- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι λιχουδιές που αξίζει να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από τον Βόλο
Για να μη γυρίσεις στην πόλη με άδεια χέρια, επιστρέφοντας από το Πήλιο
Τα καλύτερα προϊόντα στην αγορά του Βόλου
Όταν ο στόχος σου είναι το Πήλιο, ο Βόλος είναι το οπωσδήποτε πέρασμα, μια στάση για καφέ, τσίπουρα ή μια βόλτα για τα χρειώδη στην αγορά, πριν πάρεις τις στροφές για το παραδείσιο βουνό. Είναι και η στάση της επιστροφής, μια σύντομη προσγείωση για να συνέλθεις από το στροφιλίκι, πριν ξανοιχτείς στην απλωσιά της Εθνικής. Αυτή η στιγμή είναι η ιδανική για να ψωνίσεις λιχουδιές που δεν θα βρεις στην πόλη, πεσκέσια που μπορεί να μην είναι από το χωριό αλλά διαθέτουν τη δική τους μοναδικότητα. Άσε το αυτοκίνητο στο παραθαλάσσιο πάρκινγκ, μια ευκαιρία να γνωρίσεις τη γεύση του τόπου αλλά και τις ομορφιές του κέντρου, που περπατιέται σε μια πανέμορφη εύκολη βόλτα, η οποία αξίζει τον κόπο. Μια στερνή γουλιά διακοπών στο πιο νόστιμο πακέτο της.
11 στάσεις που αξίζει να κάνεις στην αγορά του Βόλου
Το λουκούμι του Παππού
Δεν νοείται να έρθεις Βόλο και να μη φέρεις πίσω πεσκέσι, το διαφορετικό, μοναδικό, λουκουμάκι του Παππού, ο οποίος είναι για τον Βόλο ότι ο Τερκενλής για τη Θεσσαλονίκη. Μαλακό και βουτυράτο, με άρωμα και χρώμα καραμέλας και μεγάλα κομμάτια καρύδι, για χρόνια επικρατούσε ο αστικός μύθος πως ο Παππούς τυχαία ανακάλυψε τη συνταγή, όταν μια μέρα έκαψε το μείγμα για το λουκούμι του. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα θεϊκό μουστολούκουμο στην ίδια συνταγή, στο ίδιο μαγαζί και τη νοσταλγική συσκευασία από το 1930.
Η Κυψέλη με την παλιά ιστορία της
Το γαλακτοπωλείο της κυρίας Βασιλικής Σκαρβέλη είναι ένα ανέγγιχτο κομμάτι της ιστορίας του Βόλου, με τα μωσαϊκά και το παλιό, καμπυλωτό, φιστικί ψυγείο-προθήκη. Το αιγοπρόβειο γάλα τους έρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής στην περιοχή, το αγελαδινό από φάρμα του Κιλκίς. Κάθε μεσημέρι το γιαούρτι τους το ψωνίζεις ζεστό, αλλά η κυρία Βασιλική στο πίσω μικρό εργαστήρι δημιουργεί θαύματα, τα οποία αξίζει να κοινωνήσεις. Πουθενά αλλού δεν θα βρεις τέτοιο γαλακτομπούρεκο μόνο με αγνό βούτυρο, ραβανί, μπακλαβά και σάμαλι με μαστίχα. Η κρέμα και το ρυζόγαλό τους, όταν τα προλάβεις ζεστά, σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Σπεσιαλιτέ τους επίσης ο κορμός, με τη σαντιγί που χτυπιέται από το φρέσκο, αγνό γάλα, αλλά και η φέτα τους, που λίγοι και καλοί γνωρίζουν ότι κρύβεται στο ψυγείο τους. Εσχάτως, έχουν προσθέσει παγωτό μηχανής από αιγοπρόβειο γάλα, με γεύση που σε γυρίζει πίσω στην παιδική σου ηλικία. 2ας Νοεμβρίου 96Γ, 2421024677
Φύλλο-Φύλλο για πίτα από χέρι
