Θεματα

4 υπέροχες συνταγές για υγιεινό & plant-based πρωινό

Υγιεινό, θρεπτικό και άκρως απολαυστικό!

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Alpro

Alpro: Όπως κι αν ξυπνάς, απόλαυσέ το με τον τρόπο σου

Διάβασα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις αποφάσεις της νέας χρονιάς. Ξέρετε ποιες αποφάσεις… Αυτές που όλοι παίρνουμε και κανείς δεν κρατάει. Στο άρθρο αναφέρεται ότι «μόλις το 9% των ενηλίκων είναι συνεπές ως προς τους στόχους που βάζει για τη νέα χρονιά», παρόλο που «το 85% πιστεύει ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις των αλλαγών θα διαρκέσουν για 1 και 2 χρόνια». Δεν βγάζει και πολύ νόημα, έτσι δεν είναι; Αν πιστεύουμε ότι τα New Year Resolution θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής μας, τότε γιατί δεν τις ακολουθούμε; Ε, λοιπόν, εγώ φέτος αποφάσισα πεισματικά να ανήκω σε αυτό το 9%. Άλλωστε η δική μου απόφαση είναι όχι μόνο εύκολη, αλλά και λαχταριστή, κι είναι αυτή: να προσέξω λίγο παραπάνω τον εαυτό και τη διατροφή μου βάζοντας το πρωινό στην καθημερινότητά μου.

Alpro

Σε αυτή μου την απόφαση υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: η έλλειψη χρόνου. Συνήθως, ξυπνάω, φτιάχνω καφέ που πίνω μονορούφι και ξεκινάω για τη δουλειά μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που θα ανοίξω τα μάτια μου. Άρχισα, λοιπόν, να σκέφτομαι ρεαλιστικούς τρόπους για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό. Κι έτσι βρήκα την Alpro. Η Alpro δεν είναι τυχαίο brand – έχει τεράστια εξειδίκευση στη φυτική διατροφή με εμπειρία που ξεπερνά τα 40 χρόνια. Έχει, όμως, και κάτι άλλο: τη σειρά No Sugars, η οποία και περιλαμβάνει τα μοναδικά branded φυτικά ροφήματα στην Ελλάδα χωρίς καθόλου σάκχαρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείς να φτιάξεις ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό!

Πέρασα αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες του χρόνου ψάχνοντας και δοκιμάζοντας εύκολες, απολαυστικές και θρεπτικές συνταγές με βάση τα φυτικά ροφήματα της Alpro χωρίς ζάχαρη κι έχω να πω ότι μέχρι στιγμής το New Year Resolution μου έχει αποδειχθεί άκρως… απολαυστικό (εκτός από ωφέλιμο)! Να μερικές από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές…

Smoothie με αμύγδαλο, μπανάνα και εσπρέσο

Alpro

2 ώριμες μπανάνες (που έχω πρώτα βάλει στην κατάψυξη), 1 κ. σ. βούτυρο αμυγδάλου ή φυστικοβούτυρο, 400ml ρόφημα Alpro Αμύγδαλο χωρίς ζάχαρη, 50 ml καφές, πάγος. Αυτά μόνο χρειάζεσαι για το τέλειο πρωινό. Τι χρειάζεται να κάνεις; Απλώς να ρίξεις όλα τα υλικά στο blender και να τα χτυπήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε μόλις 5 λεπτά έχεις ένα πεντανόστιμο smoothie, που χάρη στο Alpro Ρόφημα Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες Β2, Β12, D και E. Θα ανακαλύψεις επίσης ότι το smoothie σου θα έχει απολαυστική γεύση αμυγδάλου. Αυτό οφείλεται σε ένα μικρό μυστικό: τα αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται στο ρόφημα Alpro είναι ελαφρώς καβουρδισμένα, ώστε να κρατούν όλη τη νοστιμιά τους!

Overnight Oats

Alpro

Τις μέρες που δεν έχω καθόλου χρόνο, ξεκινάω τη διαδικασία του πρωινού από το βράδυ. Σε ένα μπολ ρίχνω 1/3 του φλιτζανιού, νιφάδες βρώμης, ½ μπανάνα, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα κανέλα, και 350ml Alpro ρόφημα βρώμης χωρίς ζάχαρη. Βάζω το μπολ στο ψυγείο και το πρωί το σερβίρω στον εαυτό μου μαζί με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και λίγο κακάο. Εκτός από φοβερά νόστιμο, αυτό το Overnight Oatmeal έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες B2, B12 και D. Επιπλέον η βρώμη που χρησιμοποιεί η Alpro για το ρόφημα βρώμης χωρίς ζάχαρη, καλλιεργείται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.

Πουτίγκα με σπόρους Chia και σμέουρα

Alpro

50γρ. φρέσκα σμέουρα (ή κατεψυγμένα), 35γρ. σπόροι Chia, 1 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου και 230ml Alpro ρόφημα καρύδας χωρίς ζάχαρη. Τι κάνουμε εδώ; Λιώνουμε τα σμέουρα με ένα πιρούνι, ύστερα ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα τάπερ. Κλείνουμε το τάπερ, το κουνάμε καλά και αυτό ήταν όλο! Το βάζουμε στο ψυγείο, για να το απολαύσουμε το επόμενο πρωί και να πάρουμε όλο το ασβέστιο, τις βιταμίνες ( B12, D) και την τροπική διάθεση που χρειαζόμαστε από τη μέρα μας! Αν σου αρέσει η καρύδα, πραγματικά θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή.

Matcha Latte

Alpro

Όταν βιάζομαι πάρα πολύ και δεν έχω όρεξη να φάω πρωινό, αυτό το ζεστό matcha latte μου λύνει τα χέρια. Όχι μόνο γιατί είναι ένα γρήγορο και θρεπτικό on the go ρόφημα, αλλά και γιατί πρόκειται για ένα detox ρόφημα (ό,τι ακριβώς χρειάζομαι μετά τις γιορτές!). Για να το φτιάξω χρειάζομαι 100γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα, 1 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου, εκχύλισμα βανίλιας, 1 μικρή χούφτα marshmallows, 1 κ.γλ. σκόνη matcha και 250ml Alpro ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη. Ύστερα, ρίχνω σε ένα ποτήρι τα κατεψυγμένα μούρα, το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύω καλά και προσθέτω μία στρώση marshmallows. Στο εντωμεταξύ ανακατεύω τη σκόνη matcha μέσα στο Alpro ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και ζεσταίνω το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνω το ζεστό μείγμα πάνω από τα marshmallows, ανακατεύω καλά και αυτό ήταν όλο! Σε λίγα λεπτά έχω στα χέρια μου ένα ρόφημα που ξέρω πως δεν κάνει καλό μόνο σε εμένα, αλλά και στον πλανήτη, καθώς η σόγια στο συγκεκριμένο ρόφημα της Alpro προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες, αφήνοντας τα τροπικά δάση στην ησυχία τους.

Το ακόμα καλύτερο; Τα φυτικά ροφήματα της Alpro που χρησιμοποιήθηκαν στις παραπάνω συνταγές δεν περιέχουν λακτόζη (ούτε βέβαια ζάχαρη!), ενώ όλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πηγή ασβεστίου και βιταμινών! Γι αυτό και οι συγκεκριμένες συνταγές έχουν γίνει οι αγαπημένες μου – δεν νομίζω ότι θα τις βαρεθώ ποτέ. Είναι, όμως, οι δικές μου αγαπημένες και για το λόγο αυτό ενδεικτικές. Εσύ μπορείς ελεύθερα να τις τροποποιήσεις, να τις αλλάξεις εντελώς, να τις απολαύσεις με το δικό σου τρόπο. Φυσικά μπορείς να αντικαταστήσεις το συστατικό που θέλεις, βρώμη/αμύγδαλο/καρύδα ή σόγια ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις αλλά και τα θρεπτικά οφέλη, π.χ. επέλεξε σόγια για περισσότερη πρωτεΐνη και βρώμη για περισσότερες φυτικές ίνες και απαλή γεμάτη γεύση. Κι έτσι να αποκτήσεις το δικό σου υγιεινό πρωινό. Αυτό και μόνο θα σου ανοίξει τον δρόμο για μία πιο υγιεινή ζωή. Άλλωστε το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