Θεματα

Πες το με ένα γλυκό

Τα πιο ωραία γλυκά των φετινών γιορτών

Έφη Πάλλη
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το γλυκό στην κατηγορία δώρο-«μην πάμε με άδεια τα χέρια», είναι ό,τι το μαύρο στην κατηγορία μόδα: all time classic! Πέρα από τα ψαγμένα δωράκια, τα προσωπικά ή για το σπίτι, τα γλυκά, ειδικά τα χριστουγεννιάτικα, είναι ένα ωραιότατο και πάντα καλοδεχούμενο δώρο. Κάναμε τις βόλτες μας, είδαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε όχι απλά τα γλυκά που μπορείτε να προσφέρετε αλλά τα πιο εντυπωσιακά, διαφορετικά, σε μοναδικούς συνδυασμούς γλυκίσματα των φετινών Χριστουγέννων. Οι ζαχαροπλάστες- καλλιτέχνες τα έδωσαν όλα τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσίαση! Το ταξίδι στην ονειροζαχαρο-χώρα αρχίζει. Έτοιμοι;

Αφράτη Πάβλοβα παραδοσιακή με φράουλες, χριστουγεννιάτικα δεντράκια από δυο-τριών ειδών σοκολάτες και βουτυρένια μπισκότα, παραδοσιακά πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, έλατα με γκανάζ σοκολάτας και κροκάν αμυγδάλου, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμιδιά; Ο Στέλιος Παρλιάρος στα καταστήματα Sweet Alchemy δημιουργεί απογειωτικές ζαχαροπλαστικές δημιουργίες με τη σοκολάτα να κυριαρχεί. Δε μας λυπάται καθόλου και επιστρατεύει όλη του τη μαεστρία με πολλών ειδών αχνισμένα κέικ και γλασαρισμένους κορμούς και μας αποτελειώνει με αυτή τη ζουμερή πουτίγκα, τη γεμιστή με σταφίδες και κράμπερι. Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, 210 8080480 και Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 210 7240205

image

Οι φούρνοι Βενέτη είναι από τους πρώτους που αναπτύχθηκαν στον τομέα της ζαχαροπλαστικής, διατηρώντας τις παραδοσιακές συνταγές αλλά και εξελίσσοντας τις γεύσεις με θεαματικά (γιαμ) αποτελέσματα. Για την πρωτοχρονιά του 2015 διαθέτουν βασιλόπιτες που συνδυάζουν χειμερινά φρούτα και ξηρούς καρπούς με σοκολάτα, όπως είναι το πορτοκάλι με σοκολάτα γάλακτος, η βασιλόπιτα αμυγδάλου και το παραδοσιακό σμυρνέικο τσουρέκι με κανελογαρίφαλλα και επικάλυψη μαρέγκας. Όμως, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε σας προτείνουμε με κλειστά μάτια τη πιο μοδάτη και εντυπωσιακή βασιλόπιτα- μακαρόν με γεύση ρόδι, επικάλυψη λευκής σοκολάτας και διακόσμηση με πραγματικά γαλλικά μακαρόν.

image

Στις boulangerie- patisserie Paul, η κόλαση ντύθηκε στα λευκά και πήρε το όνομα «Bûcheamandeabricot», δηλαδή χριστουγεννιάτικος κορμός με μους αμυγδάλου, παντεσπάνι, κρυσταλλιζέ compotée βερίκοκο και τραγανά αμύγδαλα. Σε παραλλαγή έχουν κάτι σε μοσχοβολιστό χριστουγεννιάτικο κορμό με βούτυρο-κρέμα, άρωμα καφέ, κομμάτια φουντουκιού και μπισκότο αμυγδάλου βουτηγμένο σε καφέ! Επειδή είναι από τους μετρ του χώρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιούργησαν και το «l’entremet Bougie», ένα επιδόρπιο που ξαφνιάζει για το ιδιαίτερο σχήμα του αλλά και για τη μοναδική του γεύση. Απαλή κρέμα bavaroise βανίλιας, μαλακό παντεσπάνι, compotée βατόμουρο και επικάλυψη λευκή σοκολάτας, το οποίο συνοδεύεται από ειδική συσκευασία σε σχήμα φαναριού και αποτελεί την ιδανική επιλογή για να κάνετε ένα γλυκό και πρωτότυπο δώρο. Λεβίδου 4, Κηφισιά, Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Πλατεία Εσπερίδων και Κύπρου 70, Γλυφάδα

