- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τρία mega-projects μεταμορφώνουν τη γαστρονομία της Αθήνας
Πως μεταμορφώνονται η Στοά Αρσακείου, το Εργοστάσιο PITSOS και το πρώην Χίλτον
Όταν παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή εμβληματικά σημεία του κέντρου μετατρέπονται σε πολυχώρους που συνδυάζουν φαγητό, ψυχαγωγία και πολιτισμό, καταλαβαίνεις ότι κάτι αλλάζει στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.
Ο Σκλαβενίτης επαναπροσδιορίζει όλη την περιοχή του Ρέντη, μετατρέποντας το παλιό εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ σε ένα υπερμεγέθες Food Hall, ένα σύγχρονο hub γαστρονομίας και πολιτισμού, που φιλοδοξεί να υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Παράλληλα, η Στοά Αρσακείου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Στοά Agora, ένα πολυδιάστατο επίσης food hall, το οποίο θα συνδέει ελληνική παράδοση, σύγχρονο street food, θεματικά εστιατόρια και μικρούς παραγωγούς σε μια εμπειρία «συνεστίασης», ένα σημείο που προορίζεται να γίνει κόμβος συνάντησης για χιλιάδες Αθηναίους. Ταυτόχρονα, το The Ilisian, όπως ονομάζεται μετά τη ριζική του ανακαίνιση το γνωστό σε όλους Χίλτον, επαναφέρει στο προσκήνιο την πολυτελή αστική φιλοξενία και την υψηλή γαστρονομία, με χώρους που συνδυάζουν ethnic εμπειρίες σε κάθε όροφο – από ιαπωνική κουζίνα έως all-day brasseries και gastro bars.
Όλα αυτά τα φιλόδοξα εγχειρήματα δεν αποτελούν απλώς νέες διευθύνσεις όπου μπορείς να πας για φαγητό, προτείνουν έναν ανασχεδιασμό του τρόπου που η πόλη ζει και απολαμβάνει τη γαστρονομία, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτά τα νέα πολυαναμενόμενα πρότζεκτ.
Στοά Agora ένα food hall στο κέντρο της Αθήνας
Η μεταμόρφωση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα στο κέντρο της πόλης και θα συνδυάζει γαστρονομία, πολιτισμό και λιανική αγορά ένδυσης, με στόχο να προσελκύει 7.000-8.000 επισκέπτες ημερησίως. Η κύρια δραστηριότητα στο Στοά Agora αφορά την εστίαση, αφού το concept περιλαμβάνει θεματικά εστιατόρια, ελληνικό street food, pop-up stores και μελετημένους κοινόχρηστους χώρους. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν και να ψωνίσουν προϊόντα μικρών και μεσαίων Ελλήνων παραγωγών, να επιλέξουν μεταξύ dine-in και street food εμπειριών, να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες και διαδραστικά events. Αναλυτικότερα, η Στοά Agora θα περιλαμβάνει χώρους που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας: κάβα και wine bar για γευσιγνωσίες, μαγειρεία και εστιατόρια που επικεντρώνονται στο κρέας αλλά και το ψάρι, street food με ζυμαρικά, λουκουμάδες κ.ά., ζαχαροπλαστείο, καφέ και κατάστημα ξηρών καρπών, καθώς και cocktail bar. Παράλληλα, θα προσφέρει τις διάσημες ελληνικές πίτες αλλά και ελληνικό πρωινό, sandwiches και σαλάτες με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.
Στη Στοά Agora δίνεται έμφαση σε τρεις άξονες: Προϊόντα, Εστίαση και Εμπειρίες. Οι παραγωγοί παρουσιάζονται στον επισκέπτη, ο οποίος θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα πριν τα προμηθευτεί για το σπίτι. Παράλληλα, θα διαμορφώνονται διαδραστικές εμπειρίες σε συνεργασία με ειδικούς στη διατροφή, τη γαστρονομία και τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι επιχειρηματίες και οι σεφ που θα αναλάβουν τα πόστα πίσω από τους πάγκους των εστιατορίων θα ανακοινωθούν εντός του προσεχούς διαστήματος. Μαζί θα ανακοινωθούν και πολλοί χώροι πώλησης αντικειμένων που θα στεγαστούν εκεί, οι οποίοι συνδέονται με την ελληνική κουλτούρα, γαστρονομική ή και όχι.
Σκλαβενίτης Food Hall: η μεγάλη μεταμόρφωση του Ρέντη
Οι πρώην εγκαταστάσεις της ΠΙΤΣΟΣ στον Ρέντη ετοιμάζονται για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τoυς. Δεν θα λειτουργήσουν ως χώροι του εργοστασίου ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, αλλά ως ένας από τους πιο φιλόδοξους και καινοτόμους πολυχώρους αστικής αναγέννησης της χώρας. Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο, ο Σκλαβενίτης ξεκινά την πλήρη αναδιαμόρφωση του εγκαταλειμμένου βιομηχανικού κελύφους, απαντώντας σε δύο ανάγκες: τη διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας και τη δημιουργία σύγχρονων δημόσιων χώρων για οικογένειες, με δραστηριότητες που απλώνονται στα πεδία της γαστρονομίας, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Το έργο εκτείνεται σε 51.846 τ.μ., με επιπλέον 19.711 τ.μ. αφιερωμένα σε χώρους στάθμευσης (περίπου 1000 θέσεις πάρκινγκ), με εκτεταμένο πράσινο, φυτεύσεις σε δώματα και υπαίθριους χώρους – το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα.
Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στην ιστορική ταυτότητα της περιοχής –εξετάζοντας και τη διατήρηση της επιγραφής ΠΙΤΣΟΣ–, ενώ ένας μικρός μουσειακός χώρος, υπό την εποπτεία της Εφορείας Νεότερων Μνημείων, θα αφηγείται την πορεία του εργοστασίου.Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει διώροφη υπεραγορά, 25 χώρους εστίασης και οργανωμένη αγορά μικρών παραγωγών, χώρους αναψυχής, κτίρια γραφείων, παιδότοπους εσωτερικά και εξωτερικά, πολυώροφο κτίριο με αίθουσες συσκέψεων και εστιατόρια στο roof garden, ενώ ο μεγάλος και φωτεινός χώρος πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενεί εκθέσεις, εποχιακά markets, καλλιτεχνικά δρώμενα και pop-up events. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας, και αναμένεται να προσελκύει πάνω από 20.000 επισκέπτες ημερησίως, αλλάζοντας δραστικά την κίνηση και τη ζωή της περιοχής του Ρέντη και της Λεωφόρου Κηφισού.
The Ilisian ένας προορισμός υψηλής γαστρονομίας
Το The Ilisian καθιερώνεται ως ένας προορισμός που συνδυάζει περισσότερες από εννέα καινοτόμες γαστρονομικές και ψυχαγωγικές προτάσεις. Το άνοιγμα των εστιατορίων θα γίνει σταδιακά: το πρώτο που θα δούμε να ανοίγει, , στις αρχές Δεκεμβρίου 2025, είναι το ιαπωνικό εστιατόριο, ενώ τα υπόλοιπα venues θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν το κοινό μέσα στο 2026.
Πιο συγκεκριμένα, στον τελευταίο όροφο, το θρυλικό Galaxy Bar ανανεώνεται ως The Galaxy Dispensary, ένα εκλεπτυσμένο gastrobar με εκτενή συλλογή κρασιών και αποσταγμάτων. Δίπλα του, το The Galaxy Supper Club θα είναι ένα exclusive εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, μετατρέποντας έτσι τον όροφο σε διεθνή γαστρονομικό και ψυχαγωγικό προορισμό. To signature εστιατόριο του ξενοδοχείου Conrad Athens The Ιlisian θα είναι το Βυζαντινό, το οποίο πλέον θα λειτουργεί ως all-day grande brasserie, συνδυάζοντας ελληνική και γαλλική κουζίνα. Ενώ το Athenian Lounge café bar στο ισόγειο θα λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.Το ιαπωνικό εστιατόριο, με θέα στην πισίνα, θα προσφέρει αυθεντική ιαπωνική γαστρονομία με σεβασμό στην εποχικότητα των υλικών και φυσικά θα έχει high-end design. Τρεις επιπλέον προτάσεις φαγητού θα ανοίξουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ το all-day pool bar-restaurant θα είναι προσβάσιμο για τα μέλη του club, τους επισκέπτες του ξενοδοχείου και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Στον πυρήνα του The Ilisian, το ήδη σε λειτουργία House of NYNN –το οποίο απευθύνεται μόνο σε μέλη του club– προσφέρει premium εμπειρίες μέσω του Main Restaurant, ενός all-day χώρου με mid-century design και δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή. Η φιλοσοφία του είναι απλή: θρέψη, φροντίδα και απόλαυση. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται ελληνικά προϊόντα, από μικρούς παραγωγούς, βιολογικά κρέατα, άγρια βότανα και φυσικές ζυμώσεις χωρίς ζάχαρη. Το μενού εμπλουτίζεται με διεθνείς γεύσεις, ενώ η διακόσμηση ενσωματώνει υλικά όπως το ξύλο, την πέτρα και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία. Το αίθριο και η βεράντα με θέα στην πισίνα δημιουργούν έναν ήσυχο χώρο σύνδεσης με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται workshops, ομιλίες και γευσιγνωσίες που θα ενισχύουν την έννοια της κοινότητας γύρω από τη γαστρονομία.
Είμαστε σε αναμονή, λοιπόν, για όλα τα μεγαλεπήβολα και ωραία που ετοιμάζονται!