική για να μας θρέψει. Αγαπημένη, οικεία, μεσογειακή, πεντανόστιμη είναι η πρώτη «εθνική» κουζίνα που εκεί, γύρω στα μέσα του ’70, ξεκίνησε την καριέρα της στην Αθήνα κάνοντας τους πιο προχωρημένους να μιλούν, να τρώνε αλλά και να μαγειρεύουν μετά μανίας πίτσα μαργαρίτα και σπαγγέτι καρμπονάρα. Στα χρόνια που κύλησαν τα ιταλικά εστιατόρια κατακυρίευσαν την πόλη, οι Ιταλοί σεφ δημιούργησαν την δική τους «παροικία», σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει καλό εστιατόριο που να μην έχει τουλάχιστον δυο-τρία πιάτα ιταλικά.


Η Ιταλία στο ποτήρι σου

Μιλώντας για ιταλικά κρασιά με τον οινολόγο Νίκο Ορφανουδάκη

Η Ιταλία είναι μεγάλη οινοπαραγωγική χώρα, δύσκολο να χωρέσει σε λίγες γραμμές η ιστορία του αμπελώνα της. Στην Ελλάδα τα αγαπάμε τα ιταλικά κρασιά. Οι Ιταλοί παραγωγοί πιάνοντας τον παλμό της παγκόσμιας αγοράς κρασιού, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τα γευστικά μας γούστα.

Το νούμερο ένα αναπτυσσόμενο κρασί στον κόσμο έρχεται από την περιοχή του Veneto και δεν είναι άλλο από το prosecco, μια έξυπνη πρόταση σε αφρώδη οίνο που θυμίζει σαμπάνια. Η ποικιλία σταφυλιού Prosecco ή Glera (για τους πιο ψαγμένους) δίνει ελαφρώς αρωματικά αφρώδη κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν σε κάθε περίσταση. Στην αρχή του γεύματος, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μόνα τους για ένα χαλαρωτικό aperitif, ακόμα και σε cocktails.

Οι ανάγκες της αγοράς και τα γευστικά γούστα έχουν πείσει τους Ιταλούς παραγωγούς να φτιάξουν πιο «μεγάλα» prosecco (valdobbiadene και conegliano). Η ίδια περιοχή βγάζει επίσης μεγάλα κρασιά όπως το εύκολο Soave, το καθημερινό Valpolichella και το απαιτητικό Amarone. Άλλες ποικιλίες της περιοχής είναι Pinot Grigio, Garganega, Verdicchio, Corvina, Molinara

Λίγο πιο δυτικά βρίσκεται η περιοχή του Piedmont όπου θα δούμε το δροσερό και αρωματικό Moscato D’Asti, λευκό αφρώδες με διακριτική γλυκάδα, κρασί ευχάριστο σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια κατηγορία είναι το Brachetto που δίνει ερυθρά αφρώδη γλυκά κρασιά πλούσια σε αρώματα κόκκινων φρούτων και καμιά φορά μπαχαρικών. Τα Barollo και Barbaresco βρίσκονται στην ίδια περιοχή και δίνουν γεμάτα, πλούσια κρασιά που αντέχουν στο χρόνο. Άλλες ποικιλίες της περιοχής: Βarbera, Dolcetto.

Λίγο πιο νότια στην περιοχή της Τοσκάνης, υπάρχουν τα κρασιά Chianti, Brunello και Montepulciano, που είναι τα σπουδαιότερα της περιοχής. Φτιάχνονται με την ποικιλία Sangiovese που σε κάποιες περιπτώσεις συνοινοποιείται με άλλες ποικιλίες. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή συνιστάται φύτευση κάποιων γαλλικών ποικιλιών (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc), όπου οι παραγωγοί άρχισαν να φτιάχνουν μεγάλα κρασιά τύπου Bordeaux και για να διαφοροποιηθούν πήραν τον τίτλο Super Tuscan, κρασιά περιζήτητα και χωρίς όριο στην τιμή.


