- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°

Μίξερ 12: Τα διαφορετικά είδη ζάχαρης και οι χρήσεις τους
Η ζάχαρη, το γλυκό συστατικό που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε γλυκές και αλμυρές παρασκευές, έχει πολλές μορφές και τύπους, καθένας από τους οποίους μας προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Από τις πιο κοινές μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, οι τύποι ζάχαρης ποικίλλουν, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Ζάχαρη κρυσταλλική
Η ζάχαρη αυτή είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές, από γλυκά και σάλτσες μέχρι ποτά και ροφήματα. Είναι ο «βασιλιάς» της κουζίνας, προσφέροντας τη γλυκύτητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Ζάχαρη άχνη
Λεπτότατα αλεσμένη σε σκόνη, η ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει την επιθυμητή υφή και γλυκύτητα σε γλάσα, κρέμες και γλυκά. Η εξαιρετικά λεπτή της υφή την καθιστά ιδανική για επικάλυψη γλυκών και για συνταγές που απαιτούν διαλυτικότητα σε κρύες ή ζεστές βάσεις.
Καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη είναι γνωστή για τη γεμάτη και «μεστή» γεύση της, η οποία προέρχεται από την παρουσία μελάσας. Η μελάσα της δίνει την καραμελωμένη γεύση, κάνοντάς την ιδανική για ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και για γλυκά που απαιτούν μια πιο έντονη γεύση. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε μέταλλα σε σχέση με την κρυσταλλική.
Ζάχαρη μπαχαρικό
Η ζάχαρη αυτή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω των μοναδικών της αρωμάτων και της προσθήκης διάφορων μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο ή το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για γλυκά που έχουν έντονα αρώματα, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, αλλά και για ροφήματα που χρειάζονται μια γλυκιά, πιο αρωματική πινελιά.
Ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι λιγότερο επεξεργασμένη και έχει μια πιο φυσική γεύση, με ελαφριές νότες μελάσας. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν έναν πιο φυσικό και λιγότερο επεξεργασμένο τύπο ζάχαρης.
Φρουκτόζη και γλυκαντικά φρούτων
Η φρουκτόζη ανακαλύφθηκε το 1847 από τον Γάλλο χημικό Ογκιστάν Πιέρ-Ντιμπρανφό. Είναι φυσικό σάκχαρο, που προέρχεται από τα φρούτα και από κάποια λαχανικά, και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γλυκών με λιγότερες θερμίδες – αλλά εξίσου νόστιμα.
Ζάχαρη στέβια
Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα με διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων. Η στέβια προσφέρει γλυκύτητα, χωρίς να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, καθιστώντας την ιδανική για υγιεινές συνταγές.
Ζάχαρη καρύδας
Προερχόμενη από το άνθος της καρύδας, η ζάχαρη αυτή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και υψηλή σε σουκρόζη. Είναι ιδανική για vegan και υγιεινές επιλογές.
Η ζάχαρη, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γλυκιά προσθήκη στα γεύματά μας. Σημαντικό είναι να επιλέγετε τη ζάχαρη που ταιριάζει καλύτερα στη συνταγή που επιθυμείτε να δημιουργήσετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομαντική απόδραση στην καρδιά της Αθήνας
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα.
«Προσέλκυσε κύματα απαιτητικών θαμώνων σε λιγότερο από ένα χρόνο»
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Artisan Bakery στο ισόγειο, American Bar Restaurant στον πρώτο όροφο
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το φαγητό είναι τα νέα αθλητικά, όλοι μιλούν γι’ αυτό
Την μια παραέχει, την άλλη λείπει… Τελικά ποιο είναι το σωστό αλάτι στο μαγείρεμα;
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Η Ιταλία προσγειώθηκε στη Μαυρομιχάλη
Συνέντευξη με τον σύμβουλο γαστρονομίας του Master Chef και ιδιοκτήτη δύο επιτυχημένων αθηναϊκών εστιατορίων
Ο βίος και η γλυκιά πολιτεία ενός εμβληματικού ζαχαροπλάστη
Ποιος είπε ότι το fast food δεν μπορεί να είναι υγιεινό;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.