Cafe Dior Restaurant | Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Cafe Dior Restaurant | Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη © Cafe Dior Restaurant
Θεματα

Η μόδα στο τραπέζι: Τα πολυτελή καφέ και εστιατόρια των διάσημων οίκων μόδας

Γεύση πολυτέλειας στα πιο fashion εστιατόρια του πλανήτη
Μπήλη Στεφανή
Μπήλη Στεφανή
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όταν η μόδα σερβίρεται στο πιάτο: Τα πιο stylish εστιατόρια οίκων μόδας στον κόσμο που άνοιξαν οι μεγάλοι σχεδιαστές

Ποιος είπε ότι το φαγητό δεν μπορεί να είναι και «in fashion»; Από τον Saint Laurent και τον Armani μέχρι το Gucci και τον Louis Vuitton, οι μεγαλύτεροι οίκοι Μόδας, δημιουργούν εντυπωσιακά ρεστοράν και καφέ σε όλο τον κόσμο, σερβίροντας στους καταναλωτές ευφάνταστες γαστρονομικές δημιουργίες και μια νέα lifestyle εμπειρία μέσα σε πορσελάνινα πιάτα.

H μόδα δεν είναι μόνο haute couture και η Γαστρονομία δεν είναι απλά ένα φαγητό. Στη σύνθεσή τους, περιλαμβάνονται έννοιες όπως το θάρρος, η έμπνευση, το όραμα, στοιχεία από την Τέχνη, διάφορους πολιτισμούς, κλπ. Oι μεγάλοι οίκοι Μόδας όπως είναι γνωστό, υπόσχονται πέρα από όμορφα προϊόντα, μια γενικότερα ελκυστική εικόνα καθώς προβάλλουν και προωθούν ένα lifestyle και μια ηλιόλουστη πλευρά της ζωής. Έτσι λοιπόν σήμερα, το βούτυρο στο αφράτο brioche ψωμάκι τους κρύβεται σε μια συνολική εμπειρία αισθήσεων.

Yιοθετώντας το σύνθημα «be our guest», luxury fashion houses συνεργάζονται με βραβευμένους σεφ και εγκαινιάζουν εστιατόρια και καφέ από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο, εξυπηρετώντας αυτό το σκοπό. Οι ζωντανοί αυτοί χώροι που φέρουν ταυτόχρονα και την υπογραφή διάσημων αρχιτεκτόνων, λειτουργούν σαν μανιφέστο για τα brands προκειμένου ν’ αφηγηθούν μέσω του φαγητού και της γεύσης γενικότερα, μια ενδιαφέρουσα ιστορία, να μεταφέρουν τη φιλοσοφία, τις αξίες και τις καινοτόμες ιδέες τους.

Ενώ λοιπόν στο παρελθόν, αρκούσε μια επίσκεψη σε ένα flagship κατάστημα, η αγορά μιας τσάντας, ρούχων ή αξεσουάρ, σήμερα, απλά και καθημερινά τελετουργικά όπως ένας καφές, ένα lunch ή ένα κοκτέιλ, δίνουν ένα καινούργιο λόγο στους καταναλωτές να επιστρέψουν δημιουργώντας τελικά το «engagement» που επιθυμούν όλα τα brands. Με φυσική παρουσία. Γιατί ό,τι και να λέμε και με φόντο το ψηφιακό τοπίο στο οποίο κινούμαστε, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί από το μοίρασμα μιας γκανάς σοκολάτας σε ένα artisanal πιάτο στο οποίο φιγουράρουν τα αρχικά ενός brand.

Μερικές από τις πιο γευστικές και stylish γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο που υπογράφουν γνωστά Luxury Fashion Brands.

Gucci | Gucci Osteria, Σεούλ

Έχοντας ήδη ανοίξει τρία «Gucci Osteria», σε Φλωρεντία, Μπέβερλι Χιλς και Τόκιο, το 2023 ο οίκος Gucci, εγκαινίασε το τέταρτο εστιατόριο με την υπογραφή του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin σεφ Massino Bottura, στον τελευταίο όροφο του flagship καταστήματος Gucci Gaok, στην περιοχή Itaewo, στη Νότια Κορέα. H μαξιμαλιστική ματιά του πρώην creative director του οίκου Alessandro Michele έχει μεταφραστεί σε ένα περιβάλλον όπου η Ιταλική γαστρονομική παράδοση συναντά τους ξεχωριστούς αισθητικούς κώδικες του οίκου.