Το λεξικό του (ιταλικού) καφέ

Espresso Δυνατός καφές που σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, κατά προτίμηση λευκό πορσελάνινο, χωρίς εσωτερική διακόσμηση και χωρητικότητα 50-60ml (doppio λέγεται ο διπλός, stretto ο πολύ δυνατός που έχει κανονική δόση αλλά λιγότερο νερό, lungo ο ελαφρύς που έχει κανονική δόση αλλά περισσότερο νερό, freddo ο παγωμένος).

Americano Καφές αμερικανικού τύπου, αλλά πιο δυνατός. Πιο ελαφρύς από τον espresso, σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι.

Corretto Καφές που έχει «διορθωθεί» με μικρή δόση από γκράπα, κονιάκ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.

Macchiato Κανονικό espresso σε μικρό φλιτζάνι που έχει «λερωθεί» με ελάχιστη κρέμα γάλακτος. Ο καπουτσίνο σε μικρή έκδοση.

Marocchino Κανονικό espresso με μικρή δόση ζεστού γάλακτος και σκόνης κακάο.

Espresso con panna Μία δόση καφέ espresso και μια ροζέτα σαντιγί.

Shakerato Εspresso με παγάκια και χτύπημα σε σέικερ. Σερβίρεται σε ποτήρι για μαρτίνι ή σαμπάνια.

Cappuccino Μία δόση espresso με 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Ιδανικός για το πρωί αλλά ποτέ μετά το μεσημεριανό και το βραδινό.

Cappuccino scuro Με λιγότερο γάλα και πιο σκούρος.

Cappuccino chiaro Με περισσότερο γάλα, πιο ελαφρύς.


Αυτό το ήξερες;

● Το πρώτο βεσπάκι Piaggio εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

● Τα καλύτερα ιταλικά κρασιά παράγονται βόρεια. Στο δροσερό κλίμα οφείλουν την τραγανή τους (σαν να δαγκώνεις φρούτο) γεύση.

● Κλαούντιο Γκλέντζερ είναι το όνομα του πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα.

● Οι πρώτες πιτσαρίες άνοιξαν στην Ελλάδα το 1971.

● Η πρώτη αυθεντική συνταγή για πίτσα δημοσιεύτηκε σε μια γυναικεία στήλη της εφημερίδας «Εμπρός» το 1965.

● Το 28% των Ελλήνων επιλέγουν για διακοπές την Ιταλία.

● Οι κρουαζιέρες στην Αδριατική ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Το Πρίντεζι τότε λεγόταν Βρινδήσιον.

● Το πιο γνωστό ιταλικό λευκό κρασί είναι το Pinot Grigio και παράγεται στο Βένετο. Είναι κρασί για το καθημερινό ιταλικό τραπέζι.

● Ο φρεντοτσίνο ΔΕΝ υπάρχει στην Ιταλία. Είναι ελληνική πατέντα.

● Αν πας στην Ιταλία και θες να πιεις ένα παγωμένο καφεδάκι, πάρε Shakerato, κάτι μεταξύ freddo και φραπέ. Ίσως όχι η καλύτερη επιλογή, αλλά η μόνη σε κρύο καφέ.

● Το ιταλικό κέρμα του €1 φέρει τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Ντα Βίντσι.

● 6 διάσημα ιταλικά τυριά: Mozzarella, Gorgonzola, Mascarpone, Pecorino, Parmigiano, Ricotta.

www.e-italika.gr, το blog που αγάπησε τον ιταλικό πολιτισμό.

● Tarantella είναι το όνομα του παραδοσιακού χορού της Κάτω Ιταλίας. Από τη γνωστή αράχνη, μια και τον 16o αιώνα πίστευαν ότι η θεραπεία για το τσίμπημα της ταραντούλας ήταν να χορέψεις στους ρυθμούς αυτού του χορού. Στην Ελλάδα ο φλογερός χορός παίρνει σάρκα και οστά στις συναυλίες των Encardia.

● Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα οι Ιταλοί είναι οι χειρότεροι οδηγοί στην Ευρώπη. Δεύτεροι έρχονται –guess who– οι Έλληνες.


Ιταλική εκπαίδευση στην Αθήνα3

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, απέναντι από το Πολυτεχνείο, από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μέχρι το 1926 υπήρξε έδρα του Βασιλικού Ιταλικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, ενώ το 1944 έγινε έδρα της Ιταλικής Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Σαλό. Λειτουργεί με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα από το 1954, όταν υπεγράφη η μορφωτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά κύριο λόγο προωθεί τις επαφές των ελληνικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και ελληνικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες ιταλικές, επιμελείται και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρέχει πληροφορίες για υποτροφίες και σπουδές στην Ιταλία, ενώ αναπτύσσει διδακτική δραστηριότητα διοργανώνοντας επιμορφωτικά σεμινάρια, εξετάσεις για την πιστοποίηση της γνώσης της ιταλικής γλώσσας, τμήματα ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας για ενήλικες και νέους, καθώς και εξειδικευμένα τμήματα. www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene

Ιταλική Σχολή Αθηνών

Εδρεύει σε ένα κτίριο της οδού Μητσάκη και στεγάζεται εκεί από τον περασμένο αιώνα. Είναι ιδιωτική σχολή, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παράλληλα με το ελληνικό τμήμα που λειτουργεί κατά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρέχει και την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. στον Πρόεδρο της Ιταλικής Σχολής, prof. Emilio Luzi, η σχολή θα κλείσει οριστικά μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας, του 6ου Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών του προγράμματος «Πάμε σινεμά», απονεμήθηκε στους μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών για την ταινία «Gli Altri».

Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Η διοικητική της έδρα βρίσκεται στη Ρώμη ενώ η επιστημονική της έδρα στην Αθήνα, στην οδό Παρθενώνος. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1909 και εκτός από το πλούσιο ανασκαφικό και εκδοτικό της έργο, έχει οργανώσει κατά καιρούς σημαντικά επιστημονικά συνέδρια. Επίσημο περιοδικό της είναι το «Αnnuario della Scuola archeologica di Αtene e delle Μissioni italiane in Οriente». www.scuoladiatene.it

ΕΚΠΑ: Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας - Φιλολογίας

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε το 1933 για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για τη διδασκαλία της Ιταλικής Λογοτεχνίας. Το 1958 λειτούργησε Λεκτοράτο Ιταλικής Γλώσσας. Το 1990 το μάθημα της Ιταλικής Φιλολογίας εντάχθηκε σε ένα νέο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής που ονομάστηκε Γενικό Τμήμα Ξένων Πολιτισμών και περιελάμβανε την Ιταλική, την Ισπανική καθώς και Γλώσσες και Φιλολογίες άλλων χωρών. Από το 2010 λειτουργεί ανεξάρτητο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. www.ill.uoa.gr/to-tmima.html

Ελληνο - Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας

Το Ελληνο - Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο της οδού Μάρνη & Αβέρωφ 4. Ιδρύθηκε το 1952 με σκοπό την ανάπτυξη και την προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. www.italia.gr