Πιτάδικα με αληθινά παραδοσιακές πίτες θα βρεις πολλά στην πόλη. Κανένας, όμως, δεν κάνει τις πίτες της Βάσως Δαμιανού όμως, που τα κάνει όλα στο χέρι. Ανοίγει φύλλο με συνταγή της μαμάς της, βάζει τα καλύτερα υλικά και φτιάχνει πίτες αλάδωτες και ονειρικές, σε μπαστουνάκια, που βολεύουν πολύ αν ζεις μόνος και τις αγοράσεις κατεψυγμένες, γιατί μπορείς να ψήσεις μόνον όσα μπαστουνάκια τραβά η όρεξή σου. Φτιάχνει και φρέσκο τηγανόψωμο με φέτα, πιτάκια κάθε λογής, ονομαστό, χειροποίητο τσουρέκι με μαχλέπι, κέικ, σοκολατόπιτα, σαμπλέ με βουτυράτη θριφτή ζύμη γεμιστά με δική της μαρμελάδα, άπαιχτο φοντανάκι Φερέρο, μαρμελάδες χωρίς πολλή ζάχαρη και γλυκά του κουταλιού. Επιτόπου παίρνεις για τον δρόμο τυρόπιτα, μελιτζανόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα και κολοκυθόπιτα. Ιωλκού 266Β, 2421038333
Το μυστικό ψωμί του Παλιού Φούρνου
Πάνω ακριβώς στον δρόμο για Αθήνα, στα Παλιά, ο Παλιός Φούρνος είναι σημείο συνάντησης για μια παραδοσιακή πίτα, κυρίως πιπερόπιτα και χορτόπιτα, αλλά και το σημείο που θα ψωνίσεις το πιο διάσημο, στρογγυλό, προζυμένιο καρβελάκι που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, με τη σκούρα ψίχα και την εντελώς δικιά του γεύση, που ταιριάζει τόσο στις μπρουσκέτες. Μια συνταγή που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν και που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από το 1924. Ψωμί που διατηρείται για μέρες και είναι τόσο νόστιμο που τρώγεται και σκέτο, σαν κέικ. Κροκίου 56, 2421033703
Εδώ ψωνίζουμε φύλλο και κάτι ακόμα καλύτερο
Τρεις γενιές βολιώτισσες νοικοκυρές από τον Κρικέλη ψωνίζουν το φύλλο της πίτας του, που το κάνει λες και το άνοιξες με τα χεράκια σου. Χωριάτικο, κρούστας και κανταΐφι, αλλά αφού έφτασες ως εδώ, μην αγνοήσεις το σπεσιαλιτέ τους γαλακτομπούρεκο και τα εξαιρετικής ποιότητας καρύδια και αμύγδαλα από τον κάμπο του Βελεστίνου. Ιωλκού 35, 2421038333
Ο πιο ιδιαίτερος χαλβάς του Παπαγιαννόπουλου
Μπορεί ήδη να τον ξέρεις, αφού κυκλοφορεί και σε ντελικατέσεν της Αθήνας. Αν δοκιμάσεις το μασουράκι με κακάο, ολόκληρο φουντούκι και σταφίδα, θα τον ερωτευτείς με την πρώτη μπουκιά. Με σώμα χωρίς κόρδα, βελούδο, που δεν κολλά στα δόντια, φτιάχνεται στο ίδιο μικρό εργαστήρι από το 1919 και πλέον, μόνον εδώ, στην πατρίδα του, τον βρίσκεις σε γεύσεις απαράμιλλες, όπως καφές με λεμόνι, κράνμπερι με ολόκληρο αμύγδαλο, με λεμόνι και κανέλα, με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο, με σοκολάτα και φρούτα ή με ταχίνι ολικής, το οποίο και μπορείς να προμηθευτείς σε βαζάκι για τις δικές σου σπεσιαλιτέ. Ζεστός-καυτός από την παραγωγή στην κατανάλωση, πριν ακόμη προλάβει να τυλιχτεί στη συσκευασία του. Για ένα δώρο με ξεχωριστό χαρακτήρα. Βασάνη 2, 2421021340
Ο Καρακάνας που κάνει γραβιέρα με κάνναβη
Ο Βόλος φημίζεται για το γιαούρτι και τα λευκά τυριά του. Στο κέντρο έχουμε πολλές κλασικές οικογένειες, στις οποίες θα βρεις πολύ καλή φέτα, μανούρι, ανθότυρο, εξαίρετο ντόπιο βούτυρο και κάθε λογής γιαούρτι. Ο Παναγιώτης Καρακάνας, όμως, με ένα μάστερ από Αγγλία στην τεχνολογία του γάλακτος, έχει πάει ένα βήμα παραπέρα το οικογενειακό τυροκομείο και ένθερμα σου τον συνιστώ για το (ΠΟΠ) παλαιωμένο κασέρι του, το (ΠΟΠ) μανούρι, το κασέρι με μαύρο σκόρδο, με μπούκοβο ή με κάνναβη, το βελούδινο γιαούρτι και φυσικά το λευκό, αιγοπρόβειο βούτυρο, που μια κουταλιά του δίνει την απόλυτη γεύση στο ψωμί με μέλι ή σε ένα οποιοδήποτε μαγειρευτό. Στο μαγαζί του κυκλοφορεί και ό,τι καλύτερο από τη μικρή παραγωγή της ευρύτερης Θεσσαλίας. Πολυμέρη 15, 2421027991