Το interior παντρεύει με επιτυχία το χθες με το σήμερα και ανθίζει μέσα από μια πλούσια χρωματική παλέτα που περιλαμβάνει το βαθύ πράσινο, το έντονο κόκκινο Βουργουνδίας και το χρυσό, φέρνοντας στη μνήμη τη χαρακτηριστική χρωματική ιστορία του brand. Στο χειροποίητο πάτωμα φιγουράρουν μοτίβα με αστέρια, οι τοίχοι στολίζονται με σχέδια από ένα μαγικό φυτολόγιο θυμίζοντας τα εμβληματικά υφάσματα του οίκου, ενώ οι καρέκλες που μοιάζουν να έχουν ταξιδέψει από κάποιο palazzo στην Ιταλία ντύνονται με εντυπωσιακά βελούδα περιβάλλοντας τραπέζια στρωμένα με πορσελάνινα σερβίτσια, από τη συλλογή Gucci Décor.

To περιβάλλον, -όπως άλλωστε όλοι οι χώροι «Gucci Osteria» στον κόσμο- δίνει την αίσθηση ότι έχει ταξιδέψει από το χθες στο σήμερα καταφέρνοντας να δείξει τόσο φρέσκο και πολυτελές, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια υποδειγματικά άνετη ατμόσφαιρα. Και καθώς μιλάμε για μια κουζίνα-ωδή στις ιταλικές γεύσεις, ποιος δεν θα αισθανόταν άνετα μπροστά σε ένα πιάτο με καρμπονάρα ή τορτελίνι με κρέμα από παρμεζάνα Reggiano;

Saint Laurent Rive Droite | Sushi Park, Παρίσι

Eκτός από το κατάστημα Saint Laurent Rive Droite στη γαλλική πρωτεύουσα οι πιστοί fan του brand μπορούν ν’αναζητήσουν το Γιαπωνέζικο ρεστοράν Sushi Park , αποτέλεσμα της συνεργασίας του γαλλικού οίκου με τον σεφ Peter Park –διάσημο από το Sushi Park στο Λος Άντζελες. Όταν ο Άντονι Βακαρέλο, creative director του οίκου αποφάσισε να εισέλθει στη γαστρονομική σκηνή, ήταν δεδομένο ότι θα παρέμενε σταθερός στην κουλτούρα του brand ακολουθώντας τη γνωστή και εκλεπτυσμένη μορφή που το διέπει.

Το interior του χώρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντίλαλος των μπουτίκ καθώς κυριαρχεί η minimal αισθητική και η ατμόσφαιρα που συναντά κάποιος σε μια γκαλερί. Γεωμετρική ακρίβεια και επιφάνειες από μαύρο μάρμαρο, προσφέρουν μια σύγχρονη ερμηνεία της Γιαπωνέζικης αισθητικής, φιλτραρισμένης μέσα από το μονοχρωματικό φακό του Saint Laurent. O φωτισμός δημιουργεί έντονες σκιές πάνω στους ανάγλυφους τοίχους, ενώ τα καθίσματα είναι περιορισμένα και τοποθετημένα με ακρίβεια.

Το συνολικό αποτέλεσμα της σκόπιμης λιτότητας και της minimal αισθητικής, θυμίζει λιγότερο ρεστοράν και περισσότερο μια προσεκτικά επιλεγμένη εγκατάσταση, όπου το φαγητό παρουσιάζεται, όπως τα ρούχα στην πασαρέλα. Στο μενού -το οποίο φυσικά είναι απόλυτα συμβατό με τη φινέτσα του brand-, ο σεφ προσφέρει την «omakase» εμπειρία, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μενού, και ο σεφ επιλέγει να φτιάξει πιάτα ανάλογα με τα υλικά που του προσφέρει κάθε εποχή του χρόνου.

