- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η ιστορία του γύρου στην Καβάλα ξεπερνά τα 70 χρόνια, άξιος συνεχιστής ο Σπύρος Μπασδάνης
Ο γύρος ψήνεται στα κάρβουνα για έξτρα νοστιμιά
«Γύρος στα κάρβουνα ο Σπύρος» το σουβλατζίδικο που ξέρει και εμπιστεύεται όλη η Καβάλα
Το πράγμα φαίνεται απλό. Αλλά ωστόσο δεν είναι. Μιλάμε για τον εξαίσιο γύρο του Σπύρου Μπασδάνη στο ψητοπωλείο του επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο κέντρο της Καβάλας. Πίσω από αυτόν τον επώνυμο γύρο χτίζεται μια ολόκληρη ιστορία η οποία μετράει πολλά χρόνια ζωής, μια και ξεκινάει κάπου στη δεκαετία του ’50 όταν ο προκάτοχος του Σπύρου ο Σάββας Ιωαννίδης αποφασίζει να στήσει το πρώτο του μαγαζί με τον χειροποίητο γύρο που παρασκευάζει, τυποποιεί και ψήνει ο ίδιος. Αντί για την τυπική ηλεκτρική αντίσταση η γυριέρα του περιείχε δυο μεταλλικά χωρίσματα γεμισμένα με κάρβουνο, για να δίνει έξτρα νοστιμιά στο γύρο.
Τη συνταγή του Σάββα Ιωαννίδη «κληρονόμησε» ο Σπύρος Μπασδάνης όταν αποφάσισε να αγοράσει την επιχείρηση του κυρίου Ιωαννίδη λόγω συνταξιοδότησης. Τότε ο ηλικιωμένος μάστορας πήρε κοντά του τον Σπύρο, του έμαθε να επιλέγει την καλύτερη ποιότητα χοιρινού για την παρασκευή του γύρου, να τον κάνει ο ίδιος χειροποίητα, να τον μπολιάζει με την ιδιαίτερη μαρινάδα η οποία είναι απαραίτητη για τη νοστιμιά του, και τέλος να τον αφήνει να ξεκουραστεί για να πάρει τις γεύσεις και τα αρώματα από όσα του πρόσθεσε.
Οι συνταγές αυτές με τις οποίες μπολιάζει το φρέσκο κρέας είναι μυστικές, δεν τις ξέρει κανείς άλλος και είναι ακριβώς αυτό που εξηγεί την επιτυχία του γύρου. Τι ακριβώς βάζει ο Σπύρος για να γίνει αυτός ο γύρος τόσο νόστιμος καθώς ψήνεται δεν είναι γνωστό, δεν θα το μάθει κανείς γιατί το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό. Σίγουρα είναι η μαρινάδα που φτιάχνει με λαχανικά και ελάχιστα μπαχαρικά και μυρωδικά από το εργαστήρι της φύσης. Παράδοση και νοσταλγία για τη γεύση, νοστιμιά από το αργό, υπομονετικό ψήσιμο και καλοδιαλεγμένη πρώτη ύλη.
Έτσι το αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον κόσμο και ο γύρος του είναι φημισμένος όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και σε όλους τους γειτονικούς νομούς. Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτήν την τραγανή και μελωμένη νοστιμιά που θα πυροδοτήσει μια γλυκιά ευφορία στον ουρανίσκο. Ο γύρος του Σπύρου είναι μια γευστική μελωδία, ομοιόμορφα ψημένος, έχει μια παιχνιδιάρα λιπαρότητα, στο εσωτερικό του παραμένει ζουμερός και εύχυμος, ενώ εξωτερικά η κρουστή του σάρκα είναι καλοψημένη και τραγανή. Αυτή είναι η comfort νοστιμιά του γύρου που έχει το προσόν να ανασταίνει τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και να μας αφήνει χορτάτους, ευχαριστημένους στο κλείσιμο μιας απαιτητικής ημέρας.
Ο Σπύρος Μπασδάνης καταψύχει τον γύρο του σε έτοιμες, ψημένες μερίδες και τον στέλνει στην Αθήνα και σε πολλούς Έλληνες που ζουν στην Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Εθνάρχου Μακαρίου 21, Καβάλα, 2510836604
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.