image

Στα ζαχαροπλαστεία Fresh θα βρείτε μοναδικούς κορμούς με γέμιση καραμέλα ή σοκολάτα bitter, αλλά και το συγκλονιστικό κορμό προφιτερόλ με ολόκληρα σουδάκια στη γέμιση. Το «Mont Blanc» ή ελληνιστί Λευκό Βουνό είναι, ειδικά για όσους αγαπούν το κάστανο, η επιτομή της απόλαυσης! Αποτελείται από βανίλια Μαδαγασκάρης με μαρέγκα και κρέμα κάστανο και κομμάτια από κάστανο, τυλιγμένο σε πουρέ κάστανο. Επίσης τα Fresh δημιουργούν το παραδοσιακό για πολλές δυτικές χώρες «Ginger Bread House», δηλαδή ένα μπισκοτένιο σπιτάκι με το άρωμα και την πικάντικη γεύση του τζίντζερ, που ταιριάζει άψογα με τον καφέ, το τσάι και γενικά τα ζεστά ροφήματα. Διαθέτουν επίσης μεγάλη ποικιλία σε μους και τάρτες με 0% ζάχαρη για αυτούς που προσέχουν! Καταστήματα Fresh: Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ερυθραία, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Κολωνάκι, Νέα Σμύρνη, Παγκράτι

image

Αν αναπολήσατε ένα παραδοσιακού τύπου γλυκό, μια τσουρεκένια βασιλόπιτα με το μαχλέπι να σπάει τη μύτη, τότε ο δρόμος δείχνει προς τον «Παπαπαρασκευά»! Από την Ξάνθη με μια μακρά ιστορία στη ζαχαροπλαστική, που οι ρίζες της βρίσκονται στο 1926, μας έκανε τη χάρη να κατέβει στο κλινών άστυ και να μας θυμίσει πως είναι η γεύση του φρέσκου βουτύρου. Για αυτές τις γιορτές εκτός από τις γνωστές βασιλόπιτες, φτιάχνει και την «τριφτή», που είναι μια μοναδική ζύμη, ένας συνδυασμός που θυμίζει κάτι από κέικ, κάτι από μπισκότο και κάτι από τάρτα γεμιστή με βελούδινη βανίλια! Η «μαλλιαρή» δε, είναι μια κλασικού τύπου τούρτα με γέμιση σοκολάτα- φράουλα, που καλύπτεται με πολλά και λεπτά φύλλα σοκολάτας. Δοκιμάσαμε και μελομακάρονα γεμιστά. Εδώ, το καρύδι δεν θα το συναντήσετε σε όλη τη ζύμη (η οποία είναι και αφράτη και τραγανή), αλλά στη μέση ως γέμιση, οπότε αν θέλετε να πάρετε πιο ατομικού- τύπου κέρασμα, μη διστάσετε! Παπανδρέου 13, Γλυφάδα , 210 - 980220

image

Η «Μέλισσα» μας έμαθε τα υψηλής γαστρονομίας γλυκά μέσα από μυστηριώδεις συνδυασμούς και σπάνια υλικά. Από τις τάρτες ξεχωρίζει η λεμόνι-πραλίνα, που είναι crumble με κρέμα πραλίνας, επόμενη στρώση με κρέμα λεμόνι (όπως της lemon pie) και στην κορυφή τούφες ανάλαφρης μαρέγκας. Στις πιο φρουτένιες γεύσεις, που καμιά φορά αυτές τις γιορτινές μέρες είναι απαραίτητες λόγω «υπερφόρτωσης», πρωταγωνιστεί η τάρτα ανανά που είναι Daquoise με δροσερή μους καρύδας, κομμάτια φρέσκου ανανά και δυόσμο. Κάθε μπουκιά από το καρέ φραμπουάζ με πυκνή σοκολάτα, φραμπουάζ, τραγανή νουγκατίνα με grue de cacao και γλυκάνισο δεν είναι απλά ξεχωριστή, είναι εθιστική. Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, 2105711055

image

Συλλεκτικές χριστουγεννιάτικες συσκευασίες με μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιαγμένα με φρέσκο βούτυρο, βασιλόπιτα με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, σοκολάτας υγείας ή άχνη ζάχαρη, τριπλή μους σοκολάτας, γλυκό κάστανο και τέλος εντυπωσιακά σπιτάκια από μπισκότα βουτύρου, θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης. Μέχρι να ετοιμάσουν το γλυκό, πιανίστες θα σας βάζουν στο κλίμα των γιορτών με γνωστές μελωδίες.