La Pasteria

H απόλυτη εμπειρία ιταλικής απόλαυσης

image

Οι Έλληνες έχουμε μεγάλη αδυναμία στην cucina italiana. Αν μπορούσαμε να βρισκόμασταν κάθε εβδομάδα δίπλα στον Τίβερη, σε κάποιο συνοικιακό εστιατόριο της Ρώμης και να τρώμε αχνιστές μακαρονάδες με τη συνοδεία ενός ιταλικού κατακόκκινου κρασιού, θα το κάναμε. Αλλά δεν χρειάζεται γιατί μπορεί εμείς να μην έχουμε τον Τίβερη, έχουμε όμως τη La Pasteria. Σπιτική ατμόσφαιρα και γνήσιες ιταλικές γεύσεις είναι τα μυστικά της αυθεντικής αυτής τραττορίας που την έχουν κάνει τόσο αγαπητή στο ελληνικό γαστριμαργικό κοινό. Αν δίπλα σε αυτά βάλεις τη γουστόζικη διακόσμηση και τις μυρωδιές που σου σπάνε τη μύτη από την ανοιχτή κουζίνα, να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις τη La Pasteria στέκι σου. Και τι δεν θα δοκιμάσεις! Λαχταριστά ζυμαρικά, πεντανόστιμα ριζότο, pizza με λεπτή ζύμη (όπως ακριβώς την προτιμούν οι Ιταλοί), πεντανόστιμα antipasti, δροσερές σαλάτες, ιταλικά πιάτα με κρέας ή ψάρι, που όλα συνδυάζονται με εξαιρετικές ετικέτες κρασιών, και για το τέλος παραδοσιακά γλυκά που κανέναν δεν αφήνουν ασυγκίνητο (σ.σ. το tiramisu τους ίσως είναι το καλύτερο της πόλης). Αν πάλι θες να δώσεις στην επίσκεψή σου ένα γνήσιο ιταλικό επίλογο, παράγγειλε ένα μυρωδάτο, φρεσκοκομμένο espresso. Η La Pasteria μετρά 14 καταστήματα σε όλη την Αττική και ακόμη ένα στη Θεσσαλονίκη. Διάλεξε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στη δική σου γειτονιά και χάρισε στον εαυτό σου ένα αξέχαστο ταξίδι στις ιταλικές γεύσεις, που τόσο αγαπάς. Tip: Στη La Pasteria μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένα menu 3 πιάτων από €12 έως και €18.

image

image

image

www.lapasteria.gr, fb: lapasteria


LArtigiano

Έτσι φτιάχνουμε την dolce vita!

Η ζωή είναι πάντα ωραία με αυθεντικές ιταλικές γεύσεις

image

Τα πιο ωραία πράγματα δεν αγοράζονται με χρήματα. Κρύβονται σε ένα νεύμα, σε ένα χαμόγελο, σε ένα ερωτευμένο βλέμμα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να χάσαμε πολλά, αλλά ανακαλύψαμε από την αρχή τη σημασία στις ευτυχισμένες, μικρές καθημερινές χαρές.

Έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο; Μια αγκαλιά. Ένα χάδι. Ένα γεύμα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Πράγματα που δεν κοστίζουν.

Αυθόρμητες γελαστές στιγμές και απλές, προσιτές απολαύσεις. Αυτές είναι οι φράσεις-κλειδιά για μία γλυκιά ζωή!

Η L’Artigiano, η αγαπημένη σου αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων με το πιπεράτο ταμπεραμέντο και τη μεσογειακή φιλοσοφία της, σου ανοίγει το δρόμο προς την dolce vita! Με πίστη στις αγνές πρώτες ύλες, με την αγάπη για μοίρασμα, με την ασύγκριτη απόλαυση που χαρίζει ένα νόστιμο φαγητό.

Σκέψου όλα εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά… Ένας αγώνας με τους κολλητούς με τη συνοδεία μιας αυθεντικής ιταλικής πίτσας, ένα ρομαντικό δείπνο με αυτόν/αυτή που αγαπάς και μια πλούσια, μυρωδάτη μακαρονάδα, η αγαπημένη σου ταινία και η αχνιστή, χειροποίητη πίτσα που θα μοιραστείς με την καλύτερή σου φίλη. Όποια και αν είναι η δική σου αγαπημένη στιγμή, η L’Artigiano είναι πάντα εκεί για να την κάνει ακόμα καλύτερη.

