- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Chnops: στο Κουκάκι συμβαίνουν τα πιο πρωτότυπα γαστρονομικά events
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Το Chnops και η ομάδα της Qualia κρύβονται πίσω από τα πρωτότυπα γαστρονομικά events που συμβαίνουν στο Κουκάκι
Βρίσκομαι σε ένα τραπέζι μαζί με πέντε άγνωστούς μου ανθρώπους. Κοιτιόμαστε όλοι απορημένοι, αλλά και με κάποιο ενθουσιασμό, σαν παιδιά που δεν έχουν ακόμη γίνει φίλοι. Μπροστά μου, μαλακά ακουμπισμένη πάνω στο σερβίτσιο μου, μια κάρτα δίνει τον ορισμό του έρωτα: «έ-ρω-τας, ουσ. (αρσ.) 1. Σαρκική έλξη ενός ατόμου προς άλλο, έντονη επιθυμία ή αγάπη, υπερβολική αφοσίωση, 2. Η σχέση μεταξύ ερωτευμένων, 3. Το αντικείμενο της ερωτικής επιθυμίας, 4. Η σαρκική επαφή, η ερωτική πράξη, 5. Βαθιά έλξη ή ενδιαφέρον για κάτι».
Μια γυναικεία φωνή, εκείνη της Κλαίρης, ακούγεται να λέει: «Γνωριστείτε μεταξύ σας. Τι φαγητό θα ήσασταν;». Δειλά-δειλά ξεκινάμε να συζητάμε με τους άγνωστους συνδαιτυμόνες μας. Γελάμε με τις απαντήσεις. Η Κλαίρη παίρνει πάλι τον λόγο: «Σήμερα, θα εξερευνήσουμε τον έρωτα μέσα από τη γεύση. Ο έρωτας και το φαγητό μας θρέφουν σωματικά και ψυχικά, ενώ και για τα δύο χρειαζόμαστε και τις πέντε αισθήσεις μας. Απόψε θα εξερευνήσετε τους εαυτούς σας σε σχέση με τον έρωτα. Μην κοιτάζεστε μεταξύ σας με το βλέμμα “εγώ για μια μπίρα βγήκα!” (γέλια) Όχι! Εδώ έχει εξερεύνηση!».
Τις επόμενες δύο ώρες (που δεν καταλαβαίνω πόσο γρήγορα κυλούν) το δείπνο μου αποδεικνύεται εξόχως διαδραστικό. Μας ζητούν να δοκιμάσουμε τρία κρασιά και να προσπαθήσουμε να κατατάξουμε τις αναμνήσεις που ανασύρει η γεύση τους ανάμεσα σε αγάπη, έρωτα ή κάτι άλλο, λιγότερο συναρπαστικό. Στο πρώτο ορεκτικό, ένα ταρτάρ από βιολογικό μοσχάρι (δηλαδή ωμό κρέας), η Κλαίρη λέει ότι στον έρωτα, όπως και στο φαγητό πρέπει να εμπιστευθούμε ότι δεν θα πάθουμε τίποτα, να αποδεχτούμε ότι ο κίνδυνος είναι κομμάτι της εμπειρίας. Μας ζητά να σκεφτούμε: εμείς πώς αντιδρούμε απέναντι στον έρωτα; Στο δεύτερο ορεκτικό, ένα ωραιότατο ψητό μανούρι, καλούμαστε να ζωγραφίσουμε με τη βοήθεια μιας μαρμελάδας ντομάτας τον έρωτα όπως είναι τώρα στη ζωή μας. Το κορίτσι δίπλα μου σχεδιάζει ένα τεράστιο Χ. Στο κυρίως καταφτάνει μπροστά μας μια υπέροχα χρυσαφένια κροκέτα. Είναι η στιγμή της αποκάλυψης. Πώς νιώθεις όταν ανακαλύπτεις ποιος πραγματικά είναι αυτός που ερωτεύτηκες; (εγώ πάντως καταχάρηκα – ήταν κροκέτα μουσακά).
