Θεματα

6 επικές κατσικομακαρονάδες και πού θα τις φας

Τα εστιατόρια της Αθήνας που τη μαγειρεύουν καταπληκτικά

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 972
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6 αθηναϊκά εστιατόρια που μαγειρεύουν τέλεια κατσικομακαρονάδα

Χοντρό μακαρόνι, λεπτό μακαρόνι, αλλά πάντως μακαρόνι, γιατί η κατσικομακαρονάδα έχει τη γεύση του χωριού, όχι της Ιταλίας. Κατσικάκι μαλακό, να λιώνει στο άγγιγμα του πιρουνιού, να μπλέκεται στο ζουμί της σαλτσούλας. Και τυρί. Πολύ τυρί, να τα καλύπτει όλα, μαζί και τις σκοτούρες σου. Είναι ένα πιάτο που δεν συναντάμε συχνά στα μενού των εστιατορίων, αλλά έτσι και το πετύχουμε και το πετύχουμε καλό, βάζει κάτω όλα τα υπόλοιπα. Οι παρακάτω κατσικομακαρονάδες (σ.σ. μερικές είναι προβατομακαρονάδες) το πήραν το πτυχίο τους στην κατσαρόλα, και μάλιστα με άριστα. Εύγε!

6 εστιατόρια στην Αθήνα για να φας κατσικομακαρονάδα

Άκρα

Αυτό το πιάτο είναι ένας από τους λόγους που έκανε τα Άκρα εστιατόριο ανάρπαστο. Εδώ βράζουν τα μακαρόνια μέσα στον ζωμό από το κατσικάκι και μάλιστα τον προσθέτουν σιγά σιγά στην κατσαρόλα, σε δόσεις, για να απορροφά το μακαρόνι τη νοστιμιά. Η κατσικομακαρονάδα καταφτάνει στο τραπέζι σου καυτή, μαζί με μπόλικο ανθότυρο και ζουμάκι, σε ποσότητα ικανή να χορτάσει δύο άτομα (ή έναν έξτρα πεινασμένο λιχούδη). Δεν την πετυχαίνεις πάντα στο μενού (μα γιατί;), αλλά αν τη δεις, παράγγειλέ την χωρίς δεύτερη σκέψη. Αμύντα 12, Παγκράτι, 2107251116

Μανάρι

Η παϊδακοταβέρνα του Άρη Βεζενέ έγινε διάσημη για το παϊδάκι της και δικαίως. Εγώ, όμως, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μακαρονάδα με μελωμένο κοκκινιστό αρνάκι και χοντρό σπαγγέτι – αν δεν ήμουν σε δημόσιο χώρο θα μάζευα τη σαλτσούλα από το πιάτο με το δάχτυλο. Η μακαρονάδα αυτή είναι πιάτο ημέρας και μπορεί να μην το πετύχετε. Αν σας συμβεί αυτή η ατυχία (μακριά από εμάς!), μην ανησυχείτε, υπάρχει κι άλλη μακαρονάδα-σουξέ. Είναι η περίφημη «Ορφανή», με ζυμαρικά που βράζουν στον ζωμό του κρέατος και μπόλικο τυρί. Ποίημα για δύο άτομα. Αγίων Θεοδώρων 3, 2152153804

Αισώπου Μύθοι

Το κατσικάκι είναι αργομαγειρεμένο μέσα σε μερακλίδικη κοκκινιστή σάλτσα. Σερβίρεται μαζί με φρέσκιες, λεπτές χυλοπίτες και ξηρό ανθότυρο, καταφτάνει σε γενναία μερίδα και είναι τόσο νόστιμο, που δεν μπορώ με τίποτα ν’ αφήσω κάτω το πιρούνι. Η κατσικομακαρονάδα είναι το απόλυτο best seller σ’ αυτό το ελληνικό εστιατόριο στου Ψυρρή (μια ματιά στα γύρω τραπέζια θα σου το επιβεβαιώσει – όλοι αυτό παίρνουν!), και καθόλου τυχαία. Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης μ’ αυτό το πιάτο έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Αισώπου 9, Ψυρρή, 2103251243

Φίτα

Το Φίτα έχει τους δικούς του κανόνες: δεν υπάρχει σταθερό μενού, μαγειρεύουν με την έμπνευση και τις πρώτες ύλες της ημέρας. Υπάρχουν κάποια σταθερά πιάτα, αλλά η δική μου αγαπημένη κατσικομακαρονάδα δεν είναι ένα απ’ αυτά. Ωστόσο, αν τη βρεις, με το γενναιόδωρο ζουμάκι της και το πασπαλισμένο τυράκι της, τη θες κολασμένα και δεν το ξέρεις. Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος, 2114148624

Μακαρούνες

Αρνάκι γάλακτος, που σιγομαγειρεύεται για ώρες μέχρι να λιώσει. Μπλέκεται με ζυμαρικά χοντρούτσικα και πληθωρικά (paccheri), στακοβούτυρο, κρέμα παρμεζάνας και ψητές αγκινάρες τουρσί. Αν η περιγραφή αυτής της μακαρονάδας δεν σε έχει κάνει ήδη να σηκώσεις το τηλέφωνο για κράτηση, να σου πω κι αυτό: στις Μακαρούνες όλα τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα – φτιάχνονται εδώ από την αρχή. Και είναι αυτό που απογειώνει τη γεύση του κάθε πιάτου. Αυτό και η μαγειρική ευφυΐα του σεφ και ιδιοκτήτη Villem Keizer, συνδυασμός άχαστος. Αιμιλίου Βεάκη 70, Περιστέρι, 2105721748

ΘάΜα Μεζέ

Το ΘάΜα Μεζέ κάνει όντως θαύματα με τους μεζέδες του, διαλέγει προσεκτικά την πρώτη ύλη του και όλα τα πιάτα που βγάζει από το τσουκάλι του είναι ένα κι ένα. Πώς να μην πετύχει αυτή η σύζουμη κατσικομακαρονάδα με σκιουφιχτά, μαλακό τυράκι Τήνου και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι; Εφιστώ την προσοχή σας στο γενναιόδωρο ζουμάκι του πιάτου. Τη νοστιμιά του την τρως με το κουτάλι. Λ. Μεσογείων 242, Χολαργός, 2110139951