Louis Vuitton | Da Vittorio Cafe Louis Vuitton και DaV by Da Vittorio Louis Vuitton, Mιλάνο

Μετά από 3 χρόνια εργασιών, ο οίκος Louis Vuitton ξανάνοιξε πρόσφατα το flagship κατάστημά του, στη Via Montenapoleone. Μαέστρος και σε αυτή τη μεταμόρφωση ήταν ο αρχιτέκτονας Πίτερ Μαρίνο ο οποίος αποθεώνοντας την ιταλική κληρονομιά, πρόσφερε ταυτόχρονα μια συναρπαστική ματιά στον κόσμο και την κομψότητα του διάσημου γαλλικού οίκου.

Το interior το καταστήματος με τη νεοκλασική πρόσοψη-σύμβολο της ιταλικής διαχρονικής κομψότητας, χαρακτηρίζεται από αριστοκρατικά υλικά που προέρχονται από εργαστήρια στη Λομβαρδία, σκάλες εμπνευσμένες από τη μιλανέζικη ιστορική κατοικία Villa Necchi Campiglio και από μια ηλιόλουστη αυλή, με φως που φιλτράρεται μέσα από μια γυάλινη οροφή. Oι διαφορετικοί χώροι του «Palazzo Taverna», όπως είναι η ονομασία του, προσφέρουν ταυτόχρονα μια πολιτιστική αλλά και γαστρονομική εμπειρία.

Σε συνεργασία με το Da Vittorio Restaurant που βρίσκεται επίσης στο Μιλάνο και το οποίο κατέχει 3 Αστέρια Michelin, έχουν δημιουργήσει 2 gourmet, πιτ στοπ. Το Da Vittorio Cafe Louis Vuitton και το εστιατόριο DaV by Da Vittorio Louis Vuitton. Το καφέ, προσφέρει «luxury snacking» και γλυκάκια με το logo του οίκου, ενώ το ρεστοράν τιμώντας την ιταλική γαστρονομία σερβίρει εμβληματικές συνταγές όπως το Οσομπούκο με το ριζότο με σαφράν σερβιρισμένο και αυτό στο σχήμα του Monogram λουλουδιού του Louis Vuitton.

Tiffany & Co | Blue Box Cafe, Νέα Υόρκη

«Τίποτα κακό δεν είναι δυνατό να σου συμβεί εκεί», έλεγε για το κατάστημα Tiffany η Όντρεϊ Χέπμπορν, η αγαπητή Χόλι Γκολάιτλι, στην ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τρούμαν Καπότε. Mετά από 3 χρόνια εργασιών, το εμβληματικό κατάστημα της 5ης Λεωφόρου γνωστό και ως «The Landmark», ξανάνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2023 με στόχο να αντιπροσωπεύσει πολλά περισσότερα από ένα flagship κατάστημα.

Σε αυτό τον μαγικό χώρο Τέχνης, design, και φυσικά διαμαντιών «λάμπει» και ένας από τους διασημότερους γάλλους σεφ στις ΗΠΑ και βραβευμένος με αστέρι Michelin, ο Ντάνιελ Μπουλούντ στον οποίο ανατέθηκε ν’ αναλάβει το «Blue Box Cafe» στον 6ο όροφο. Το εστιατόριο, με γαλλικές και αμερικάνικες επιρροές, προσφέρει ένα all-day, «Breakfast at Tiffany» μενού, σερβίροντας cafe au lait, κρουασάν, τσάι, κομψά γλυκά και ενδιαφέροντα πιάτα. Η γαστρονομική εμπειρία, περιβάλλεται φυσικά από το άμεσα αναγνωρίσιμο χρώμα «Tiffany Blue» που είναι συνώνυμο με τον πολυτελή οίκο από τότε που έκανε το ντεμπούτο του το εμβληματικό «Tiffany Blue Box».

Dior | Monsieur Dior, Παρίσι | Cafe Dior, Ασία

Το 2022 και μετά από διετή ανακαίνιση, ξανάνοιξε τις πόρτες του το εμβληματικό κατάστημα του οίκου Dior στην ιστορική Avenue Montaigne στο Παρίσι, στεγάζοντας για πρώτη φορά ένα εστιατόριο στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Monsieur Dior». Μια τρυφερή υπενθύμιση στο πρόσωπο του Christian Dior, λάτρη της γαλλικής κουζίνας, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του gourmand. Οι ξεχωριστοί χώροι σχεδιάστηκαν φυσικά από τον Πίτερ Μαρίνο ενώ το απλό και κομψό μενού δημιούργησε ο σεφ Ζαν Ιμπέρ.