Μάλιστα, με τις τέσσερις καινούργιες αυθεντικές ιταλικές συνταγές, που έχουν ήδη κάνει δυναμική εμφάνιση στην κουζίνα της L’ Artigiano, κάθε στιγμή γίνεται ξεχωριστή. Πάρε μια γεύση: Tortelloni Porcini γεμιστά με άγρια μανιτάρια πορτσίνι, πάστα τρούφας και αυθεντική παρμεζάνα, αρωματισμένα με ελαφριά κρέμα γάλακτος, Rigatoni Mare Monti (ριγκατόνι με ολόφρεσκα μανιτάρια σαμπινιόν, γαρίδες, σκόρδο και φρέσκο βούτυρο, σβησμένα σε λευκό κρασί), Ravioli Ricotta e Spinaci γεμιστά με σπανάκι και ρικότα, πασπαλισμένα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκο βούτυρο και αρωματικό φασκόμηλο και Linguine Prosciutto e Funghi με αυθεντικό προσούτο τύπου San Daniele και μανιτάρια σαμπινιόν δεμένα με μια ελαφριά κρέμα γάλακτος. Καλώς ήρθες στον κόσμο της L’ Artigiano και στην dolce vita!

image

image

image


Ciao Italia

image

Άνοιξε το 1993 στο Παγκράτι με σκοπό να μεταφέρει στην Αθήνα τον ιταλικό τρόπο ζωής. Έχοντας ζήσει και ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και πολύ περισσότερο στη Φλωρεντία και την Τοσκάνη, η ομάδα του Ciao Italia συνέλεξε γεύσεις και εμπειρίες για να τις προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό. Μια φινετσάτη βιτρίνα γεμάτη από ιταλικές λιχουδιές δεσπόζει στη δεξιά πλευρά του χώρου, ενώ πίτσες και μακαρονάδες μοσχομυρίζουν καθώς περνούν από δίπλα σου πάνω σε δίσκους. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε το 2001 στη Λεωφόρο Συγγρού και κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

image

Σπύρου Μερκούρη 4, Παγκράτι, 210 7212134 / Λ. Συγγρού 133, Άγιος Σώστης, 210 9374548, fb: Ciao-Italia


Momo

image

Το Momo φημίζεται για τον καλό ιταλικό καφέ του Sant’ Eustachio, που έχει συνδέσει το όνομά του με τον καλύτερο εσπρέσο στη Ρώμη και το αντίστοιχο blend το αναδεικνύει. Ωστόσο, στο Momo το πρώτο που σε κερδίζει είναι ο χώρος και η υπέροχη αυλή του που παραπέμπει σε Αφρική, ενώ οι γεύσεις σε παρασέρνουν σε άλλους κόσμους. Αβγά Florentine σε κυριακάτικο brunch, «haute dog» – ένα εξελιγμένο hot dog σε 22 εναλλακτικές εκδοχές, paella, Momo burgers, melt sandwiches, mac ’n’ cheese και τα βράδια ευφάνταστα κοκτέιλ στον κήπο.

image

Σαπφούς 95, πλ. Κύπρου, Καλλιθέα, 210 9562300, fb: momokallithea


Via Gelati 

image

Καθημερινά ολόφρεσκο, χειροποίητο παγωτό σε εκατοντάδες διαφορετικές και σπάνιες γεύσεις. Το Via Gelati κρατά την ιταλική παράδοση στο παγωτό, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά. «Φιλί της Ντάμας», «Ζαμπαϊόνε» και «Ταρτούφο» είναι μόνο λίγες από τις ξεχωριστές του γεύσεις, ενώ οι φρεσκοψημένες βάφλες, το ρόφημα σοκολάτας και ο espresso affogato έχουν την τιμητική τους.

Καραΐσκου 111, Πειραιάς, 210 4125587


Pasta Shop

image

Φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκιες χειροποίητες πεντανόστιμες σάλτσες, σε ένα κατάστημα που έχει γίνει must για τους λάτρεις της καλής pasta. Θυμηθείτε τα ονόματα Pollo alla Senape (με φιλέτο φρέσκου κοτόπουλου, πιπεριές Φλωρίνης, κρέμα γάλακτος και σάλτσα μουστάρδας), Ρόζα (με βασιλικό και κρέμα γάλακτος), Άλα Μανιάτα (με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα) και επισκεφθείτε το από νωρίς για πολύ καλό καφέ, εξαιρετικές μακαρονόπιτες και χωριάτικες τυρόπιτες και σπανακόπιτες. Μπορείτε να τα απολαύσετε στο χώρο του, delivery ή take away. Καθημερινά από τις 8 το πρωί (η κουζίνα από τις 12 το μεσημέρι) έως τις 12 το βράδυ, Παρ. & Σάβ. μέχρι τις 04.00, Κυρ. 12.00-12.00.