Αυτό ήταν ένα curated event, ένα, ας πούμε γαστρονομικό εργαστήριο, που δημιούργησε η ομάδα Qualia για την ημέρα του Άγιου Βαλεντίνου. Η Qualia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που μεταξύ άλλων διοργανώνει τέτοιου είδους διαδραστικά δείπνα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι «ο γαστρονομικός πολιτισμός μεταφράζεται σε ό,τι μας αφορά – ας πούμε στον έρωτα», όπως λέει η Κλαίρη Μπακούρα, που μαζί με την Αγλαΐα Νάκα εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το γαστρονομικό εργαστήριο.
Σκοπός αυτών των γαστρονομικών εκδηλώσεων, που γίνονται στον υπέροχο χώρο του Chnops στο Κουκάκι, είναι να προσεγγίσουν τη γαστρονομική κληρονομιά όσο πιο διαδραστικά και γευστικά γίνεται. Φανταστείτε στο σαν ένα παιχνίδι (γευστικής) μάθησης ενηλίκων. Λέει και πάλι η Κλαίρη: «Αυτά τα γαστρονομικά events θα γίνονται μία φορά το μήνα, μπορεί και συχνότερα, κάθε φορά στο Chnobs. Για τα πιάτα, χρησιμοποιούμε πάντα πολύ καλά προϊόντα, τοπικά, εποχιακά, και ελληνικές ετικέτες κρασιού. Στα δείπνα μυστηρίου, στα οποία οι καλεσμένοι πρέπει να λύσουν ένα έγκλημα, προσανατολιζόμαστε σε μία συγκεκριμένη περιοχή, οπότε ο άνθρωπος που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο αναγκαστικά μαθαίνει και για τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου». Για παράδειγμα, στην εκδήλωση «Έγκλημα και Λαιμαργία» οι καλεσμένοι έλυσαν το μυστήριο της Ρομπόλας (κεφαλλονίτικη οινική ποικιλία) έχοντας στη διάθεσή τους ως στοιχεία παραδοσιακά εδέσματα από την Κεφαλλονιά.
Μια ωραία ευκαιρία να τα ανακαλύψετε όλα αυτά είναι αυτό το Σάββατο 22 Μαρτίου (13.00-16.00) στο Chnops όπου διοργανώνεται ένα βιωματικό γαστρονομικό event για όλη την οικογένεια. Εδώ θα παίξετε, θα φάτε και θα μάθετε τα πάντα για την επανάσταση του 1821 και τη σχέση της με τον μπακαλιάρο. Το event είναι κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και άνω και μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας τηλεφωνικά στο 6970921552.
Βεΐκου 93, Κουκάκι, 6970921552, Fb: Chnops Athens, Instagram: @chnops_athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Θα μου βάλετε μια μπάλα σορμπέ κολοκύθας;
Cocktails δίπλα στο κύμα, μυστικοί κήποι και θερινά σινεμά 7 ορόφους πάνω από το έδαφος
Μια καλοκαιρινή εμπειρία με φόντο την πιο όμορφη εκδοχή της Αθήνας
Ένα ιδιαίτερο open-air cinema συνδυάζει προβολές, γαστρονομία και θέα
Η φωτισμένη Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός και ο αττικός ουρανός συνθέτουν ένα σκηνικό που δύσκολα ξεχνιέται
Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης υπογράφει ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην comfort αισθητική της ιταλικής κουζίνας και την αξία της εποχικής πρώτης ύλης
Η τάση δεν αφορά μόνο την πολυτέλεια αλλά και μια διαφορετική φιλοσοφία εξόδου
Εστιατόρια, μπαρ και οι ταβέρνες που αγαπάμε
Mια νέα, ζωντανή ερμηνεία στην έννοια της open kitchen bakery
Εδώ ο καφές δεν είναι συνήθεια. Είναι καθημερινή τελετουργία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.