Θεματα

Η ιστορία του γύρου στην Καβάλα ξεπερνά τα 70 χρόνια, άξιος συνεχιστής ο Σπύρος Μπασδάνης

Ο γύρος ψήνεται στα κάρβουνα για έξτρα νοστιμιά

Στάθης Χαρπαντίδης
Στάθης Χαρπαντίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χειροποίητος γύρος του Σπύρου Μπασδάνη

«Γύρος στα κάρβουνα ο Σπύρος» το σουβλατζίδικο που ξέρει και εμπιστεύεται όλη η Καβάλα

Το πράγμα φαίνεται απλό. Αλλά ωστόσο δεν είναι. Μιλάμε για τον εξαίσιο γύρο του Σπύρου Μπασδάνη στο ψητοπωλείο του επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο κέντρο της Καβάλας. Πίσω από αυτόν τον επώνυμο γύρο χτίζεται μια ολόκληρη ιστορία η οποία μετράει πολλά χρόνια ζωής, μια και ξεκινάει κάπου στη δεκαετία του ’50 όταν ο προκάτοχος του Σπύρου ο Σάββας Ιωαννίδης αποφασίζει να στήσει το πρώτο του μαγαζί με τον χειροποίητο γύρο που παρασκευάζει, τυποποιεί και ψήνει ο ίδιος. Αντί για την τυπική ηλεκτρική αντίσταση η γυριέρα του περιείχε δυο μεταλλικά χωρίσματα γεμισμένα με κάρβουνο, για να δίνει έξτρα νοστιμιά στο γύρο.

«Γύρος στα κάρβουνα ο Σπύρος»

Τη συνταγή του Σάββα Ιωαννίδη «κληρονόμησε»  ο Σπύρος Μπασδάνης όταν αποφάσισε να αγοράσει την επιχείρηση του κυρίου Ιωαννίδη λόγω συνταξιοδότησης. Τότε ο ηλικιωμένος μάστορας πήρε κοντά του τον Σπύρο, του έμαθε να επιλέγει την καλύτερη ποιότητα χοιρινού για την παρασκευή του γύρου, να τον κάνει ο ίδιος χειροποίητα, να τον μπολιάζει με την ιδιαίτερη μαρινάδα η οποία είναι απαραίτητη για τη νοστιμιά του, και τέλος να τον αφήνει να ξεκουραστεί για να πάρει τις γεύσεις και τα αρώματα από όσα του πρόσθεσε.

«Γύρος στα κάρβουνα ο Σπύρος»

Οι συνταγές αυτές με τις οποίες μπολιάζει το φρέσκο κρέας είναι μυστικές, δεν τις ξέρει κανείς άλλος και είναι ακριβώς αυτό που εξηγεί την επιτυχία του γύρου. Τι ακριβώς βάζει ο Σπύρος για να γίνει αυτός ο γύρος τόσο νόστιμος καθώς ψήνεται δεν είναι γνωστό, δεν θα το μάθει κανείς γιατί το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό. Σίγουρα είναι η μαρινάδα που φτιάχνει με λαχανικά και ελάχιστα μπαχαρικά και μυρωδικά από το εργαστήρι της φύσης. Παράδοση και νοσταλγία για τη γεύση, νοστιμιά από το αργό, υπομονετικό ψήσιμο και καλοδιαλεγμένη πρώτη ύλη.

Σπύρος Μπασδάνης και Ηλίας Μαμαλάκης
Σπύρος Μπασδάνης και Ηλίας Μαμαλάκης

Έτσι το αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον κόσμο και ο γύρος του είναι φημισμένος όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και σε όλους τους γειτονικούς νομούς. Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτήν την τραγανή και μελωμένη νοστιμιά που θα πυροδοτήσει μια γλυκιά ευφορία στον ουρανίσκο. Ο γύρος του Σπύρου είναι μια γευστική μελωδία, ομοιόμορφα ψημένος, έχει μια παιχνιδιάρα λιπαρότητα, στο εσωτερικό του παραμένει ζουμερός και εύχυμος, ενώ εξωτερικά η κρουστή του σάρκα είναι καλοψημένη και τραγανή. Αυτή είναι η comfort νοστιμιά του γύρου που έχει το προσόν να ανασταίνει τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και να μας αφήνει χορτάτους, ευχαριστημένους στο κλείσιμο μιας απαιτητικής ημέρας.

«Γύρος στα κάρβουνα ο Σπύρος»

Ο Σπύρος Μπασδάνης καταψύχει τον γύρο του σε έτοιμες, ψημένες μερίδες και τον στέλνει στην Αθήνα και σε πολλούς Έλληνες που ζουν στην Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Εθνάρχου Μακαρίου 21, Καβάλα, 2510836604

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