image

Καλαμιώτου 9Α, Αθήνα, 211 1822222,  fb: The Pasta Shop


Mollini

image

Αρχοντικό και συνάμα ζεστό all day spot με ύφος μεσοπολέμου και ασπρόμαυρα στοιχεία παλιάς Αθήνας. Το Mollini είναι από τα σημεία στην πόλη που προσφέρουν εξαιρετικό εσπρέσο αλλά και μoναδικά πιάτα. Δώδεκα διαφορετικές μακαρονάδες αναδεικνύουν στοιχεία της ιταλικής γαστρονομίας. Γωνιά θεατρόφιλων, αφού στεγάζεται δίπλα στο «Ακροπόλ», αλλά και ιδανικό σημείο απόδρασης για ένα ποτήρι κρασί.

Ιπποκράτους 9-11, 211 4077200, fb: mollinicafe


Da Bruno

image

Γνήσια ιταλική κουζίνα με άριστες πρώτες ύλες, πολλές εκ των οποίων δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και έρχονται κατευθείαν από τη γειτονική χώρα. Η εμπειρία αλλά και το μεράκι του ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Τσουκάρη, έχει φέρει το Da Bruno να έχει πιστοποιηθεί ως το πρώτο αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας από την ιταλική πρεσβεία. Η κουζίνα είναι η κλασική ιταλική, ανανεώνεται συχνά ανάλογα με την εποχή αλλά και τις τάσεις στην Ιταλία, ενώ πολύ συχνά πραγματοποιούνται θεματικές αφιερωμένες σε ιταλικά προϊόντα. Εξαιρετικό πιάτο είναι το φιλέτο Alta mira το οποίο θα ψήσετε εσείς επάνω στο τραπέζι σας σε θερμαινόμενη πλάκα, τα σκαλοπίνια με μοσχαράκι γάλακτος, όπως είναι η γνήσια ιταλική συνταγή, ενώ στις πολλές νόστιμες προτάσεις καθημερινά προστίθενται και 4-5 διαφορετικά πιάτα ημέρας. Εξαιρετικά είναι και τα κρασιά του, με τον sommelier να σας συμβουλεύει, εάν θέλετε, ποια θα ταίριαζαν περισσότερο με τα πιάτα που έχετε επιλέξει. Με δυο λόγια, ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της, σε έναν πολύ φιλόξενο και άνετο χώρο και σε τιμές προσιτές.

image

image

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9818959, www.dabruno.gr, fb: dabruno46


Bottega

image

Το Bottega φημίζεται για τις ευρωπαϊκές πινελιές του και φυσικά οι ιταλικές είναι εμφανείς. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, τραβιέται πολύ –κατά προτίμηση στα τραπεζάκια της αυλής– το Moscato Rosa, ένα ιταλικό δροσερό, ημίξηρο κρασί από το Φρίουλι της Βόρειας Ιταλίας που σερβίρεται με πάγο και φλούδα πορτοκαλιού. Το ανανεωμένο μενού επιμελείται πλέον ο Κώστας Τσίγκας. 180 ετικέτες κρασιών (αρκετές από Ιταλία), μπίρας, αποσταγμάτων και άλλων αλκοολούχων συνθέτουν την κάβα του, ενώ οι προτάσεις για κρασί σε ποτήρι μικρών Ελλήνων παραγωγών από €3,50. Από 7.30-02.00 τις καθημερινές, από 17.00-02.00 το Σάββατο.

image

Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι, 210 6100288, fb: bottega.gr


Φωτό: Σοφια Παπαστρατη, Γιαννης Στεφανιδης