Το βολιώτικο πρωινό
Η μέρα για τους Βολιώτες ξεκινά με το κουλούρι του Στέργιου Τσουρίκα, συνήθεια που κρατά γερά από το 1982. Το αγαπάμε για το πιο μπόλικο-δεν γίνεται σουσάμι του, το ολοστρόγγυλο, ολίγον ψωμωμένο, σχήμα του, τη ζύμη που γίνεται όπως παλιά. Α. Γαζή 161Α
Το βραστερό φασόλι
Η κυρία Καρβούνη με τα παιδιά της έχει ένα από κείνα τα παλιά μπακάλικα, με τη σέσουλα, τις σκούπες με το άχυρο και όλη την πραμάτεια σε τσουβάλια. Ένα μπακάλικο που θα άξιζε και μόνο για την επιμονή του να γερνά χωρίς να γερνά, αλλά επιπλέον τυγχάνει να είναι η απόλυτη πηγή του καλού οσπρίου, για όποιον σέβεται τη χειμωνιάτικη κατσαρόλα του και το θέλει ντόπιο, βραστερό και νόστιμο. Όλη η Μαγνησία από εδώ ψωνίζει τα όσπριά της, που τα περισσότερα έρχονται από την περιοχή του Βελεστίνου, η οποία φημίζεται για τη φακή, τα ρεβίθια, τις χάντρες, τη φάβα, τα κουκιά και το φασόλι της αλλά και τη λευκή, σπασμένη φάβα, που γίνεται βελούδινη με ντομάτα στον φούρνο. Μαζί με τα ντόπια και βιολογικά των Πρεσπών, φασόλι, γίγαντες και ελέφαντες. Δημητριάδος 51
Το Αμύγδαλο που κάνει παρέα με όλους τους ξηρούς καρπούς
Όσο περισσότερα ξηροκαρπάδικα ανοίγουν τόσο πιο δύσκολα βρίσκεις έναν σωστό ξηρό καρπό, που να ξέρεις από πού κρατά η σκούφια του. Το Αμύγδαλο δεν θα σε εντυπωσιάσει με το ντιζάιν ή με το σοφιστικέ ντεκόρ του. Ξέρει όμως να διαλέγει αγνά προϊόντα από τους καλύτερους παραγωγούς της περιοχής του Βόλου, αλλά και να αγκαλιάζει όποιον στην Ελλάδα παράγει βιολογικά τη σοδειά του. Πλάι τους θα βρεις εξαίρετα ντόπια σύκα αποξηραμένα, δαμάσκηνα από τη Σκόπελο και ξεχωριστά βούτυρα από ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Ιάσονος 84 Α, 2421022375
Μοσχαράκι-μια σταλιά-από το Σέσκλο
Η οικογένεια Στύλα, εκτρέφει τη δική της ράτσα από ντόπια, μικρόσωμα σαν αμνοερίφια, μοσχαράκια στο Σέσκλο, στα περίχωρα του Βόλου και τα εμπορεύεται στο δικό της χασάπικο. Νοστιμιά βαθιά από αγνό κρέας και ο πιο υπέροχος κιμάς που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Αν ψάχνεις το ξεχωριστό κρέας, είσαι στο σωστό σημείο! Ελ. Βενιζέλου 10
*Έκανες τα ψώνια σου; Πριν αποχαιρετήσεις, είθισται μια στάση στην ιστορική Μινέρβα ή αλλιώς το πιο παλιό, παραλιακό ζαχαροπλαστείο του Βόλου για παγωτό σούπερ μόκα και κρέμα παγωτό, Σικάγο ή πάστα φούρνου με άρωμα από δεκαετία του ’60.
*Αν τύχεις μέρα Σάββατο, πάνω στον δρόμο σου, στο λιμάνι, στην έξοδο προς Αθήνα, θα συναντήσεις μια ενδιαφέρουσα λαϊκή, μόνο με βιολογικούς παραγωγούς που έρχονται από όλα τα χωριά του Πηλίου. Μαζί με τα λαχανικά θα βρεις τουρσιά, γλυκά, ελιές και μέλι.