Στην Ασία τώρα, τέλη του 2024 ο γαλλικός οίκος, εγκαινίασε το «Cafe Dior by Mauro Colagreco» μέσα στο εντυπωσιακό Dior Gold House στην Μπανγκόκ. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ από την Αργεντινή, δημιούργησε ένα μενού που αντανακλά τη φιλοσοφία του γαλλικού οίκου μεταφράζοντάς τη σε υπέροχα cocktails, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Προηγουμένως, ο οίκος είχε εγκαινιάσει το Cafe Dior και στη Σεούλ, μέσα σε ένα concept store όπου οι fashion δημιουργίες συνδυάζονται με το φαγητό και την Τέχνη.

Mια μικρή γεύση και από άλλους οίκους Μόδας

Στο flagship κατάστημα Αλάια στο Παρίσι, το οποίο άνοιξε φέτος –υπάρχουν 2 ακόμα καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα- στη θρυλική Faubourg Saint-Honore βρίσκεται το «Le Cafe Sant Ambroeus». Το μιλανέζικο εστιατόριο με την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά ταίριαξε με τη φιλοσοφία του διαχρονικού fashion brand, του Αζεντίν Αλαϊά.

Ο Jacquemus σχεδίασε μια Μεσογειακή όαση, το «Cafe Oursin», στο πολυκατάστημα Galeries Lafayette στο Παρίσι. Το εστιατόριο, θυμίζει ένα παραθαλάσσιο σπίτι κάπου στη Μεσόγειο με λευκούς τοίχους, καρέκλες από ρατάν και διακοσμητικά στοιχεία όπως κεραμικά πολύχρωμα βάζα.

Το «Polo Bar» στη Νέα Υόρκη, δημιουργία του Ralph Lauren, αιχμαλωτίζει την ουσία της Αμερικανικής γαστρονομικής σκηνής. Το εστιατόριο σερβίρει αμερικάνικη κουζίνα εμπνευσμένη και από τα αγαπημένα πιάτα του σχεδιαστή.

Τα «Armani Ristorante» και «Armani Cafe» με την υπογραφή του ιταλού σχεδιαστή Giorgio Armani, βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη. Από το Μιλάνο, το Παρίσι και το Ντουμπάι, μέχρι τη Ντόχα, το Μουμπάι, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Mε σύγχρονο design και μια vintage γοητεία, τα εστιατόρια σερβίρουν πιάτα από την ιταλική κουζίνα με ένα σύγχρονο twist.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θ’ ανοίξει και φέτος το καλοκαιρινό pop-up εστιατόριο του οίκου Louis Vuitton, στο ξενοδοχείο «White 1921» στο Σεν Τροπέ, ενώ το μενού υπογράφουν οι βραβευμένοι σεφ και συνεργάτες, Arnaud Donckele και Maxime Frederic. Επιπλέον, αρχές του έτους άνοιξε στην Μπανγκόκ το LV the Place ένας μοναδικός προορισμός Τέχνης και αγορών, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα καφέ και εστιατόριο.

To γνωστό brand «Coach» με τα δερμάτινα είδη, και έδρα τη Νέα Υόρκη άνοιξε φέτος το πρώτο του εστιατόριο, «Coach Restaurant» και «Coach Coffee Shop» στη Τζακάρτα, στην Ινδονησία.

Το 2015 ο σκηνοθέτης Γουές Άντερσον, σχεδίασε για λογαριασμό της Prada, το «Bar Luce» στο ισόγειο του Fondazione Prada στο Μιλάνο. Χρησιμοποιώντας παστέλ χρώματα και στοιχεία από την ιταλική αισθητική του ’50 και του ’60 όπως ξύλινα πάνελ και πλακάκια, δημιούργησε ένα fusion Τέχνης, φαγητού και πολιτισμού, με τη μορφή ενός τυπικού Μιλανέζικού καφέ.

Δειτε περισσοτερα

Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Φραντσέσκα Ντιοταλέβι: Το να γράψω για τη Βίβιαν Μάιερ υπήρξε άσκηση λεπτότητας, σεβασμού και θάρρους

Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση