- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Κομοτηνή στο πιάτο»: Το γαστρονομικό μωσαϊκό της θρακιώτικης πόλης μέσα από 174 αυθεντικές συνταγές
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές

Το βιβλίο «Κομοτηνή στο πιάτο» παρουσιάζει την ιστορία της θρακιώτικης πόλης μέσα από τη γαστρονομία
Αν και οι δυο συγγραφείς, η Θεανώ Πασχάλη (εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής) και ο Ζαφείριος Τσάκος (αρχειονόμος, βιβλιοθηκονόμος) δεν είναι εξειδικευμένοι στη γαστρονομία, ωστόσο κατάφεραν από αγάπη για την πόλη τους να μας παρουσιάσουν ένα αξιοσημείωτο λεύκωμα με τίτλο «Κομοτηνή στο πιάτο» το οποίο φιλοδοξεί να είναι μια περιήγηση στο γαστρονομικό μωσαϊκό της πόλης μέσα από τις αυθεντικές συνταγές των πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής. Τα τελευταία 100 χρόνια η πόλη της Κομοτηνής δέχθηκε προσφυγικούς πληθυσμούς από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, διατήρησε τη δική της μειονότητα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται πάντα από πομακικά φύλα που κατοικούν είτε στην περιοχή της Ξάνθης είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης.
«Κομοτηνή στο πιάτο», ένα βιβλίο για τη γαστρονομία της Κομοτηνής

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι όλοι έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία μιας γαστρονομίας η οποία ξεφεύγει από τα τυποποιημένα πλαίσια της ελληνικής κουζίνας της υπόλοιπης Ελλάδας και δημιουργεί μια καλοδεχούμενη ποικιλία γεύσεων αλλά και συνδυασμούς υλικών ώστε να θεωρείται σήμερα πρωτότυπη. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αυτό θα βρει κανείς συνταγές οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άνετα στην καθημερινότητα και να εμπλουτίσουν το καθημερινό μενού όλων μας. Κάποιες από αυτές ήδη υπάρχουν στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας, όμως ακόμη και αυτές είναι εμπλουτισμένες με μια άλλη νότα γεύσης και υλικών που τις διαφοροποιούν από τις μέχρι τώρα γνωστές μας εκδοχές.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 19 κεφάλαια και οι συνταγές δημιουργήθηκαν από τις νοικοκυρές της περιοχής οι οποίες με ιδιαίτερη διάθεση άπλωσαν την κουζίνα τους με τα μικρά και τα μεγάλα τους μυστικά στους δυο συγγραφείς ώστε να τα περάσουν στο πολύτιμο αυτό βιβλίο που απαθανατίζει τις συνταγές της περιοχής. Μαζί με αυτές υπάρχει και μια ευρύτατη εισαγωγή σε κάθε κεφάλαιο με το οποίο εισάγεται ο αναγνώστης στη κουζίνα της περιοχής και στα φαγητά που από αυτήν την κουζίνα επιβίωσαν σήμερα στη περιοχή της Κομοτηνής. Μην ξεχνάμε πως με την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πολλοί Έλληνες ομογενείς από τη Γεωργία ήρθαν στην Ελλάδα, μαζί με αυτούς και κάποιοι Ρώσοι, Ουζμπέκοι και Αρμένιοι, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους νότα στον χάρτη των γεύσεων της περιοχής.
Μπορεί βέβαια αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχουν εστιατόρια με εθνικές κουζίνες στην περιοχή της Κομοτηνής, ωστόσο όμως τα τελευταία χρόνια όλη αυτή η γαστριμαργική αναζήτηση οδήγησε σε μια μεγαλύτερη προώθηση των τοπικών κουζινών και σήμερα αυτήν τη στιγμή ένας επισκέπτης μπορεί στην Κομοτηνή να δοκιμάσει και να απολαύσει καλό φαγητό. Σίγουρα τόμοι σαν το «Κομοτηνή στο πιάτο» συμβάλλουν σε αυτήν την γευστική πολυγνωσία που έχει κυριαρχήσει στη περιοχή και δημιουργούν νέες ενδιαφέρουσες και πολύ εξελιγμένες διαφορετικές πάντως συνταγές για το μέσο ελληνικό τραπέζι. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΠΑ και ο σχεδιασμός του έγινε από τον Καβαλιώτη Ιωάννη Τσίγκα της bookart, είναι ένα λεύκωμα που διακρίνεται για το καλόγουστο της έκδοσης ενώ πολύ ωραίες φωτογραφίες κοσμούν την κάθε σελίδα των συνταγών.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς του βιβλίου «Κομοτηνή στο πιάτο»
Θεανώ Πασχάλη: γεννήθηκε και ζει στην Κομοτηνή, με προπτυχιακές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, μεταπτυχιακές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και διπλωματική στον συμμετοχικό πολιτισμό. Εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από το 1995 στον διοικητικό και οργανωτικό τομέα των δράσεων του θεάτρου. Οργάνωσε και έλαβε μέρος σε projectς για την ενδυνάμωση γυναικών στα σύνορα, τις μειονότητες και την κοινωνική ενσωμάτωση τα οποία παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή, σε πόλεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Συμμετείχε σε εργαστήρια και συνέδρια για την Πολιτισμική Κληρονομιά, τον Λαϊκό Πολιτισμό, το City Branding, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας, την Προφορική Ιστορία, τον Κινηματογράφο και το Ντοκιμαντέρ.
Ζαφείριος Τσάκος: είναι Υπεύθυνος αρχειονόμος -βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, έχει πτυχίο αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας, πτυχίο Γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις υπηρεσίες πληροφόρησης σε ψηφιακό περιβάλλον. Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων, Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση.