Γλυκά Χριστούγεννα στο Mίξερ με τον Στέλιο Παρλιάρο
«Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας»
Μίξερ 12: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τη ζάχαρη και τα Χριστούγεννα
Και επιτέλους φτάνουν οι γιορτές! Υπάρχει καλύτερη περίοδος για δημιουργία εντός και εκτός κουζίνας; Το όμορφα στολισμένο γιορτινό τραπέζι γίνεται το σημείο συνάντησης όπου ανταλλάσσονται γέλια, ευχές, συναισθήματα και αναμνήσεις. Σε αυτή τη σκηνή, η ζάχαρη παίζει έναν αναντικατάστατο ρόλο ως σύμβολο χαράς και ενότητας, καθώς από τα αρχαία χρόνια, τα γλυκά συμβόλιζαν τη φιλοξενία. Γι’ αυτό και το γιορτινό τεύχος του Mίξερ, του μηνιαίου συλλεκτικού περιοδικού γεύσης που κυκλοφορεί με την Athens Voice, δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο σε άλλο υλικό. Η ζάχαρη θα πρωταγωνιστήσει στις γλυκές, αλλά και υφάλμυρες συνταγές μου και θα σκορπίσει «χιόνι» στις ποδιές μας και ζέστη στις καρδιές μας.
Αν το σκεφτούμε, όπως τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που γλυκαίνει τις καρδιές μας έτσι και η ζάχαρη, σε όλες τις μορφές της, είναι το συστατικό που γλυκαίνει τις αγαπημένες μας συνταγές, η γεύση της χαράς, της ζεστασιάς, της συντροφικότητας. Αυτή η γλυκιά γεύση που αναδύεται από το σπίτι μας και ταξιδεύει στην καρδιά κάθε πιάτου, κάθε γλυκού που φτιάχνουμε για να μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Η ζάχαρη, με την απλή αλλά τόσο μαγευτική παρουσία της, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τα πιο ταπεινά υλικά σε κάτι υπέροχο. Αξιοποιώντας τη σε κάθε της μορφή, από την άχνη μέχρι την κρυσταλλική, δημιουργούμε γλυκά που γίνονται τα πιο αγαπημένα μας στολίδια –κυρίως επειδή τρώγονται–, τα οποία τοποθετούνται με περηφάνια στο κέντρο του τραπεζιού, σαν μια ελκυστική πρόσκληση για τους καλεσμένους: από τους κλασικούς κουραμπιέδες ή αυτούς με ένα twist, τα μελομακάρονα και τους κορμούς σοκολάτας, μέχρι τις πιο πρωτότυπες γιορτινές δημιουργίες. Σκεφτείτε το άρωμα από τη σαρλότ σοκολάτας με ρούμι που γεμίζει το σπίτι, το τραγανό φύλλο της πίτας που κρύβει μέσα της μια γλυκιά γέμιση με καρύδια και μέλι, ή τις ζεστές μπισκοτένιες μπουκίτσες με κανέλα και πορτοκάλι που λιώνουν στο στόμα. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, λοιπόν, ότι η ζάχαρη είναι το συστατικό που μεταμορφώνει κάθε στιγμή σε γιορτή.
Για μένα αλλά και για κάθε ζαχαροπλάστη η ζάχαρη είναι το πιο πολύτιμο υλικό, ο «λευκός χρυσός» κάθε συνταγής. Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας για την οικογένεια και τους φίλους σας, με συνταγές που θα στολίσουν το τραπέζι σας με ένα μοναδικό τρόπο. Καλές γιορτές με δημιουργίες που θα μείνουν αξέχαστες. Και επειδή τα «λίγα λόγια ζάχαρη»… ας ξεκινήσουμε μαζί για ένα ακόμα ταξίδι στη γεύση και στον χρόνο.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους κι όλες και ευτυχισμένο το νέο έτος 2025!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.